25.9.2019 klo 11:05
Uutinen

Reagoi, kun kroppa kuiskaa, ei vasta kun se huutaa – Näin rakennat paremman työpisteen

Läppärillä on fysioterapeutin mukaan mahdotonta tehdä töitä ergonomisesti.

Päänsärkyä, kireyttä niskassa, puutuvat sormet… Kehosi yrittää kertoa jotain ja vaatii huomiotasi. Tauot, liikkuminen ja työasennon tarkastelu ovat tärkeitä osia työpäivää.

– Omaa terveyttä täytyy priorisoida ja reagoida kehon viesteihin. Fysioterapeutin vastaanotolle kannattaa hakeutua ajoissa, mitä kauemmin oireita on ollut ja kehon viesteihin ei ole reagoitu, sitä enemmän työtä kehon ongelmien ratkominen ja hoitaminen vaatii, Fysioterapeuttiyrittäjä Laura Eyvindson sipoolaisesta SmartFysiosta sanoo.

Jotta ongelmia ei tulisi, niitä kannattaa ehkäistä harjoitteilla päivän mittaan.

– Ylä- ja alaraajojen liikkuvuus kuntoon sekä rankaa tukevat syvät vatsa- ja selkälihakset vahvoiksi, Eyvindson listaa.

Työpäivän harjoitteisiin voi sisältyä lempeitä, pumppaavia ja joustavia liikkeitä, jotka ovat vastakohtia istumiselle. Rintakehän avaus ja yläselän pyöristys, katseen ja pään kiertäminen puolelta toiselle sekä ylös viistöön ovat helppoja tehdä vaikka heti.

Eyvindson neuvoo seuraavan liikesarjan. Seisoessa kurota yhtä aikaa toinen käsi suorana ylös ja toista alas. Katse seuraa ylhäällä olevaa kättä. Kurota ja vaihda käsien suuntaa.

– Tärkeintä ovat matalan kynnyksen liikkeet, joita on helppo tehdä vähän joka välissä. Esimerkiksi käsiä ei tule nosteltua hartiakorkeuden yläpuolelle juurikaan työpäivän aikana.

Lue ammattilaisen vinkit paremman työpisteen rakentamiseksi

Omaa työpistettä saa ergonomisemman ja viihtyisämmän pienillä muutoksilla.

Istuma-asento

Tarkista, että jalat osuvat tukevasti lattiaan, ei vain varpaat. Tarvittaessa käytä koroketta. Tuolin reuna ei saisi painaa takareisiä, jotta verenkierto ei häiriinny.

Istu selkä suorassa niin, että istuinkyhmyt osoittavat kohti lattiaa ja lanneselkäään tulee pieni luonnollinen notko. Lantion ja selän hyvää asentoa voi myös tukea pienellä tyynyllä. Painon tulee jakautua tasaisesti molemmille pakaroille ja jalanpohjille.

– Kovin moni ei jaksa istua ryhdikkäästi koko päivää. Useamman tunnin istuminen on rankka suoritus koko keholle, vaikka olisi hyvä ergonomia. Hyvä lihaskunto ja liikkuvuus auttavat jaksamaan istumatyössä, .

Käsivarret, hiiri ja näppäimistö

Kyynärvarsien tulisi olla vaakasuorassa. Pidä hiiri lähellä pöydän reunaa. Hiireen ei pitäisi tarvita kurkottaa. Kyynärvarren ei pitäisi kurottaa 20 senttiä pidemmälle kehosta.

–Pääasia on, että työskentely on keholle mahdollisimman helppoa ja keho saa olla mahdollisimman rentona, Eyvindson sanoo.

Näyttö

Katso suoraan eteenpäin. Nyrkkisääntönä voisi olla se, että näytön ylin kolmannes osuu silmien korkeudelle.

Jos teet töitä kannettavalla tietokoneella, hanki erillinen näyttö ja näppäimistö. Eyvindsonin mukaan läppärin kanssa on mahdotonta tehdä työtä ergonomisesti. Jotta näytön näkee, yläselkä pyöristyy ja niskan notko ylikorostuu.

–Pää painaa noin viisi kiloa ja niskan lihakset joutuvat kannattelemaan sen painoa. Niska ja hartiat väsyvät, mistä aiheutuu kireyttä ja kipua. kädet ja sormet saattavat puutua tai niissä tuntuu pistelyä.

Tulostin ja skanneri

Sijoita ne mahdollisimman kauas tietokoneesta. Näin on pakko nousta välillä ylös.

Valaistus

Varmista, että työpisteelläsi on tarpeeksi valoa, mutta asettele se niin, että valo ei häikäise silmiä tai heijastu tietokoneen näytöstä.

– Huomasin itse siristeleväni silmiä ja työntäväni päätä ja leukaa lähelle näyttöä, kunnes ymmärsin, että ongelma on työpisteeni valaistuksessa. Korjasin valaistusta ja muutos oli merkittävä!

Pidä taukoja

Tee töitä 30-40 minuuttia, jonka jälkeen on 10-15 minuutin tauon paikka. Venyttele ja käveleskele. Silmienkin on välillä hyvä levätä ja katsoa kauas.

– Työn imu voi viedä mukanaan, joten tämä voi olla aluksi vaikeaa. Itse käytän sovellusta nimeltä Brainfocus, mutta muitakin on tai voit käyttää ajastinta. Aluksi rutiini vaatii oppimista ja vähän pakottamista, mutta keho kiittää ja työn tehokkuus paranee, kun työjaksoja ja taukoja vuorottelee, Eyvindson sanoo.

Viihtyisyys

Pidä työpisteesi järjestyksessä. Se vaikuttaa viihtyvyyteen ja keskittymiseen.

– Itselleni on tärkeää, että sähköpostit ovat kansioissa ja tarvittaessa tieto helposti löydettävissä. Sekainen työpöytä vaikuttaa hyvinvointiin enemmän kuin uskoisi, Eyvindson sanoo.

Viherkasvit ovat trendikkäitä, mutta niiden on tutkittu olevan myös hyviä vaikutuksia ilmanlaatuun, akustiikkaan ja työilmapiiriin. Ne laskevat stressitasoa ja rauhoittavat. Onpa niiden väitetty lisäävän myös työtehoa.

Kasvit tarjoavat myös näkösuojaa ja tuovat kodinomaisuutta työympäristöön. Viherkasvi voi myös viimeistellä toimiston sisustuksen. Ota kuitenkin huomioon hoitotarve ja se, että jotkut kasvit ovat allergisoivia.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi