21.5.2019 klo 13:55
Uutinen

Yrittäjät haluavat yhdessä sopimista työpaikoilla TES:sta poiketen

Kyselyn mukaan 84 prosenttia yrittäjistä haluaa mahdollisuuden sopia paikallisesti yhdessä työpaikoilla työehtosopimuksesta poiketen.

Tuoreessa Yrittäjägallupissa (Kantar TNS) kysyttiin, että ”pitäisikö Suomessa olla lakisääteinen toisin sopimisen oikeus eli työpaikoilla mahdollisuus sopia yhdessä työehtosopimuksista poiketen”.

84 prosenttia kyselyyn vastanneista 1078 pk-yrityksen edustajasta vastasi KYLLÄ. Kahdeksan prosenttia vastaajista oli eri mieltä ja yhdeksän prosenttia ei osannut sanoa.

– Yrittäjien viesti on selkeä: paikallista sopimista pitää lisätä sekä työehtospimus- että lakimuutoksin. Se on tärkeää työpaikkojen ja yritysten kilpailukyvyn takia, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Työsopimuslaissa, vuosilomalaissa, työaikalaissa ja opintovapaalaissa on noin 50 paikallisen sopimisen estävää kieltoa, jotka koskevat yleissitovaa työehtosopimusta noudattavia järjestäytymättömiä yrityksiä.

Eniten tarvetta paikalliseen sopimiseen näyttää olevan vähintään 10 henkilöä työllistävissä yrityksissä (89%). Käytännössä luku on yhtä korkea (87%) on 2–9 henkilöä työllistävissä yrityksissä.

Toimialoista eniten työpaikoilla sopimista kaivataan teollisuudessa (88%).

Lisää joustoja työaikoihin

Tasan puolet yrittäjistä on sitä mieltä, että työehtosopimus ei anna riittäviä mahdollisuuksia työaikajoustoihin. Eniten tätä mieltä ollaan vähintään 10 henkeä työllistävissä yrityksissä (58%).

35 prosenttia yrityksistä on sitä mieltä, että nykysysteemillä saa työaikajoustoja riittävästi.

Toimialoista eniten työaikajoustoja kaivataan rakennusalalla (59%).

Näin tutkittiin

Suomen Yrittäjien Kantar TNS -tutkimusyhtiöllä teettämään Yrittäjägallupiin vastasi 1078 yrittäjää tai pk-yrityksen edustajaa. Suomen Yrittäjien jäsenten (583) lisäksi vastaajina oli Gallup Forum -yrittäjäpanelisteja (198) sekä LeadDesk-yritystietokannasta poimittuja yrittäjiä (294).

Tiedot kerättiin toukokuun 2019 ensimmäisellä ja toisella viikolla. Tulosten virhemarginaali on kokonaistuloksen osalta +- 3,1 % -yksikköä.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi