5.8.2021 klo 11:38
Uutinen

Ilmalämpöpumppuja asentavalla yrittäjällä ennätyksellinen vuosi: ”Monelle asiakkaalle tämä kesä on ollut viimeinen pisara”

Kuopiolaisyrittäjän mukaan kokeneiden asentajien löytäminen helpottaisi tilannetta, mutta työntekijöiden kouluttamiseen ei ole nyt aikaa.

Kuopion Karttulassa sijaitsevan ilmalämpöpumppuja asentavan yrityksen puhelin on soinut tänä kesänä tiuhaan tahtiin. Yrittäjän työpäivät ovat alkaneet aamuvarhaisella ja päättyneet illalla.

– Töitä riittää pitkälle syksyyn. Tällä hetkellä uusien tilausten asentaminen menee lokakuun loppupuolelle, Pumppukunkku Ky:n toinen yrittäjä Esa Heimonen kertoo.

Monessa alan yrityksessä tilanne on sama. Kyseessä on Heimosen mukaan poikkeuksellinen vuosi.

– Meillä on normaalistikin syksyisin ilmalämpöpumppujen lisäksi maalämpöpumppujen ja ilmavesilämpöpumppujen asennuksia. Joka syksy tilaukset lisääntyvät, mutta nyt tilanne on kyllä siinä mielessä ennätyksellinen. Ei ole koskaan tainnut olla näin pitkiä toimitusaikoja.

Tilannetta voisi helpottaa pätevien asentajien saaminen töihin, mutta sopivia ammattilaisia ei tahdo löytyä.

– Jos tarjolla olisi osaavia ammattilaisia, jotka pystyvät itsenäiseen työskentelyyn, töitä toki olisi. Uuden asentajan kouluttaminen on aikaa vievä projekti, eikä tämä ole paras mahdollinen tilanne siihen.

Heimonen tekee yrittäjänä itsekin asennuksia. Se ei ole kuitenkaan ongelma, sillä uusien projektien suunnittelu ja kartoituskäyntien tekeminen helpottuu, kun kokemusta on myös käytännön työtä.

”Ei olla enää niin hiilenä”

Historiallisen lämmin kesä on paikoin ruuhkauttanut ilmalämpöpumppujen tilauksen. Laitteiden saatavuudessa on myös ollut ongelmia.

Kun säät viilenivät, yhteydenottojen määrä tasaantui.

– Ihmiset ovat olleet aika ymmärtäväisiä kysyntätilanteeseen. Suurin osa on sanonut jo soittaessaan arvanneensa tilanteen asennusten suhteen. Kuumimpien säiden aikaan osa soittajista kysyi ensimmäisenä toimitusaikaa. Jos se ei miellyttänyt, soittaja siirtyi kyselyissä eteenpäin. Nyt ei enää olla niin hiilenä, Heimonen kertoo.

Kesällä kysyntä kohdistui etupäässä vain viilennystoiminnolla varustettuihin pumppuihin. Tällä hetkellä myydään eniten lämmittämiseen soveltuvia pumppuja.

Heimosen mukaan asiakkaat ovat oppineet ennakoimaan tulevia kesiä.

– Aika moni on sanonut, että tämä kesä oli heille viimeinen pisara. Enää ei jakseta kärvistellä toista lämmintä kesää.

Hinnoissa nousupainetta

Ilmalämpöpumppujen hinnat ovat pysytelleet lähes viime vuoden tasolla, vaikka raaka-aineiden hinnat ovat kallistuneet selvästi. Esimerkiksi kuparin hinta on noussut jyrkästi. Se näkyy asennustarvikkeiden kallistumisena.

– Pieniä korotuksia olemme joutuneet tekemään. Hinnat ovat nousseet enemmän maalämpöpumppujen puolella. Siellä teräksen hinnan kallistuminen vaikuttaa porauskustannuksiin.

Heimosten yritys on ollut toiminnassa vuodesta 1991. Vuonna 2018 perheyrityksen omistus siirtyi isältä kahdelle pojalle. Veljekset ovat selvinneet kiireisestä vuodesta kunnialla.

– Meillä on hyvät ja kokeneet asentajat. Hyvällä aikataulusuunnittelulla tästä on selvitty. Kun hommat tekee kerralla hyvin, se vähentää ongelmia ja kiirettä takuukorjausten puolella.

Kuva: Pumppukunkku Ky

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi