31.5.2021 klo 15:25
Uutinen

Kenkäkauppias putosi kustannustuen jokaiselta kierrokselta: ”2000 euroakin olisi ollut lottovoitto”

Lieksalainen kenkäkauppias Sari Nuutinen on yksi koronavuoden väliinputoajista. Yksinyrittäjä ei ole saanut yritykselleen tukea yhdelläkään kustannustukikierroksella, vaikka tarve on ollut huutava.

Sari Nuutisen tarina kertoo osaltaan siitä, että kustannustuen ehdoissa on edelleen parannettavaa. Olemme aikaisemmin kertoneet Suomen Yrittäjien vaatimuksista kustannustuen neljännen kierroksen ehtojen muuttamiseksi.

Nuutisen Lieksassa toimiva yritys Kenkä Evita Oy on sinnitellyt koko korona-ajan sisään tulevalla myynnillä.

– Pienellä yksinyrittäjällä tahtoo tämä liikkeen pito olla niin sanottua kädestä suuhun elämistä. Eli joka sesonkiin tulevien tuotteiden myynnillä pitäisi saada rahat laskujen maksuun. Omalla kohdallani tuet eivät ole sattuneet kertaakaan kohdalle nykyisillä hakukriteereillä.

Kenkäkaupan kulut ovat olleet kivi kengässä.

– Meillä on isot ja kalliit toimitilat. Lisäksi sisään tulevat tuotteet joudumme tilaamaan lähes vuotta aikaisemmin ennakkoon. Se on meille mittava menoerä, johon emme voineet enää vaikuttaa koronan iskettyä. Olimme laskeneet tilaukset normaalin myynnin varaan. Pakko muotikaupan on jotain ostaa sisään, jotta on myymistä ulos, Nuutinen kertoo.

”Puoletkin summasta olisi kelvannut”

Ensimmäisellä kustannustukikierroksella Nuutisen yritys ei saanut tukea, koska tukisumma olisi jäänyt alle 2000 euron alarajan.

– Mietin että anteeksi kuinka! Meille olisi kelvannut hyvin vaikka puolet tuosta summasta. Se 2000 euroa olisi ollut lottovoitto.

Viime vuoden kesä-heinäkuu oli liikkeelle parempaa aikaa. Rajoitusten keventyminen toi lähes normaalin myynnin, pitkälti turistien ansiosta.

Alkoi kustannustuen toinen hakukierros.

– Ei tullut tukia, kun kesän myynti oli niin hyvä. No olihan se, mutta sitten syksyn myynneissä teimme taas joka kuukausi tappiota. Pelkästään lokakuun myyntimme oli yli 10000 euroa pienempi kuin edellisinä vuosina. Koska kustannustuen vertailukaudella olivat mukana kesän parhaat myyntikuukaudet, kriteerit eivät olleet meille edulliset.

Ei tukea kolmannellakaan kierroksella

Toiveet kohdistuivat seuraavaksi kustannustuen kolmanteen kierrokseen, jonka ehtoja muutettiin paremmin yksinyrittäjille sopiviksi. Vertailukuukaudet osuivat tällä kertaa vuoden loppuun.

– Ne ovat muutenkin aina muotialan hiljaisimmat myyntikuukaudet. Kun verrattiin edellisen vuoden huonoja kuukausia seuraavan vuoden huonoihin kuukausiin, kustannustuen 30 prosentin liikevaihdon laskuvaatimus ei täyttynyt.

Viime vuonna Nuutisen kenkäkauppa teki 25 000 euroa tappiota, vaikka menot ja kulut olivat normaalivuoden tasolla.

– Siinä sitä on pienelle yksinyrittäjälle haastetta. Tuollaisen summan kiinni kurominen on ollut lähes mahdoton tehtävä. Puhun muidenkin puolesta. Monella tilanne on varmasti vielä huonompi kuin minulla. Täällä vielä sinnitellään, mutta moni on jo joutunut heittämään hanskat tiskiin, Nuutinen harmittelee.

Hän on huolissaan pienyrittäjien määrän vähentymisestä, jos taloudelliset haasteet vielä jatkuvat ja kysyntä ei lähde elpymään.

– Moni saattaa ajatella, että tällaisella pienellä yksinyrittäjällä ei liene niin suurta yhteiskunnallista merkitystä. Mutta jos kaikki tällaiset pienet yksinyrittäjät alkavat kaatua kerralla, samme paljon lisää työttömiä työnhakijoita. Heistä, jotka ennen pystyivät työllistämään itsensä ja ehkä vielä siinä sivussa jonkun muunkin. Moni olisi voinut selvitä pahimman yli pienelläkin avustuksella.

”30 prosentin vaatimus kohtuuttoman suuri”

Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen pitää Nuutisen esimerkkiä osoituksena siitä, että muutoksia tuen ehtoihin kaivataan, vaikka monelle yksinyrittäjälle kustannustuen kolmas kierros on tuonut helpotusta.

– Vaikka kustannustukea on saatu parannettua kierros kierrokselta, tämäkin tapaus osoittaa selvästi, etteivät tehdyt muutokset auta etenkään pienten yritysten selviämistä riittävästi.

Kustannustuen seuraavaa kierrosta varten Yrittäjät ehdottaa useita korjauksia tuen ehtoihin.

– Pandemian pitkän keston ja sen vaikutukset pk-yrityksiin huomioon ottaen vaatimus 30 prosentin liikevaihdon laskusta on kohtuuttoman suuri. Vaadimme, että tuen saamiseksi edellytettävän liikevaihdon laskun määrä olisi 25 prosenttia.

Toinen keskeinen ongelma on Malisen mukaan 30 prosentin omavastuu kuluissa.

– Pienten yritysten osalta olisi perusteltua laskea omavastuu 15 prosenttiin kuluista. Lisäksi pienimpien yritysten ja yksinyrittäjien kannalta on välttämätöntä, että 2000 euron kustannuksia edellyttävä alaraja alennetaan 1000 euroon.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi