29.4.2020 klo 10:41
Uutinen

Puheenjohtajalta: Tehdään parempi huominen!

Kerrotaan tilanteestamme, haetaan tukia, kehitetään toimintaamme ja pidetään yhtä, Markku Aalto kirjoittaa.

Korona on vienyt monen yrittäjän liikevaihdon olemattomiin ja puolittanut vielä useamman yrityksen liikevaihdon. Onneksi aina löytyy niitä, joiden myynti on kasvanut. On myös hienoa, että valtiovalta on alkanut hankkimaan kotimaista tuotantoa. Toivottavasti tämä heijastuu yhä useammalle toimialalle ja yritykselle.

Omakin liiketoimintani on hiljentynyt kuluttajakaupan osalta todella paljon, rakentamisen osalta notkahdusta vielä odotellaan. Epidemia aikaisti meillä, kuten monella muullakin, nettikaupan perustamisen. Työvuorot on porrastettu kahteen, jottei karanteenin sattuessa jouduta sulkemaan liikettä. Uutena tuotteena olemme kehittäneet meidän näköisen pisarasuojan. Näiden toimien avulla emme vielä ole joutuneet turvautumaan lomautuksiin.

Hae tukea ja kerro tilanteestasi

Valtion tukitoimet on nyt ulotettu kaiken kokoisiin yrityksiin. Tukien kohdentumisesta ja määristä voidaan olla montaa mieltä. Toivottavasti te kaikki laitatte tukihakemuksen vireille. Näin saamme valtiovallalle tiedon siitä ahdingosta, jossa yrityksemme tällä hetkellä ovat.

Yrittäjät vaikuttaa

Nyt järjestömme vaikuttaa sen puolesta, että saisimme yhteiskunnan hallitusti avattua ja talouden rattaat pyörimään. Siihen tarvitaan yrityksiä ja yrittäjiä. Kesä tulee toiminnoiltaan olemaan rajallista. Iso osa liiketoiminnasta pysyy suljettuna, mutta ihmiset tulevat liikkumaan kotimaassa ja lähialueilla, mikä osaltaan parantaa liiketoimintaa. Kodin ja kesäpaikan kunnostaminen puolestaan lisää kysyntää omalla toimialallaan.

Pidetään yhtä!

Jokainen yrittäjä – meistä jokainen – me voimme auttaa toisiamme. Puhelu tai käynti kollegan luona, tsemppaus tai se, että kuuntelee toista, antaa henkistä pääomaa toiselle yrittäjälle. Ihan siitä riippumatta, miten kenelläkin menee, meidän pitää tukea toisiamme. Tänä päivänä me kaikki olemme tässä yhdessä, ja kaikki ja kaikkien toimet vaikuttavat siihen, minkälainen huominen meillä on. Tehdään siitä yhdessä parempi kuin eilinen.

Myös järjestö uudistuu

Korona on digitalisoinut Uudenmaan Yrittäjien kokoustamista ja muuta palaverikäytäntöä. On osin hyvä asia, kun kaikkien ei tarvitse matkustaa pitkiä matkoja kokouspaikoille. Tällä digiloikalla ei silti voi korvata ihmisten kanssakäymistä ja merkitystä vuorovaikutukselle. Vaikka näistä etäkokouksista luultavasti tulee pysyvä käytäntö ainakin osittain, niin kyllä meillä edelleen säilyy kokouskulttuuri, jossa kohdataan kasvokkain. Minä kaipaan jo nyt niitä kohtaamisia.

Kesä tulee vääjäämättä. Mitä se tuo tullessaan on vielä arvoitus.

Markku Aalto
puheenjohtaja
Uudenmaan Yrittäjät