YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

7.1.2021 klo 15:04
Uutinen

Näin onnistut somevideon kuvaamisessa – 15 vinkkiä laadukkaampaan lopputulokseen

Videot ovat yhä suuremmassa roolissa yritysten sosiaalisen median sisällöissä. Kokosimme vinkkejä, joiden avulla kuvaat laadukkaampia videoita.

Videosisällöt ovat yhä merkittävämmässä roolissa sosiaalisen median palveluissa. Toisin sanoen videoilla voidaan saavuttaa suurempi joukko ihmisiä. Amerikkalaisen it-jätin Ciscon tekemän tutkimuksen mukaan vuoteen 2022 mennessä peräti 82 prosenttia kaikista verkon sisällöistä tulee olemaan videosisältöjä.

Videosisältöjä voi toteuttaa varsin pienillä kustannuksilla. Kevyimmillään videokalusta sisältää älypuhelimen, edullisen jalustan ja ulkoisen nappimikrofonin.

Kokosimme 15 vinkkiä laadukkaampiin videoprojekteihin.

1. Mieti videokokonaisuus tarinana. Kuvaa haastateltavan tulo tilaan ja lopuksi lähteminen tilasta. Kuvaa tekemistä. Jos haastateltava puhuu työstään, kuvaa työn vaiheita.

2. Kuvaa sama tilanne läheltä ja kaukaa. Kuvaa henkilön takaa, sivusta, edestä ja vaikkapa alaviistosta. Tarkastele, millaisia kiinnostavia yksityiskohtia kyseisestä tilasta löytyy.

3. Valmistaudu videokuvaukseen huolellisesti. Varmista, että kameran (tai älypuhelimen) akku on ladattu täyteen.

4. Varmista älypuhelimen tai kameran asetuksista, että kuvaustila on Full HD -resoluutiolla (1080p). 4K-tilaa et yleensä tarvitse.

5. Valitse kuvauspaikka siten, että tilassa on riittävästi valoa.

6. Jos kuvaat älypuhelimella, aseta puhelimesta Älä häiritse -tila päälle. Tällöin puhelut tai viestit eivät häiritse kuvaustilanteessa.

Muista kuvituskuva

7. Käytä jalustaa. Kun opit kuvaamaan paremmin, voit käyttää joskus tehostemielessä käsivarakuvausta, mutta pääasiallisesti jalusta luo ammattimaisemman vaikutelman. Tärisevä kuva usein häiritsee katsojaa.

8. Jos kuvaat itseäsi puhumassa kameralle, mieti haluatko suunnata kehotuksen suoraan katsojalle. Katso tällöin suoraan kameran linssiin. Videolla toimii myös, jos katsot kameran ohi ”haastattelijaa”. Tällainen tyyli sopii silloin, kun kerrot esimerkiksi yrityksesi toiminnasta.

9. Pyri puhumaan videolla tavallista hieman selkeämmällä äänellä. Yleensä ihmisillä on tapana kiihdyttää puhenopeuttaan kameran edessä. Kuvittele, että et puhu kameralle vaan kaverillesi. Näin esiinnyt rennommin.

10. Kuvaa aina myös kuvituskuvaa eli kuvamateriaalia, joka vie videon tarinaa eteenpäin. Kuvituskuvalla luot videolle tunnelmaa ja esittelet esimerkiksi työtäsi tai yrityksen tiloja. Kuvituskuvaa on aina parempi olla liikaa kuin liian vähän. Hyvä sääntö on kuvata ihmisiä ja erilaista tekemistä. Se toimii videolla paremmin kuin tyhjä tila. Mieti etukäteen jonkinlainen kuvakäsikirjoitus, joka selventää sinulle, mitä henkilöitä ja tilanteita kuvaat.Kuvaa mieluiten kronologisessa järjestyksessä.

11. Varmista, että kuvattavassa tilassa on riittävä valaistus.

Älä käytä älypuhelimen omaa mikrofonia

12. Jos teet videohaastattelua, pyri huolehtimaan etenkin siitä, että haastateltavan kasvoille kohdistuu riittävästi valoa. Sijoita haastateltava siten, että hän puhuu ”sisäänpäin” kuvaan eli puhuessaan vasemmalle henkilö on sijoitettu hieman enemmän oikeaan kuin vasempaan reunaan. Muista tarkentaa kuva kasvoihin! Haastattele henkilöä aina siten, että tämä katsoo kameran ohi, ei suoraan kameraan.

13. Pidä haastattelun aikana kamera jalustalla ja varmista, että jalusta ei liiku tai tärähtele kuvauksen aikana.

14. Kun teet videohaastattelua ja kuvaat älypuhelimella, älä tallenna ääntä älypuhelimen omalla mikrofonilla vaan käytä ulkoista mikrofonia. Haastatteluun sopii hyvin nappimikrofoni, joka kiinnitetään haastateltavan henkilön rintapieleen.

15. Tarkista aina tallennetun äänen laatu kuvauksen aikana ennen kuvauksen lopettamista. Näin varmistut siitä, että ääni ei särise tai siinä ei ole muita ongelmia.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi