Jatkiksen Yrityskauppatarinat

Yrityskauppatarinat

Lue tarinoita yrityskaupoista, joissa Jatkis on ollut mukana. Löydät myös sivulta artikkeleita, blogeja sekä kirjoituksia aiheesta. Tutustu Pohjois-Karjalan sujuviin yrityskauppoihin!

Yrityskauppatarinat 2021

Suomen laajuisesti toimiva kiinteistöpalveluyritys RTK-Palvelu Oy on ostanut joensuulaisen Itä-Suomen Siivouspalvelu Oy:n. Kaupan myötä RTK-Palvelun työntekijämäärä Joensuussa nousee noin kuuteenkymmeneen (juttu Karjalaisen tilaajille). Lue koko juttu täältä.

Kirjoittajana Olli Sorjonen, Karjalainen.

Esperi Care oy ja Hoivakoti Vilina oy ovat sopineet yrityskaupasta, jossa Esperi ostaa Hoivakoti Vilinan osakekannan. Kontioniemen Kontiolinnassa toimivat hoivakodit yhdistyvät yhdeksi yksiköksi liiketoimintakauppojen myötä. Parivuotisessa yrityskaupassa oli mukana myös Pohjois-Karjalan Yrittäjien Jatkis-hanke (juttu Pielisjokiseudun tilaajille). Lue koko juttu täältä.

Kirjoittajana Suvi Palosaari, Pielisjokiseutu.

Karina Styborg ja Maarit Vipuveräjä allekirjoittivat liiketoimintasopimuksen elokuussa. Vipuveräjän Karelcom Oy:n liiketoiminta siirtyy Styborgin omistaman Tiliborg Oy:n omistukseen marraskuussa, jolloin tilitoimistot muuttavat yhteisiin tiloihin Joensuun Tiedepuistolla.

– Jatkis-hankkeen Jan Kontiaiselta sain ulkopuolista näkemystä ja neuvontaa yrityksen arvonmäärittämisen laskelmien kanssa, Styborg sanoo.

Lue koko juttu täältä.

Kirjoittajana Mervi Venäläinen, Koti-Karjala

Helsinkiläiset Tiina Kujamäki ja Mika Kanerva ostivat lomakeskus Koli Freetimen ja aloittivat uransa matkailualan yrittäjinä elokuun alussa. Lomakeskus Koli Freetime on saanut uudet yrittäjät. Vuodesta 2014 toimintaa pyörittäneet Nina Mikkonen ja Harri Salminen myivät yritystoiminnan elokuun alussa Tiina Kujamäelle, 41, ja Mika Kanervalle, 40. Kaupassa olivat isona apuna Joensuun Optia, Jatkis-hanke, Finnvera sekä tietysti Nina ja Harri (juttu Karjalaisen tilaajille). Lue koko juttu täältä.

Kirjoittajana Olli Sorjonen, Karjalainen

Eltamix Oy:ssä tehtiin omistusjärjestelyjä heinäkuussa, kun Markku Pesonen myi osuutensa puoliksi omistamastaan yhtiöstä Mika Karhapäälle. Osakeyhtiö omistaa kolme liikettä; Kiteellä sijaitsevat Kesport Kitee ja Turvatalo Kitee sekä Joensuussa Turvatalo Joensuu. Eltamix työllistää yhteensä 11 henkilöä (juttu Koti-Karjalan tilaajille). Lue koko juttu täältä.

Kirjoittajana Päivi Leinonen, Koti-Karjala

Avolava-autojen erilaisiin varusteisiin, kuten auroihin ja hiekoituslaitteisiin sekä painepesureihin, erikoistunut Ficon Oy siirtyy osaksi Tukholman pörssiin listattua Sdiptech-sijoitusyhtiötä. Yrityskauppa tuo uudistuksia jo alkuvaiheessa ainakin Ficonin taloushallintaan (juttu Karjalaisen tilaajille). Lue koko juttu täältä.

Kirjoittajana Jukka Laurimo, Karjalainen

Yritysten konkurssien määrää on seurattu kevään aikana tiiviisti. Koronapandemian ennakoitiin lisäävän konkursseja tsunamin kaltaisesti. Nyt tiedetään, että merkittävää konkurssien kasvua ei ole näköpiirissä. Savon Yrittäjien meneillään oleva koronakysely kertoo konkurssiuhan prosentuaalisesti jopa vähentyneen viime marraskuusta. Lue koko juttu täältä.

Kirjoittajana Pekka Puustinen, Karjalainen

Yrittäjyys on kiinnostanut Harri Mikkosta lähestulkoon koko työelämänsä ajan. Kynnys lähteä yrittäjäksi yksin, oli kuitenkin korkea. Kun Kaupparinteen entinen omistaja Teppo Mononen kysyi Mikkosta kanssaan osakkaaksi vuonna 2013, sanoi Mikkonen ensin ei. Keskusteluita jatkettiin ja lopulta vuonna 2014 Mikkonen päätti heittäytyä. Vaikka haave oli selvä, tuntui lainan ottaminen sekä yrittäjyyden ja perhe-elämän yhdistäminen isolta päätökseltä. Lue koko juttu täältä.

Teksti: Teemu Huuki, Fabrik Oy
Kuva: Merja Blomberg

Specsavers sai alkunsa vuonna 1984 Ison-Britannian Guernseyn saarella, kun optometristit Doug ja Mary Perkins päättivät perustaa optikkoliikkeen makuuhuoneensa pingispöydälle. Tuon pingispöydän ääreltä Specsavers rantautui vuonna 2008 myös Joensuuhun. Siellä juuri Ruotsista Suomeen muuttanut optikko Simo Jurvelin sai käteensä avaimet Kauppakeskus Iso Myyhyn valmiiksi rakennettuun Specsavers-liikkeeseen. Lue koko juttu täältä.

Teksti: Teemu Huuki, Fabrik Oy
Kuvat: Rasmus Härkönen

Joku voisi sanoa, että yrittäjäksi lähteminen tällaisena aikana on uhkarohkeaa, hullujen hommaa. Joulukuusta 2020 joensuulaisen suurkeittiölaitteiden huolto- ja korjauspalveluyritys ProKitchenin yrittäjä-omistajana toiminut Arto Korhonen näkee asian toisin: omassa yrityksessä menestyminen on kiinni itsestä. Lue koko juttu täältä.

Teksti: Teemu Huuki, Fabrik Oy
Kuvat: Rasmus Härkönen

Hyppy tuntemattomalle alalle yrittäjiksi on antanut intoa Auli ja Antti Koistiselle paneutua onnellisuuden ja elämän tasapainoon. Lue koko juttu täältä.

Teksti: Teemu Huuki, Fabrik Oy
Kuvat: Rasmus Härkönen

Ari Pirisen perustaessa Palavanerin autotalliinsa Hammaslahdessa 1993, elettiin pahintalama-aikaa. Kun esisopimukset yrityksen myynnistä Jouni Kontkaselle kirjoitettiin helmikuussa 2019, iski korona. Vaikka ajat eivät varsinaisesti ole olleet Palavanerin puolella, on yrityksen myynti kasvanut joka vuosi, eikä tappiollista tilinpäätöstä ole tehty kertaakaan. Lue koko juttu täältä.

Kirjoittajana Teemu Huuki, Fabrik Oy.

Syyskuussa julkistetulla liiketoimintakaupalla Ideastructura Oy osti Insinööritoimisto Tanskanen Oy:n. Helsingissä, Hämeenlinnassa ja Kokkolassa toimineen Ideastructuran alue laajeni näin Savonlinnaan ja Kuopioon. Artikkeli on julkaistu ensin Koti-Karjalassa. Lue koko juttu täältä.

Teksti ja kuvat: Riitta Mikkonen.

Yrityskauppatarinat 2020

Ensi vuonna 30-vuotista taivaltaan juhlistavan Juuan LVI Oy:n omistussuhteissa tapahtui syksyllä muutoksia, kun yhtiön koko osakekanta siirtyi liperiläiselle Heli Partaselle. Artikkeli on julkaistu ensin Vaarojen Sanomissa. Lue koko juttu täältä.

Teksti ja kuvat: Juha-Matti Junkkari

Lehmosta kotoisin oleva, nykyisin Liperissä asuva Olli Hirvikangas, 34, kertoo, että viihtyi oikein hyvin työssään Keski-Karjalan musiikkiopiston viulunsoiton opettajana. Jotain kuitenkin uupui. Veri veti yrittäjäksi. Huom! Juttu Karjalaisen tilaajille. Lue täältä koko juttu.

Kirjoittajana Olli Sorjonen / Karjalainen

Joensuun Viherkeskuksenakin tunnettu Joensuun Ympäristötuotanto Oy on ostanut Reijolassa sijaitsevan Monosen Puutarha Oy:n. Liiketoimintakauppa kasvattaa Erkki Myllerin ja Jaakko Huikurin kahdestaan puoliksi omistaman yhtiön puutarhaliiketoimintaa merkittävästi. Huom! Juttu Karjalaisen tilaajille. Lue koko juttu täältä. 

Kirjoittajana Aaro Virolainen / Karjalainen.

Joensuussa sijaitseva Joen Diesel Oy on diesellaitteiden erikoiskorjaamo. Yrityksessä tapahtui vuodenvaihteessa omistajanvaihdos Jatkiksen avulla. Yrittäjien mielestä vaihdos tapahtui sujuvasti. Lue koko juttu täältä.

Teksti ja kuvat Janika Utriainen

Uudet yrittäjät Minna Varis ja Niina Takala ovat kokeneita sairaanhoitajia, ja pääsevät nyt hyödyntämään osaamispääomaansa oman yrityksen kautta. Lue koko juttu täältä.

Teksti ja kuvat Riitta Mikkonen.

64-vuotias Osmo Vänskä miettii suunnitelmallista ja hallittua eläkepäiville siirymistä. Jossain vaiheessa kaikki on myynnissä, joko osina tai kokonaisena. Jatkis-hankkeen kanssa on papereita jo täytelty, ja ensimmäiset ostajaehdokkaatkin jo tarjouksiaan laskevat. Lue koko juttu täältä.

Teksti ja kuvat Riitta Mikkonen.

PR-Aitan ostanut Marko Tuhkanen kertoo asiakkaiden tarpeen muuttuneen vuosien mittaan. Hän pyrkii uudistamaan ajan mukana valikoimaa ja palvelua kehittäen. Lue koko juttu täältä.

Teksti ja kuvat Piia Juntunen.

Yrityskauppatarinat 2019

Antti Apilolle Metallityö Tanskasen liiketoiminta tarjosi juuri niitä asioita, joita toimivan yrityksen ostamiseen parhaimmillaan voi sisältyä: terveen ja kannattavan liiketoimintapohjan, laajan ja monipuolisen asiakaskunnan, hyvän imagon ja neuvonnallisen yhteistyön luopuvan yrittäjän kanssa. Yrityksestä luopui Kari Tanskanen. Lue koko juttu täältä.

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen
Kuva: Jarno Artika

Muut kirjoitukset aiheesta ja Jatkiksesta:

Yritysten konkurssien määrää on seurattu kevään aikana tiiviisti. Koronapandemian ennakoitiin lisäävän konkursseja tsunamin kaltaisesti. Nyt tiedetään, että merkittävää konkurssien kasvua ei ole näköpiirissä. Savon Yrittäjien meneillään oleva koronakysely kertoo konkurssiuhan prosentuaalisesti jopa vähentyneen viime marraskuusta. Lue koko juttu täältä.

Kirjoittajana Paula Aukio-Tallgren, Iisalmen Sanomat

Puusepänalan yritys on usein voimakkaasti henkilöitynyt ja siksi haastava myydä. Yrityskauppaa kannattaakin ryhtyä valmistelemaan jo hyvissä ajoin. Asiantuntijat näkevät, että valtakunnallinen mestari-kisälli-ohjelma voisi vauhdittaa alan yrityskauppoja. Lue koko juttu täältä.

Yrittäjäjärjestön ov-vastaavat, Puumies-lehti

Vuoden 2018 lopussa Sanomalehti Karjalainen haastatteli Jan Kontiaista. Juttu käsitteli vuosi sitten tapahtunutta yrityskauppaa, jossa Jan Kontiaisen ja hänen sukunsa omistama Itä-Suomen Hoitokodit Oy myytiin Mehiläinen Oy:lle. Silloin vielä ansaittua sapattivapaata viettänyt entinen toimitusjohtaja Kontiainen paljasti aikovansa hakea ”yhtä kiinnostavaa työpaikkaa.” Nyt tiedämme tuon paikan olleen projektinjohtajan pesti Pohjois-Karjalan Yrittäjien yrityskauppoja tukevassa Jatkis-hankkeessa, jota Kontiainen on luotsannut helmikuusta 2019 asti. Lue koko juttu täältä.

Teksti: Teemu Huuki
Kuvat: Rasmus Härkönen

Business Joensuu ja Pohjois-Karjalan Yrittäjät tunnistivat yritysten kasvavan palvelutarpeen Pohjois-Karjalan omistajanvaihdosbuumissa ja yhdistivät resurssinsa. Näin syntyi uniikki oppimisympäristö – Arvotyöpaja sekä sähköinen arvoanalyysi-sovellus. Työkalua hyödynsi usean muun yrittäjän mukana Jari Kaltiainen, JaloSteel Oy, Lieksan Terähuolto Oy. Lue koko juttu täältä.

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen
Kuvat: Jarno Artika

”Viime vuoden alussa käynnistyneiden palvelujen piiriin on hakeutunut noin sata yritystä. Kolmessakymmenessä yrityksessä on päädytty yritysjärjestelyihin, joissa omistajan vaihdos on toteutunut osittain tai kokonaan.” Kertoo Jatkiksen projektipäällikkö Jan Kontiainen. Lue koko juttu täältä.

Omistajanvaihdoshanke Jatkiksella on paljon kysyntää ja asiakasmäärän kasvun myötä tuli projektipäällikkö Jan Kontiaisen työpariksi vuoden alusta yritysvalmentajaksi Hanna Koponen. Lue koko juttu täältä (ladattava pdf).

Teksti: Mona Teräs
Kuva: Joonas Hiltunen

Jan Kontiainen kertoo, että kymmenien yritysten otannan perusteella voidaan todeta, että useimmissa yrityksissä on järkevää toteuttaa jonkinlainen kehityshanke ennen myyntisuosituksen antamista. Yritys, jossa liiketoiminnan edellytykset ovat hyvät ja historiallinen kehitys positiivinen, löytää uuden omistajan aina helpommin. Lue koko juttu täältä.

Teksti: Jan Kontiainen
Kuvat: Joonas Hiltunen

Lähes jokainen yritys vaihtaa jossakin vaiheessa omistajaa, ellei lopeta toimintaansa ennen sitä. Tämän takia yritys kannattaa pitää aina siinä kunnossa ja järjestyksessä, että sen jatkuvuus omistajanvaihdoksen jälkeen on turvattu. Lue koko juttu täältä (ladattava pdf).

Teksti: Jan Kontiainen ja Joonas Hiltunen
Kuvat: Joonas Hiltunen