YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Näin suojaudut identiteettivarkaudelta
Jyväskyläläisen yrittäjän nimissä myytiin traktoria. Pian paljastui identiteettivarkaus. Kuva: Getty Images
18.1.2024 klo 16:03
Uutinen

Yrittäjän nimissä myytiin traktoria – Sitten paljastui identiteettivarkaus: Näin vältät sudenkuopat

Keskisuomalaiselle yrittäjälle identiteettivarkaus tuli täysin puun takaa.

Jyväskyläläinen rakennusalan konekauppaa harjoittavan JT-Konemyynti Ky:n yrittäjä Jarmo Turunen sai ennen joulua hämmentävän puhelun. Kittilästä soittanut toinen yrittäjä tiedusteli, onko Turusella traktoria myynnissä.

– Sanoin, että ei ole.

Soitto herätti kuitenkin epäilyksen, sillä Turunen oli saanut vastaavan soiton syksyllä, tosin eri henkilöltä. Silloinkin häneltä tiedusteltiin myynnissä olevasta traktorista. Kun yrittäjä kiinnostui, perässä tuli lasku.

– Aloin miettiä, mikä tämä homma oikein on.

Turunen uteli kittiläläisyrittäjältä, mistä hänelle oli tarjottu traktoria Turusen yrityksen nimissä. Selvisi, että häneen oli oltu yhteydessä puhelimitse ja WhatsAppilla. Pikaviesteissä esiteltiin traktoria useissa eri kuvissa, mutta rekisteritunnus oli piilossa. Numerosta ei vastannut kukaan, joten traktoria ostamassa ollut yrittäjä etsi Turusen yrityksen yhteystiedot.

– Ryhdyimme yhdessä selvittämään asiaa. Selvisi, että kuvitteellisen traktorin myynnissä oli käytetty minun yritykseni identiteettiä, y-tunnusta ja osoitetta, mutta tilinumero meni ihan toiseen pankkiin.

Kyseessä oli identiteettivarkaus, josta Turunen teki heti seuraavana päivänä rikosilmoituksen poliisille. Hän kävi myös paikallisessa S-Pankissa kertomassa, että pankin tilinumeroa käytetään mitä ilmeisimmin rikolliseen tarkoitukseen.

Myöhemmin selvisi, että kittiläläiselle yrittäjälle oli tarjottu traktoria samalla konstilla myös Tampereelta. 

Yrittäjien asiantuntija: Tähdätään vakavampaan rikokseen

Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen pitää valitettavana, että identiteettivarkaudet ovat yleistyneet.

– Moni suomalainen on joutunut identiteettivarkausyrityksen kohteeksi. Jos ei muuten, niin sähköpostitse on kalasteltu henkilö-, pankki ja tilitietoja, tai pyydetty osallistumaan iPhone-eurolla -kampanjaan. Yritysten kannalta merkittävää on se, että identiteettivarkaus on tavallisesti lievempi rikos, jolla tähdätään vakavampaan ja suurempaan rikokseen. Jarmo Turusen tapauksessa identiteettivarkaudella tähdätään petokseen, jossa uhreina voi olla useita yrityksiä, Toivonen huomauttaa.

Suomen Yrittäjät on toteuttanut identiteettivarkauksia koskevan kyselyn yrittäjille. Puolet kyselyn vastaajista tunsi yrityksen, joka oli joutunut tällaisen rikoksen uhriksi.

– Tyypillisimpiä ovat toimitusjohtajahuijaukset, joissa joku käyttää toimitusjohtajan identiteettiä ja saa huijattua rahaa omalle tililleen, Toivonen kertoo.

Näin suojaudut identiteetivarkauksilta

  1. Ota PRH:n maksuton hälytyspalvelu käyttöön.
  2. Harkitse tietojenluovutuskieltoa (Väestörekisterikeskus, Trafi ja maistraatti)
  3. Ota käyttöön sähköinen laskutus.
  4. Paperilaskujen osalta tarkista tilinumerot.
  5. Tarkasta yrityksen sisäiset tilinsiirto-ohjeet.
  6. Älä luovuta omia tai yrityksen henkilö-, maksukortti- tai tilitietoja ulkopuolisille.
  7. Keskustele suojaustoimista pankkisi kanssa.
  8. Jos epäilet rikosta, ota heti yhteys poliisiin ja tarvittaessa pankkiin.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen