13.3.2020 klo 16:44
Uutinen

Helsingin Yrittäjien kevään tapahtumat siirtyvät syksyyn – Järjestö tarjoaa tietoa ja tukea koronatilanteessa

Helsingin Yrittäjät siirtää tapahtumatarjontaa syksylle viranomaisten suositusten mukaisesti. Päätös vaikuttaa myös alun perin 12.5.2020 suunniteltuun Yritystä Stadiin -tapahtumaan. Samalla järjestö panostaa koronaviruksen aiheuttamista haasteista ja tarjotusta avusta viestimiseen yrittäjille.

Helsingin Yrittäjät siirtää toukokuisen Yritystä Stadiin -tapahtuman syyskaudelle. Samoin pienemmät tapahtumat siirretään myöhemmäksi tai ne järjestetään verkkokoulutuksina. Kaikkiin tapahtumiin ilmoittautuneisiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti ja kerrotaan muutoksista. Vastuullisena tapahtumatuottajana yrittäjäjärjestö haluaa varmistaa ihmisten terveyden ja estää viruksen leviämisen entisestään. Järjestön sisäiset kokoukset pyritään pitämään myös pääasiassa verkkokokouksina.

Tietoa ja tukea koronan aiheuttamiin haasteisiin

Koronavirus vaikuttaa suomalaisiin yrityksiin monilla tavoilla. Tilanteen aiheuttamissa taloudellisissa vaikeuksissa järjestö suosittelee yrittäjiä ottamaan mahdollisimman nopeasti yhteyttä maksuttomaan Yritys-Suomi Talousapu-neuvontaan.

Suomen Yrittäjien oma neuvontapalvelu auttaa koronan vaikutuksiin liittyvissä aiheissa arkisin klo 8–18 numerossa 09 229 222. Palvelu on jäsenille maksuton.

Koronan seurauksena yrityksen rahoitustarpeet voivat lisääntyä nopeasti ja voimakkaasti. Yrityksen kannattaa olla yhteydessä omiin rahoittajiin heti, kun rahoitustarve ilmenee. Yrittäjäjärjestö on keskustellut myös Finnveran kanssa pk-yritysten rahoituksen turvaamisesta poikkeustilanteessa. Finnvera on valmiudessa reagoimaan, jos rahoitusmarkkina ei muuten toimi. Lue lisää aiheesta >

Yrittäjille tärkeät koronauutiset ja toimintaohjeet on koostettu Suomen Yrittäjien verkkosivuille: yrittajat.fi/korona

Kriisipaketti yrittäjille koronasta selviytymiseen

Yrittäjät vaatii valtakunnallisesti toteutettavaksi yhdeksän kohdan koronakriisipakettia auttamaan yrityksiä pahimman kriisin yli.

  1. Hallitus antaa Verohallinnolle ohjeen mahdollistaa yrityksille oma-aloitteisten verojen, kuten arvonlisäveron ja työnantajasuoritusten, ilmoitusten ja maksujen määräaikainen ja koroton lykkäys koronakriisin yli.
  2. Mahdollistetaan, että yrittäjäeläke- (YEL) ja työnantajan työeläkemaksuja (TyEL) voi lykätä määräajan koronakriisin yli.
  3. Huolehditaan siitä, että työeläkeyhtiöiden vakavaraisuussäännöt mahdollistavat sen, että eläkeyhtiöt voivat joustaa kriisitilanteessa ja että ne eivät ole pakotettuja myymään suomalaisia osakkeita alihintaan.
  4. Finnvera rakentaa pk-takauksesta “koronalainan”, joka on käytettävissä kaikille yrityksille, ei vain kasvuyrityksille, sekä varaa riittävästi resursseja sen rahoitukseen ja hakemusten käsittelyyn. Valtio varmistaa, että Finnveralla on edellytyksiä turvata yritysten rahoitus.
  5. Pankit suhtautuvat myönteisesti lainojen lyhentämisten lykkäyksiin eivätkä peri sanktiomaksuja, jos yritys ei pysty toimimaan koronakriisin vuoksi lainaohjelman mukaisesti.
  6. Valtiovarainministeri kutsuu pankkien ja työeläkeyhtiöiden johdon ja elinkeinoelämän edustajat ”pyöreän pöydän keskusteluun”, jossa käydään läpi Suomessa toimivien pankkien ja eläkeyhtiöiden mahdollisuudet auttaa yrityksiä koronakriisin yli.
  7. Edellytetään, että työeläkeyhtiöt suhtautuvat joustavasti maksuvaikeuksiin joutuvien yritysten eläkemaksujen perintään.
  8. Yrityksissä neuvotellaan paikallisesti ratkaisuja, joilla voidaan alentaa palkkakustannuksia ja etsiä muita joustoja, jotta voidaan minimoida lomautukset ja irtisanomiset.
  9. Työehtosopimusosapuolilla pitää olla valmius myös käyttää kriisilauseketta, jos sellainen on työehtosopimukseen kirjattu.

Lue Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen kirjoitus kokonaan >

Kuva: Shutterstock

Muita kiinnostavia aiheita