18.12.2020 klo 08:04
Uutinen

Tällainen oli Uudenmaan Yrittäjien vuosi 2020

Laadukkaita tapahtumia ja koulutuksia, koronaviestintää ja yrittäjyyden esiin nostamista. Muun muassa näistä koostui Uudenmaan Yrittäjien vuosi.

Kansanedustajatapaaminen koulutusasioissa

Puhemies Matti Vanhanen, puolustusministeri Antti Kaikkonen, kansanedustajat Pihla Keto-Huovinen ja Pia Lohikoski sekä Vanhasen erityisavustaja Jari Flinck, Kaikkosen avustaja Terhi Haapakoski ja kansanedustaja Ruut Sjöblomin avustaja Risto Rajala – Uudenmaan Yrittäjät ja Keuda keskusteluttivat arvovaltaista joukkoa työpaikoilla tapahtuvasta koulutuksesta ammatillisessa koulutuksessa keskiviikkona 29.1. Keudan tiloissa Keravalla. Firmoihin oppimaan? Kyllä, ja vastuullisesti -tilaisuudessa.

Kevätkokous pidettiin vasta syksyllä. Uudenmaan Yrittäjien kevätkokous vaati työpaikoilla tapahtuvaan paikalliseen sopimiseen lisää oikeuksia. Tämä on tehokkaimpia tapoja parantaa Suomen kilpailukykyä ja työllisyyttä.

Syyskokouksen kannanotossa Uudenmaan Yrittäjät vaati, että kuntayhtymät ja kunnat ryhtyvät viivyttelemättä valmistelemaan palvelusetelin käyttöönoton merkittävää laajentamista alueen sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluissa.

Hankintaneuvontaa hankintayksiköille

Uudenmaan Yrittäjien hankintaneuvoja opasti hankintayksiköitä ja yrittäjiä parempiin hankintoihin yhteistyössä. Eri tahojen kanssa järjestettiin hankintatilaisuuksia.

Korona pisti vuoden uusiksi

Maaliskuussa yrittäjät mukauttivat pikavauhdilla toimintaansa, kun koronapandemia levisi Suomeenkin. Uudenmaan Yrittäjät levitti tietoa yrityksille ja yrittäjille suunnatuista tuista ja niiden hakutavoista, nosti esiin yrittäjien erilaisia tilanteita koronan aikana sekä hyvinvoinnista huolehtimista.

Suurelle yleisölle suunnattiin #ostaläheltä-kampanja, jossa kehotetaan ostamaan paikallisilta yrittäjiltä. Keväällä kampanja näkyi erityisesti lehdistössä. Joulun alla sanoma vietiin someen. Kun ostamme läheltä, autamme palvelujen ja työpaikkojen pysymistä omalla paikkakunnalla.

Tapahtumissa tietoa ja vertaistukea yrittäjille

Tapahtumatoiminta hyppäsi koronan vuoksi maaliskuusta lähtien pääosin verkkoon ja hybriditoteutuksiin. Yrittäjät pääsivät kouluttautumaan ja verkostoitumaan 30 Uudenmaan Yrittäjien järjestämässä tilaisuudessa. Tapahtumiin osallistui noin 1500 henkilöä. Lisäksi Uudenmaan Yrittäjät tuki 8 paikallisyhdistysten järjestämää tapahtumaa. Kävijämääriltään suosituimmat tapahtumat olivat viestintäseminaari, elokuvailta ja online verokoulutus.

Vuoden 2020 tapahtumien pääteemana oli myynnin kehittäminen.

Yrittäjyyden näkyvyys

Uudenmaan Yrittäjät on ylpeä yrittäjistään. Se palkitsi ansioituneita yrittäjiä ja nosti esiin yrittäjiä Yrittäjän kasvot -yrittäjätarinoilla. Sosiaalisessa mediassa huomioitiin paikalliset Vuoden yrittäjät.

  • Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto: Muun muassa Hangossa ja Porvoossa toimiva By Pia´s pokkasi Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon ja yrittäjä Pia Erlund piti koskettavan puheen kaikkien palkittujen puolesta
  • Vuoden 2021 uusmaalainen start-up yritykseksi nimettiin nurmijärveläinen Webstory
  • Vuoden nuorena yrittäjänä palkittiin Niko Laurila, Ilmavaltiaat
  • Uudenmaan Yrittäjien elämäntyöpalkinnon saivat Kari Veikkanen ja Pertti Rantala
  • Vuoden yksinyrittäjänä palkittiin Luana Lill-Smeds, Luana´s Organinic

Yrittäjän päivänä paikallisyhdistykset kehittivät uusia tapoja nostaa esiin paikallista yrittäjyyttä ilman suuria kokoontumisia esimerkiksi yrityssuunnistuksella. Samaan aikaan kannustettiin tutustumaan paikallisiin yrityksiin.

Uudenmaan Yrittäjien palvelut yrittäjille

Yksinyrittäjäakatemiaa toteutettiin Uudenmaan Yrittäjien alueella kolmessa oppilaitoksessa. Yksinyrittäjäakatemiasta on valmistunut yli 150 yrittäjää. Yksinyrittäjäakatemia on levinnyt tehokkaasti muihin maakuntiin – sen ryhmiä on meneillään tai jo toteutettu Uudenmaan Yrittäjien alueen lisäksi Espoossa, Vaasassa, Tampereella, Jyväskylässä, Oulussa, Hämeenlinnassa, Etelä-Savossa, Joensuussa ja Seinäjoella.

Uudenmaan Yrittäjien uutena jäsenetuna useat K-Citymarket-, K-Supermarket- ja K-Market sekä Neste K -, Intersport- ja K-Rauta -kauppiaat tarjoavat Suomen Yrittäjien jäsenille tuotteitaan etuhintaan. 1.12. lähtien etu on käytettävissä 33:ssa toimipisteessä kolmellatoista paikkakunnalla Uudenmaan alueella. Etua tarjoavat yrittäjät ovat Uudenmaan Yrittäjien jäsenyrittäjiä.

Alkuvuonna lähdettiin mukaan valtakunnalliseen mentorisi.fi -palveluun. Siihen haettiin sekä mentoreita että tarjottiin palvelua yrittäjille.

Uudenmaan Yrittäjät kannusti yrityksiä mukaan Uudenmaan Kasvupolulle, joka on osa valtakunnallista KasvuOpen ohjelmaan. Se sparraa ja kannustaa yrityksiä kohti kasvutavoitteitaan.

Uudenmaan Yrittäjät oli mukana 5/2020 asti jatkuvassa Kansainväliseen kasvuun digitaalisin työkaluin (E2eB) -hankkeessa, jonka osana järjestettin kansainvälisyyteen ja digitaitoihin liittyviä tapahtumia ja tarjottiin yrityksille maksuttomasti talentin avulla toteutuksia pk-yritysten kv- ja digiprojekteihin.

Hymy II -hankkeessa tuotettiin maaseutuvaltaisilla alueilla toimiville yrittäjille tietoa tukimahdollisuuksista ja tavoista kehittää yritystään.

Viestinnällä kerrottiin toiminnasta ja vaikutettiin

Yrittäjille ja suurelle yleisölle yrittäjien kantoja, Yrittäjien toimintaa ja yrittäjien arkea tuotiin esiin viestinnällä. Tiedotteita julkaistiin 75 ja yrittäjiä esiteltiin yli 30:ssä Yrittäjän kasvot -jutussa. Jäsentiedotteita lähetettiin 11. Somessa Uudenmaan Yrittäjiä seuraa lähes 6000 henkilöä. Etelä-Suomen median neljässä lehdessä julkaistiin yhteensä 46 Yrittäjä-kalenteri -palstaa.

Paikallisyhdistysten tukena

Uudenmaan Yrittäjät tukee paikallisyhdistyksiään taloudellisesti ja toiminnallisesti. Keväällä järjestettyyn luottamushenkilöseminaariin osallistui yli sata henkilöä.

Parhaina paikallisyhdistyksinä palkittiin Jokelan Yrittäjät, Askolan Yrittäjät, Raaseporin Yrittäjät ja Järvenpään Yrittäjät.