YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

TTK:n vihreän kortin vahva asema herättää kritiikkiä
Stora Enson asiantuntijan mukaan TTK:n vihreä kortti on saanut liian vahvan aseman turvallisuuskorttikoulutuksissa. Kuva: Getty Images
29.4.2024 klo 09:02
Uutinen

”Vihreän kortin” vahva asema murenee – Uusi standardi käyttöön työturvallisuuskoulutuksissa: ”Hyviä koulutuksia ei ole hyväksytty tehtaissa”

Muun muassa Stora Enso aikoo jatkossa hyväksyä kaikki uuden standardin mukaiset työturvallisuuskoulutukset.

Teollisuusyritykset haluavat yhtenäisen pohjan ja lisää kilpailua työturvallisuuskorttikoulutuksiin. Äskettäin valmistunut uusi standardi (PSK 6803) yhtenäistää työturvallisuuden peruskoulutuksen teollisuudessa. Sen sisältö pätee myös kaikkiin teollisuuden työmaihin.

Tähän asti Työturvallisuuskeskus ry:n (TTK) niin sanottu vihreä kortti on ollut yleisesti käytössä oleva työturvallisuuskortti teollisuusyrityksissä. Vihreä kortti on TTK:n rekisteröity tavaramerkki sen omalle koulutustuotteelle.

Stora Enson pakkausmateriaalidivisioonan turvallisuusjohtaja Jani Jumppanen oli mukana standardisointityössä. Hän näkee aikaisemmissa käytännöissä ongelmia, jotka nyt korjattiin.

– Vuosien varrella eri teollisuuden yrityksissä on huomattu, että yritysten oma turvallisuuskulttuuri on mennyt niin paljon eteenpäin, että TTK:n koulutus ei ole enää tarjonnut sitä, mitä sieltä kaivataan. Koulutuksen on pitänyt palvella kaikkia toimialoja, jolloin se ei ole palvellut spesifisti yhtäkään. Syventyminen on jäänyt paitsioon. 

Teollisuuden yritykset ovat viime vuosina alkaneet järjestää omia yrityksen sisäisiä työturvallisuuskorttikoulutuksia, jotta ne pystyvät tarjoamaan tarkemmin räätälöityä sisältöä omiin tarpeisiinsa.

– Tämä kuvastaa järjestelmän kaksijakoisuutta. Toisaalta järjestelmä on ollut yhtenäinen, mutta samalla ongelmia on aiheuttanut se, että ei ole voitu sanoa tarkasti, mikä yritysten omien kurssien sisältö on ollut. 

Teollisuuden yritykset ovat viime vuosina alkaneet kehittää omia turvallisuuskoulutuksia, jotta ne pystyvät tarjoamaan tarkemmin räätälöityä sisältöä omiin tarpeisiinsa.

TTK:n kortilla vahva asema

Stora Enson Jani Jumppasen mukaan TTK:n vihreä kortti on saanut liian vahvan aseman turvallisuuskorttikoulutuksissa.

– TTK:lle vallitsevan järjestelmän kautta luotu yksinvaltius on mahdollistanut vihreälle työturvallisuuskortille niin vahvan maineen, että kaikki vaativat sen käymistä. Samaan aikaan muilla koulutuksentarjoajilla on ollut paljon hyviä koulutuksia, mutta niitä ei ole hyväksytty tehtaissa.

Uusi standardisointi helpottaa koulutuksia tarjoavien yritysten asemaa. Jos kyseisen koulutusyrityksen turvallisuuskoulutus noudattaa kyseistä standardia, teollisuusyritysten on helpompi hyväksyä se. Standardisoinnista vastaa PSK Standardisointi, joka on teollisuuden ja sitä palvelevien yritysten yhteinen puolueeton, neutraali ja riippumaton kehitysyksikkö.

Toisaalta standardista on apua myös yrityksille, kun ne päättävät, mitä koulutuksia käytetään.

– Yritysten näkökulmasta on ollut hankalaa hyväksyä muita koulutuksia osaltaan sen takia, että niiden on pitänyt arvioida, onko kyseinen koulutus laadukas, Jumppanen huomauttaa.

”Paras voittakoon”

Stora Enso aikoo Jumppasen mukaan hyväksyä jatkossa kaikki koulutukset, jotka on arvioitettu ulkopuolisen sertifiointilaitoksen kuten DNV:n tai Kiwan toimesta ja jotka täyttävät uuden standardin vaatimukset.

– Teollisuuslaitosten on tärkeä tietää, mikä on laadukas koulutus. Kun työmaan edustaja ja urakoitsija kohtaavat työmaan portilla, siinä ei ole aikaa selvittää, minkä sisältöisen koulutuksen urakoitsija on käynyt.

Jumppanen uskoo, että jatkossa uusi toimintatapa selkeyttää koulutuksen valintaa.

– Paras koulutuksen tarjoaja voittakoon.

PSK Standardisoinnin organisoimassa työryhmässä oli Stora Enson lisäksi mukana useita isoja teollisuuden yrityksiä kuten Helen ja SSAB. PSK:n mukaan PSK6803 Työturvallisuuden peruskoulutus -standardi on ainutlaatuinen koko Euroopan mittakaavassa.

– Standardin avulla eri maista tulevien työntekijöiden peruskoulutus voidaan yhtenäistää. Sen jälkeen työpaikoilla on työpaikkakohtainen turvallisuusperehdytys. Kun koulutus tehdään PSK6803:n mukaisesti. kaikki toimijat tietävät, mitä koulutus sisältää, PSK:n toiminnanjohtaja Jukka Koistinen sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen