2.7.2021 klo 09:30
Uutinen

Kun kesätöitä ei irronut, 11-vuotias Leo perusti kaverinsa kanssa kotileipomon: ”Saimme täydellisen porukan työntekijöiksi”

Leo Monnet oli kysynyt töitä jo useasta paikasta, mutta 4. luokkalaiselle niitä ei luvattu. Hän päätti perustaa kotileipomon. Nyt kaveriporukka myy leivonnaisia joka kesäsunnuntai Vaasan torilla.

− Keksimme idean leipomosta kaverin kanssa helmikuussa koulussa. Saimme heti mahdottoman paljon tilauksia, Leo Monnet kertoo.

Leo ja Noora Mäkelä, 11, päättivät perustaa Leon leipomon ja ilmoittivat koulussa, että hakevat työntekijöitä.

− Järjestimme työhaastattelut ja saimme täydellisen kolmen hengen porukan työntekijöiksi. Nooran kanssa olemme pomoja, ja lisäksi pikkusiskoni ja Nooran pikkuveli ovat juniorityöntekijöitä.

Noora ja Leo ovat kehittäneet leipomon toimintaa kahdestaan, mutta ottaneet vastaan vinkkejä vanhemmilta.

− Saimme neuvoja esimerkiksi työaikojen järjestämiseen. Ensimmäisellä viikolla kaikki olivat torilla koko myyntiajan eikä myynnistä jäänyt paljoa jaettavaa palkkana. Nyt jaamme tunnit keskenämme ja palkkaa saa sen mukaan onko leiponut ja tuleeko torille.

Leipomon myyntipiste pystytetään Vaasan torille sunnuntaisin, jolloin siellä on ns. kirppispäivä. Tarkoitus on myydä elokuun loppuun saakka.

− Soitin kaupungille ja kysyin toripaikoista. Normaali myyntipaikka muina päivinä on niin kallis, ettei meillä ole siihen vielä varaa.

Kulinaariselle alalle

Leo kertoo yllättyneensä, kuinka paljon leipomon pyörittäminen vie aikaa. Kavereista he, jotka pääsevät, kokoontuvat Leon kotiin lauantaisin leipomaan monen tunnin ajaksi. Sunnuntaisin torimyynti kestää aamukahdeksasta puoli neljään.

− Parasta on, kun saa ihmiset hyvälle mielelle, kun he ostavat leivonnaisia. Saan tässä toteuttaa unelmaani, tykkään laittaa ruokaa ja leipoa. Se on hauskaa.

Mielenkiintoista on myös suunnitella tuotteita. Myyntilistalla on ollut jo suolaisina sämpylöitä, oliivileipää, juustomuffinseja, piirakoita sekä makeina kakkuja, keksejä, peltikakkua ja omenapiirakkaa. Kolmen viikon jälkeen on tullut voittoakin tarvikkeiden oston ja palkkojen maksun jälkeen.

Leo on harrastanut ruuan laittoa ja leipomista pienestä pitäen.

− Olin 4-vuotias, kun tein ensimmäisen lasagneni ja 4,5-vuotias, kun leivoin kakun.

Tulevaisuuden ammattihaaveetkin liittyvät ruokaan ja leipomiseen.

− Olen suuntaamassa kulinaariselle alalle. Unelmani on perustaa joko konditoria tai ravintola.

Leipomon perustamiseen liittyy myös kurjia puolia, sillä Leota kiusattiin keväällä sen takia.

− Mua on kiusattu semipaljon ala-asteella. Kun haimme työntekijöitä, sain pilapuheluita kello 12 yöllä. Se on onneksi loppunut.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuva: Juuse Komsi