28.12.2020 klo 08:12
Uutinen

Alussa oli merkkikepit, kuokka ja Sauli

SM Maanpää Oy palkittiin vuoden yrityksenä Turussa. Yrityksen perustaja Sauli Maanpää kokee, että valinta on kiitos ja kunnianosoitus koko konsulttialalle, ja iloitsee suunnittelualan saamasta arvostuksesta.

Sauli Maanpään kiinnostus maaperän tutkimiseen heräsi kesätöiden myötä. Hän harrasti yleisurheilua Maarian Mahdissa, ja hänen ollessaan 15-vuotias kunnansihteeri kysyi häntä töihin TVH:lle mittamieheksi tien oikaisuhankkeeseen. Sen jälkeen Sauli oli useana kesänä töissä TVH:lla erilaisissa tehtävissä. Niiden myötä hänelle heräsi kiinnostus lähteä opiskelemaan alaa.

Maritta Maanpää on kotoisin Ähtäristä. Hän oli nuorena kiinnostunut matematiikasta, muttei halunnut opettajaksi. Niinpä myös hän päätti hakea opiskelemaan tekniikkaa korkeakouluun.

Nuorten tiet kohtasivat Oulun yliopiston teknillisessä tiedekunnassa rakennusosastolla. He alkoivat seurustella ja menivät naimisiin. Perheeseen tuli neljä lasta, joista ensimmäinen syntyi Oulussa.

Diplomi-insinööriksi valmistuttuaan Sauli työskenteli jonkin aikaa yliopistolla assistenttina. Hän haki samalla töitä eri puolilta Suomea arvellen päätyvänsä valtion virkamieheksi. Työpaikka löytyi vanhoilta kotikonnuilta. Pohjatekniikka Oy:llä oli aluetoimisto Turussa ja Pohjatekniikka Oy:n Helsingin toimitusjohtaja Tapani Tuisku pyysi Saulia sen vetäjäksi. Turun Pohjatekniikka Oy:n palveluksessa Sauli työskenteli vuosina 1978-1981.

Yrittäjäksi

Vähitellen Saulin mielessä alkoi kypsyä ajatus yrittäjyydestä.

– Opiskeluaikanamme tuli geosuunnitteluun uudet ohjeet ja normistot. Ennen em. ohjeita ei ollut. Mietin silloin, että yrittäjyys konsulttina voisi olla minun juttuni. Silloin 1970-luvulla yrittäjiä ei juurikaan ollut tällä alalla. Myös professori Kalle-Heikki Korhonen kannusti kehittämään alaa.

Sauli perusti oman insinööritoimiston vuonna 1981.

– Itäpellontiellä oli myynnissä omakotitalo, joka soveltui yritys- ja asumiskäyttöön. Saimme kuin ihmeen kaupalla ostettua sen. Asuimme yläkerrassa ja toimisto oli katutasossa, missä se sijaitsee edelleen.

– Yritystä aloittaessa minulla ei ollut tietoa toimeksiannoista. Ostin välttämättömän peruskaluston, laitoin ne auton peräkonttiin. Lähdin moikkaamaan tuttuja Sauvoon, Halikkoon ja Saloon. Sain siltä reissulta jotain töitä ja siitä se sitten alkoi. Avoimuus ja puheliaisuus on ollut minulle isona etuna yritystoiminnassa, kertoo Sauli Maanpää.

Maritta työskenteli vuosina 1979-1982 Insinööritoimisto Kalevi Narmala Ky:ssä (nyk. Sweco Rakennetekniikka Oy). Hän siirtyi perheyritykseen vuonna 1982.

Sinnikkäästi yli haasteiden

Vuonna 1983 Sauli osti ensimmäisen kairavaunun (Borro). Se haettiin Ruotsista.

– Olin innokas laajentamaan, Maritta vähän jarrutteli. Alussa teimme ehkä vähän liikaa investointeja, mutta pidin tärkeänä hyvää kalustoa ja koulutettua henkilökuntaa. Olemme osallistuneet geotekniikanalan koulutuksiin ja aktiivisesti alan messuille, Sauli kertoo.

Sauli ja Maritta ovat kannustaneet myös työntekijöitään opiskelemaan. Heillä työskentelevät suunnittelijat ja maastotyöntekijät ovat opiskelleet työn ohessa ja kehittäneet ammattitaitoaan.

– 1990-luvun alku oli meille todella tiukkaa aikaa. Olimme juuri päässeet yrityksen kanssa alkuun, kun lama vei työt ja jouduimme lomauttamaan työntekijämme, Maanpäät muistelevat.

Yritystä pyöritettiin pääosin kahdestaan: Sauli teki valtakunnallisesti sähkölinjojen tutkimuksia maastossa ja Maritta toimistotöitä. Lisäksi Sauli toimi tuntiopettajana Turun teknisessä oppilaitoksessa (Teku).

– Rahoittajat sanoivat silloin, ettei yrityksellä ollut muuta mahdollisuutta, kun hakeutua konkurssiin, mutta halusimme sinnitellä. Onneksi olimme hankkiutuneet valuuttaluotosta eroon ennen kurssien romahtamista.

Viimeiset kymmenen vuotta ovat olleet yrityksessä hyvää aikaa.

– Vasta viime aikoina olemme suunnanneet varovaisesti kasvuun ja laman varjo on poistunut. Olemme palkanneet työntekijöitä maastotöihin ja toimistoon hallitusti. Ajatuksissa on toimia tuttujen kautta myös pääkaupunkiseudulla, jossa rakentaminen on vilkasta, Sauli Maanpää paljastaa.

SM Maanpää Oy tekee maaperätutkimuksia, mittauksia, geosuunnittelua ja pohjarakenteiden suunnittelua. Toimeksiantoja toteutetaan myös alihankintana erilaisissa rakennus- ja saneerausprojekteissa. Asiakkaina on myös yksityishenkilöitä, jotka tilaavat pohjatutkimuksia ja geosuunnitelmia. SM Maanpää Oy on ollut myös Turun Vesihuolto Oy:n kaivantojen suunnittelijana vuosikymmeniä.

Sauli ja Maritta Maanpää pitävät tärkeänä sitä, että yrityksessä on oma maastotutkimushenkilöstö. Heillä on myös oma maalaboratorio, missä tehdään perustutkimukset (maanäytteen vesipitoisuus, maalaji, maanäytteen rakeisuus, humuspitoisuus, pH-arvo). Tarkemmat tutkimukset maanäytteistä lähetetään tutkittavaksi erikoislaboratorioihin.

– Geosuunnittelu perustuu tietoon, joka tulee maaperästä. Mm. talonrakennushankkeissa näiden tietojen on mielestäni hyvä olla kiinteästi yhdessä yrityksessä, toteaa Sauli Maanpää.

Työniloa

– Työntekijöissämme ei ole ollut vaihtuvuutta oikeastaan ollenkaan. Yksi työntekijämme perusti oman yhden miehen mittausyrityksen, mutta myös hänen kanssaan teemme edelleen yhteistyötä ostamalla häneltä palveluja.

– Kaikki neljä lastamme olivat kukin lukioaikoinaan vaihto-oppilaana. Ehkä se on opettanut myös meitä vanhempia monikulttuurisuuteen. Tällä hetkellä työntekijöistämme neljä on alun perin muualta kuin Suomesta.

Perheen lapset eivät ole päätyneet vanhempien kanssa samalle alalle, joten jatkajaa ei ole tulossa ainakaan heti seuraavasta polvesta. Saulilla ja Marittalla on työintoa edelleen, mutta he ovat myös pohtineet omistajanvaihdosta.

– Työssä jaksamiseen on vaikuttanut se, että olemme pysyneet terveinä. Liikunta on elämässämme jopa välillä vähän ”yltiöpäistä”, Sauli tunnustaa.

– Suunnittelutyössä meillä vanhemmilla ei ehkä ole niin ”terävä” tieto-osaaminen kuin nuoremmilla, mutta pystymme yhdistämään vanhoja tapauksia ja saamme sieltä suunnitteluun kokemuksen tuoman lisäarvon. Vanhemman ja nuoremman suunnittelijan yhteistyö on hyvä kombinaatio. Suunnittelu on yhteistyötä kaikkien osapuolten kanssa.

Tänä vuonna SM Maanpää Oy palkittiin vuoden yrityksenä Turussa. Koronan vuoksi palkintojuhlaa ei voitu järjestää, joten Sauli ja Maritta osallistuivat aiottuna juhlapäivänä Kalevan Kierroksen suunnistukseen Espoossa. Kalevan Kierros (kestävyyskuntoilun klassikko) on kuulunut pariskunnan ohjelmaan jo 30 vuoden ajan.

– Tämä tunnustus on palkinto koko suunnittelualalle, arvostuksen osoitus kaikille keskikokoisille suunnittelutoimistoille. Palkinto viestii siitä, että julkishallinto tai iso kansainvälinen toimisto eivät ole ainoat työllistymisvaihtoehdot korkeakoulutetuille insinööreille. Pitkäjänteinen ja sitkeä pitää olla, mutta tällä alalla pärjää myös yrittäjänä paikallisesti, tiivistää Sauli Maanpää.


Palkinto luovutettiin 23.11. SM Maanpään toimistolla. (Kuva Anne Aholainen)

Katso video Varsinais-Suomen Vuoden yritysten palkitsemiskierroksesta 2020 >>

Teksti ja kuva: Terhi Haverinen

Juttu on alun perin julkaistu Turbåssa 4/2020.