Etsi

Startup

Digitoimisto sijoitti asiakkaaseensa – "Startupien budjetit ovat liian pieniä kansainväliseen kasvuun"

Sangren toimitusjohtaja Mikael Koskimaan mukaan startupeilla ja sijoittajilla on epärealistinen käsitys siitä, mitä sijoitussummilla saadaan aikaiseksi.

Helsinkiläinen digitoimisto Sangre ryhtyy pääomasijoittajaksi, ja on tehnyt ensimmäisen sijoituksen toimiston pitkäaikaiseen asiakkaaseen Futures Platformiin. Se kehittää digitaalista palvelualustaa ja auttaa yrityksiä luomaan omia trendikarttoja tulevaisuuden ilmiöistä. Sangre on ollut Future Platformin perustamisesta, eli vuodesta 2016, asti.

Toimistolla on pitkä kokemus startupien kanssa työskentelystä, joten sijoitus startupiin oli luonnollinen jatke pitkälle yhteistyölle.

– Pystymme joustavasti auttamaan juuri siinä kohtaa, missä sillä on eniten merkitystä, kuten suunnittelussa, tuotekehityksessä tai digitaalisen tuotestrategian määrittämisessä, Sangren toimitusjohtaja Mikael Koskimaa kertoo.

Koskimaan mukaan startupeja tarkastellessa törmää usein siihen, että sijoituskierroksella haetut summat ovat epärealistisia tavoitteisiin nähden.

– Olemme nähneet paljon sitä, että startupeilla ja sijoittajilla on epärealistinen käsitys siitä, mitä sijoitussummilla saadaan aikaiseksi. Budjetit lasketaan aivan liian alhaisiksi jotta tuotteesta voitaisiin tehdä kansainvälisesti kilpailukykyinen, Koskimaa kritisoi.

Rahoitussuunnitelmassa voi olla varattu tietty rahasumma esimerkiksi kehittäjien palkkoihin tai jonkun ison kehityskokonaisuuden, kuten käyttäjähallinnan rakentamiseen, mutta kokeneemmat yrittäjät näkevät heti, että summa ei riitä.

Budjettien riittävyyden lisäksi on osattava kriittisesti tarkastella, miten sijoituksista saadut varat kohdennetaan. Kun startupilla on digitaalinen tuote, keskeisessä asemassa on tuotekehityksen roadmap: mihin panokset tuotekehityksessä laitetaan missäkin kohtaa, jotta vakuutetaan seuraava iso asiakas tai sijoittaja.

Mukaan startupin kasvuun

Sijoituskohteena Futures Platformista teki houkuttelevan kehitykseen varattu miljoonan euron potti. Varoilla tullaan muun muassa kehittämään palvelun koneoppimista.

– Meitä kiinnosti Futures Platformissa se, että tuotekehitykseen on varattu riittävästi panoksia. Olemme olleet mukana kehittämässä tuotetta startup-vaiheesta skaalausvaiheeseen. Tuote on jo todistanut, että sille on paikka markkinoilla, ja uskomme vahvasti tuotevisioon joka tiimillä on seuraavaan vaiheeseen. Siihen myös uskalletaan panostaa, Koskimaa sanoo.

Sangre omistaa nyt osan Futures Platform Oy:stä, ja jatkaa tuotteen kehittämistä yhdessä yrityksen kanssa. Sijoitustoiminta auttaa digitoimistoa skaalaamaan omaa liiketoimintaansa.

–Tähän mennessä Futures Platform on yhteistyömme aikana kasvanut nollasta 3M€ valuaatioon. Sijoittajana me voimme olla jatkossa siinä kasvussa osallisena, Koskimaa toteaa.

 

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi