– Yrittäjien kannattaa äänestää siksi, että EU-parlamentissa olisi ihmisiä, jotka pitävät huolta yritysten ja yrittäjien asemasta, Stefano Mallia sanoo. Kuva: Milla Rautiainen
8.3.2024 klo 11:32
Uutinen

EU-vaikuttaja Stefano Mallia: ”Vihreä siirtymä toteutettava niin, että samaan aikaan yrityksiä voidaan perustaa ja ne voivat kasvaa”

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean työnantajat-ryhmän puheenjohtaja Stefano Mallia puolustaa monin eri tavoin yrittäjien ja yritysten asemaa EU:ssa.

EU-vaalit kolkuttelevat kohta ovella. Kesäkuussa Euroopan unionin jäsenmaiden kansalaiset valitsevat Euroopan parlamenttiin edustajansa, jotka ovat kiinni vallankahvassa seuraavat viisi vuotta. Kun keskeiseltä EU-toimijalta ja -vaikuttajalta Stefano Mallialta kysyy, mikä on eurooppalaisten yrittäjien suurin haaste seuraavien viiden vuoden aikana, vastaus tulee ripeästi.

– Vihreä siirtymä, hän sanoo.

Mallian mukaan on tärkeää, että siirryttäessä kohti ekologisesti kestävämpää taloutta ja kasvua pidetään samalla huolta yritysten mahdollisuuksista menestyä.

– Vihreä siirtymä pitää toteuttaa niin, että samaan aikaan yrityksiä voidaan perustaa ja ne voivat kasvaa. Kun yritykset voivat hyvin, koko yhteiskunta voi hyvin. Yritykset lisäävät työllisyyttä ja tuovat verotuloja yhteiskunnalle.

Stefano Mallia on toiminut vuodesta 2020 lähtien Euroopan talous- ja sosiaalikomitean (ETSK) työnantajat-ryhmän puheenjohtajana. ETSK:lta pyydetään lausuntoja, kun Euroopan parlamentti ja jäsenmaista koostuva EU-neuvosto säätävät uusia lakeja komission esityksestä.

Työnantajat-ryhmä ajaa EU:n jäsenmaiden yrittäjien ja yritysten aseman parantamista. Tärkeitä periaatteita ryhmän toiminnassa ovat vapaiden markkinoiden, innovaatioiden, kestävän taloudellisen kehityksen ja kilpailukyvyn edistäminen.

Ryhmä tarkastelee lakiehdotuksia yritysten näkökulmasta. Edesauttaako vai estääkö uusi laki sen, että yritykset pysyvät kilpailukykyisinä?

– Vaikutamme lainsäädäntöön luodaksemme parhaat mahdolliset olosuhteet yrittäjyydelle ja yritysten toiminnalle. Päämäärämme on, että eurooppalaiset yritykset voivat kukoistaa ja kasvaa, Mallia sanoo.

Työnantajat-ryhmässä on 106 jäsentä kaikista EU-maista. Mukana on muun muassa Suomen Yrittäjien EU-toimiston päällikkö Mira-Maria Danisman.

Stefano Mallia vieraili tällä viikolla Suomessa, jossa hän tapasi muun muassa teknologia-, telakka-, metsä- ja rahoitussektorin edustajia.

Byrokratiaa karsittava

ETSK:n työnantajat-ryhmän yksi merkittävä tehtävä viime vuosina on ollut vaikuttaa siihen, että yrityksiä velvoittavaa byrokratiaviidakkoa karsittaisiin reippaalla kädellä.

– EU-sääntely on luonut yrityksille liikaa tarpeetonta hallinnollista taakkaa. Esimerkiksi vuosina 2017–2022 laadittiin 5 000 sivun verran uutta lainsäädäntöä, joka piti sisällään 850 uutta bisneksiä koskevaa velvoitetta, Mallia kertoo.

Hänen mukaansa komissio on sittemmin luvannut karsia raportoinnin taakkaa 25 prosentilla.

– Viiden viime vuoden aikana komissio esitti uutta lainsäädäntöä muun muassa sosiaalipolitiikassa ja ympäristöasioissa. Näissä teemoissa ei ole mitään vikaa, mutta komissio tuntui pitävän itsestäänselvyytenä, ettei uusilla säännöksillä ole vaikutuksia yrityksiin ja että ne jatkavat toimintaansa normaalisti – myös keskellä koronapandemiaa ja inflaatiota.

Mallia toteaa, että oli tärkeää saada komissio ymmärtämään muun muassa, että pk-yritysten laajoja raportointivelvollisuuksia pitää purkaa.

Mallian mukaan komission linja on sittemmin muuttunut, ja kilpailukyvyn vahvistaminen on nykyisin keskeinen teema.

– Aina kun valmistellaan uutta lainsäädäntöä, yritysten kilpailukyvyn huomioon ottaminen pitää olla sen ytimessä. Täytyy pitää huolta siitä, että bisnes voi kasvaa.

Konkreettisena esimerkkinä eurooppalaisten yritysten viimeaikaisista haasteista Mallia mainitsee sen, että verrattuna Kiinaan ja Yhdysvaltoihin, Eurooppa on jäljessä teknologisten innovaatioiden, kuten tekoälyn, kehittämisessä ja markkinoille viemisessä.

– Lisäksi koulutusjärjestelmämme ei pysty vastaamaan riittävän nopeasti uusien teknologioiden edellyttämiin osaamistarpeisiin.

Tärkeää äänestää EU-vaaleissa

Mallia myöntää, että Euroopan unionilla on omat haasteensa ja ongelmansa, mutta kokonaisuudessaan EU on hänen mielestään saanut paljon hyvää aikaan.

Hänen mukaansa EU:lla on johtava rooli esimerkiksi taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Lisäksi EU on luonut yhteiset kasvumarkkinat yrityksille, joiden tavoitteena on eurooppalaisen kilpailukyvyn ja hyvinvoinnin vahvistaminen.

– Euroopan unionilla on myös tärkeä rooli rauhan turvaajana, sillä se tuo vakautta. Ukrainan tukemista pitää jatkaa kaikin mahdollisin tavoin, jotta se pystyy puolustamaan itseään eikä Venäjä voita sotaa. Ympärillämme on paljon muutakin levottomuutta ja uhkia, jotka ovat muuttuneet aiempaa monimuotoisemmiksi esimerkiksi hybridiuhkien myötä.

Kesäkuussa pidetään europarlamenttivaalit, joissa äänestysprosentti on perinteisesti jäänyt alhaiseksi. Stefano Mallia kannustaa kaikkia suomalaisia äänestämään. Hän toteaa, että suomalaiset yrittäjät voivat vaikuttaa oman asemansa parantamiseen äänestämällä.

– Yrittäjien kannattaa äänestää siksi, että parlamentissa olisi ihmisiä, jotka pitävät huolta yritysten ja yrittäjien asemasta. Jos et äänestä, luovutat päätäntävallan muille. Äänestämällä EU-vaaleissa voi myös ehkäistä ääriliikkeiden pääsemistä valtaan.

Oma yritys Maltalla

Maltalta kotoisin oleva Stefano Mallia tuntee yrittäjän arkea omakohtaisesti, sillä hän on itsekin yrittäjä. Hän on osakkaana Maltalla toimivassa liiketoiminnan konsultaatiota tarjoavassa EMCS Ltd. -yrityksessä, jolla on asiakkaita niin kotimaassa kuin ulkomailla eri puolilla Eurooppaa.

Mallian mukaan Euroopan toimivat sisämarkkinat ovat mahdollistaneet hänen yrityksensä talouskasvun.
Nykyisin yrityksessä on 65 työntekijää, joista suurin osa on nuoria.

– On todella inspiroivaa saada työskennellä nuorten kanssa. Heissä on valtavasti energiaa, ja on ollut hienoa seurata, kuinka heistä on kehittynyt huippuammattilaisia.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen