Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Unwasted-sovellus tarjoaa vitosella kassillinen ruokaa

Suomessa käyttökelpoisesta ruosta menee jätteeksi 10-15%, joka tarkoittaa jopa 400 miljoonaa kiloa vuodessa. Unwasted-ruokahävikkisovellus on turkulaisten yrittäjien Walter Bertoftin, Björn Enrothin ja Juuso Anteroisen kehittämä sovellus, joka on luotu pienentämään ympäristöä kuormittavaa ruokahävikkiä.

Mobiilisovellus on ladattavissa käyttäjälle maksutta Google Playsta ja App Storesta ja toimii kaupoille tarkoitettuna alustana, johon kaupat voivat asettaa esimerkiksi ”viimeinen käyttöpäivä”-, ”parasta ennen”- sekä pakkausviallisia laadukkaita tuotteita, jotka muuten joutuisivat roskiin.

Kauppoja liittyy palveluun tasaiseen tahtiin ja kaupoissa asia on koettu tervetulleena. Yksi pilottiasiakkaista, neljän K-Marketin kauppiaspariskunta Oili ja Marco Ihalainen ovat yksi sovelluksen käyttöönottaneista ja olleet mukana kehittämässä sen ominaisuuksia. Valmiita kokonaisia ruokakasseja myydään päivittäin kymmenisen kappaletta kaupoittain. Tyypillisesti kassin hinta liikkuu 5-8 euron välillä ja erikseen ostettuna ruokien hinta olisi 40-50 euron haarukassa. Kun kauppa asettaa tuotteita myyntiin, näkyvät ne käyttäjälle sovelluksen tarjoukset listauksessa, josta ne ovat ostettavissa ”nopein syö hitaat” -periaatteella ihan kirjaimellisesti.

Kauppa hyötyy palvelusta erityisesti jätteiden ja sen myötä jätemaksujen pienenemisenä ja onhan muutama euro kassista aina parempi kuin ei mitään. Samalla tulee hyvä mieli siitä, kun ruokaa ei tarvitse heittää roskiin. Lyhyessä ajassa on myös todettu sen olevan oiva markkinoinnin ja lisämyynnin väline. Kauppa näkyy positiivisessa mielessä ja kauppaan on tullut ihan uutta asiakaskuntaa. Monet edullisen kassin ostajista, ostavat myös muita tuotteita kaupasta kertoo K-Market Variotiovuoren, Ruokatorin, Herkkulinnan ja Kerttulin kauppias Marco Ihalainen.

Sovellus keräsi kahden ensimmäisen viikona aikana yli 500 latausta sovelluskaupoista. Ensi vuoden aikana tarkoituksemme on kehittää sovellusta entistä paremmin palvelemaan sekä kaupan että loppukäyttäjien tarpeita, kertoo yksi yrittäjistä Juuso Anteroinen. Yritys suunnitelee myös rahoituskierrosta alkuvuodelle 2020.

 

Kuvassa: Sovelluksen taustalla olevat yrittäjät: Walter Bertoft, Björn Enroth ja Juuso Anteroinen. K-Market -kauppias Marco Ihalainen on ensimmäinen sovelluksen käyttöönottanut kauppias.