9.2.2018 klo 15:51
Uutinen

Puheenjohtajan juhlavuoden tervehdys

Erityisen hyvää alkanutta vuotta 2018! Tämä on teidän vuotenne arvoisat turkulaiset Yrittäjät sillä tänä vuonna juhlitaan Turun Yrittäjät ry:n 150 vuoden taivalta! Se on pitkä matka yli kansakuntamme muutosten ja itsenäistymisen kantavaa historiaa ja tapahtumien kirjoa.

Kirjoitan tätä tervehdystä 1. helmikuuta joten voin onnitella tänään toisen virkakautensa aloittanutta Tasavallan Presidenttiä, Sauli Niinistöä Varsinais-Suomesta. Instituutio on vakaissa käsissä, vaalien tulos osoitti sen kiistattomasti. Lämpimät Onnittelumme! Valinta antaa maailmalle Suomesta vakaata kuvaa ja sillä on tässä ajassa merkitystä.

Turun Käsityöläisyhdistyksen perustaminen vahvistettiin 16.7.1868. Tuossa yhdistyksessä ovat nykyisen Turun Yrittäjät ry:n juuret. Järjestöllä ja sen sisarjärjestöillä lienee ollut merkittävää vaikutusta siihen, että 1879 kansalaisille turvattiin yrittämisen vapaus elinkeino-asetuksella. Jo tuolloin siis alkoi järjestön vaikuttava edunvalvontatyö.

Yhdistyksemme on rakentunut nykyiseen muotoonsa useamman toimijan yhdistymisestä, sekä paikallis- että valtakunnallisella tasolla. Historiamme on lukemattomien yrittäjien ja yritysten kertomus. Monien taisteluiden, voittojen ja tappioiden matka. Pieniä ja suuria tarinoita, ihmisten jotka ovat työllään rakentaneet tätä maata. Ei ole sattumaa että yrittäjäjärjestön juuret ovat käsityöläisten perinteissä. Aikoinaan oman osaamisen ja työn myynti oli luontainen tapa aloittaa yrittäminen. Niin se on tänäänkin. Oman työnsä perustalle moni yrittäjä on kasvattanut merkittävän yritystoiminnan ja luonut monia työpaikkoja. Osa jatkaa yksinyrittäjänä. Joillain yrittäjyys on tullut perheen perintönä. Yhtä kaikki, meissä yrittäjissä on pohjalla jotain samaa. Sitä sitkeyttä josta yrittäjätarinat kumpuavat; Suomalaista Sisua jolla yrittäjänäkin tunnettu turkulainen, Olympiavoittaja Paavo Nurmi juoksi Suomea maailmankartalle. Ja meitä nousee tässä vapaassa, nyt 100-vuotiaassa Suomessamme eri lähtökohdista, yhteiskuntaluokista ja koulutuspohjista. Vapaassa maassa on vapaus yrittää! Haluan kiittää menneitä sukupolvia niistä ponnistuksista ja kalliista lunnaista sen eteen että Suomi on tänään tämä meidän Suomemme. Suurta kunnioitusta tuntien totean, että nyt on meidän vuoromme ja velvollisuutemme tehdä työmme hyvin ja ylpeinä rakentaa tulevaisuuden historiaa.

Paljolti yrittäjäjärjestön ansiosta nykynuoret ymmärtävät yrittäjyyden merkityksen ja neljännes heistä näkee yrittäjyyden hyvänä vaihtoehtona tulevaksi ammatikseen. Suomella on siis tulevaisuudessakin yrittäjiä ja yritystoiminnan jatkajia. Meidän tehtävämme on näyttää heille mallia ja tehdä työtä yrittäjyyden edellytysten ylläpitämiseksi ja parantamiseksi, järjestömme tavoitteiden mukaisesti.

Tällä hetkellä talouden kasvu koko maassa ja erityisesti täällä Varsinais-Suomessa näyttää kohtuullisen hyvältä. Edessä olevaa visioiden ja parasta toivoen totean että Yrittäjä ei voi lakkoilla. Yrittäjän ja yrityksen työntekijä voi. Yrittäjän oikeuksien eteen riittää vielä tekemistä monilla tasoilla. Me olemme todellisia työn sankareita, yhdessä työntekijöittemme kanssa. Turun Yrittäjien hallitus ja henkilökunta kantaa osaltaan vastuunsa alueen yrittäjien ja yritysten toimintaympäristön sekä työolosuhteiden parantamiseksi. Olemme tehtävissämme kohtuullisesti myös onnistuneet. Vuonna 2015 Turun Yrittäjät ry valittiin Suomen parhaaksi isoksi paikallisyhdistykseksi ja viime vuoden aikana kasvoimme Suomen suurimmaksi paikallisyhdistykseksi. TY:llä on nyt yli 2600 jäsentä ja meidät nähdään tärkeänä turkulaisen elinkeinoelämän vaikuttajana. Tästä on hyvä jatkaa seuraavat 150 vuotta. Aktiivisesti ajassa, yrittäjyyden eteen toimien.

10.maaliskuuta Logomon täydessä juhlasalissa nostamme yhdessä maljan menneille vuosille, TY:n rakentajille ja tukijoille sekä meille itsellemme, oman yrittäjätarinamme sankareille. Tervetuloa juhlimaan!

Yhteenvedon Turun Yrittäjien historiasta sekä tarinoita vuosien varrelta löydät Turun Yrittäjien tuoreesta jäsenlehdestä, joka on samalla uusitun lehtemme TurbÅ:n ensimmäinen, siis historiallinen numero.

Nöyrin mielin kiitän, että saan toimia Turun Yrittäjien puheenjohtajana tänä juhlavuotenamme ja toivotan kaikille lukijoille turvallista ja työntäyteistä vuotta!

Jari Rastas
Turun Yrittäjien puheenjohtaja