Lue vinkit ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen
Suomen Yrittäjät järjestää 30. elokuuta verkkokoulutuksen, jossa keskitytään muun muassa siihen, mitä työnantajaksi ryhtyminen tarkoittaa käytännössä. Kuva: Getty Images

Oletko palkkaamassa yritykseesi ensimmäistä työntekijää? Lue asiantuntijan vinkit

Suomen Yrittäjien verkkokoulutus pureutuu muun muassa työnantajan lakisääteisiin velvoitteisiin.

Kerroimme äskettäin ensimmäisen työntekijän yritykseensä palkanneesta Vesa Huuskosesta, joka löysi sopivan osaajan kyberturvallisuuden kurssilta.

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen voi olla yrittäjälle ison kynnyksen takana. Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen-Sandberg painottaa, että rekrytoimiseen sisältyy myös vastuu.

– Työntekijän palkkaamista harkitseva yrittäjä pohtii monesti riskejä, kuten sitä, jos rekrytointi ei onnistukaan. Tämän vuoksi asiaan kannattaa suhtautua riittävällä vakavuudella ja huolellisesti, hän muistuttaa.

Vaikka työnantajaksi ryhtyminen tuo mukanaan uusia velvollisuuksia, ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on Rytkönen-Sandbergin mukaan ennen kaikkea mahdollisuus.

– Se avaa mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseen, oman työtaakan jakamiseen sekä yrityksen toiminnan parantamiseen.

Verkkokoulutus pureutuu rekrytointiin

Suomen Yrittäjät järjestää 30. elokuuta verkkokoulutuksen, jossa keskitytään muun muassa siihen, mitä työnantajaksi ryhtyminen tarkoittaa käytännössä.

Koulutus sopii kaikille yrittäjille, jotka miettivät yrityksen kasvattamista työntekijöitä palkkaamalla. Iso osa koulutuksen sisällöstä voi olla hyödyllistä lisätietoa myös yrittäjälle, jolla jo on yksi tai useampi työntekijä.

Koulutuksessa käydään läpi rekrytointiprosessia, työsopimuksen tekemistä ja sen keskeinen sisältöä, työntekijän ”hintaa” työnantajalle sekä työnantajan lakisääteisiä velvoitteita. Kouluttajina ovat Suomen Yrittäjien lakineuvojat Kristiina Rautiainen ja Kai Koponen.

Ilmoittaudu koulutukseen tästä!

Neljä vinkkiä ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen

Pohdi, mihin tehtäviin olet palkkaamassa ensimmäistä työntekijääsi

Mieti, millainen ammattilainen sopisi juuri sinun yritykseesi ja mitä osaamista hänen tulisi tuoda mukanaan? Pohdi, mitä osaamista yrityksesi tarvitsee kasvaakseen ja ennen kaikkea, millaisen työkaverin haluat löytää ja tarvitset kehittämään yrityksesi toimintaa.

Selvitä työntekijästä aiheutuvat kustannukset ja palkkauksen kannattavuus

Ole tietoinen ja ymmärrä mitä työnantajaksi ryhtyminen tarkoittaa. Työnantajaksi ryhtyminen tuo mukanaan erinäisiä velvoitteita. Osa näistä velvoitteista tulee lainsäädännöstä, osa taas toimialakohtaisista työehtosopimuksista.

Hoida rekrytointi huolellisesti ja tee kirjallinen työsopimus

Panosta työpaikkailmoitukseen ja hoida rekrytointi huolellisesti. Käytä tarvittaessa ulkopuolista apua.

Työsopimuksella sovitaan työsopimuslain mukaiset oikeudet ja velvollisuudet sekä työnantajalle että työntekijälle. Työsopimuksella määritetään siis ne ehdot, joilla työtä tehdään. Työsopimus on suositeltavaa tehdä aina kirjallisesti.

Perehdytä työntekijä huolellisesti

Ensimmäisten, siinä missä kaikkien muidenkin työntekijöiden hyvä perehdyttäminen on tärkeää. Varaa perehdyttämiseen riittävästi aikaa ja pohdi ennalta, miten ryhdyt perehdyttämään työntekijää tehtäväänsä.

Vinkit antoi Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen-Sandberg.

Lataa täältä maksuton opas ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen