19.6.2019 klo 08:00
Uutinen

Perhevapaauudistus lisäisi työnantajien kustannuksia

Hallituksen kaavailema perhevapaauudistus pidentäisi nykyisiä äitiys- ja isyysvapaita. Toteutuessaan se lisäisi työnantajien kustannuksia ja sillä saattaa olla huono vaikutus työllisyyteen.

– Järjestelmän kustannusten jaosta hallitusohjelma ei kerro mitään. Jos vapaiden kokonaiskesto ja äitiys- ja isyysvapaan pituus kasvavat, se tällä tietoa lisää työtulovakuutuksen kustannuksia. Niiden rahoittajina ovat työnantajat ja vakuutetut, kommentoi Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén.

Hellsténin mukaan uudistuksella ei ole ainakaan positiivisia työllisyysvaikutuksia.

– Päivärahapäivien kokonaiskeston pidentäminen ja kotihoidontukijärjestelmän säilyttäminen nykyisellään eivät ainakaan lyhennä perhevapaajaksoja.

Hallitusohjelmaan kirjattu uudistus tarkoittaisi toteutuessaan, että äidille ja isälle tulisi molemmille viiden kuukauden kiintiö vapaaseen. Lisäksi vanhemmat voisivat jakaa kuusi kuukautta haluamallaan tavalla keskenään.

Muutos pidentäisi perhevapaita, sillä nykyisin äidille on korvamerkitty noin 4,2 kuukauden vapaa ja isälle 2,2 kuukauden isyysvapaa. Lisäksi käytössä on noin kuuden kuukauden vanhempainvapaa, jonka käytöstä vanhemmat voivat sopia.

Vanhemmat voisivat siten jatkossa hoitaa lasta pidempään ansiosidonnaisella korvauksella nykytilanteeseen verrattuna.

Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen arvioi Ylen uutisessa, että perhevapaiden uudistaminen hallitusohjelman kirjauksen mukaisesti vaikuttaa todennäköisesti negatiivisesti työllisyyteen.

– Voi sanoa aika varmasti, että työllisyys ei tällä uudistuksella ainakaan kasva. Pikemminkin voi olla, että sillä on negatiivisia työllisyysvaikutuksia, Kärkkäinen kommentoi.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuva: Getty Images