Etsi

Emergency banner

Yrittäjyys

Riihimäkeläisen thai-Pertin ravintolan suosio pomppasi mediajulkisuudesta – asiakkaita tulee jo Helsingistä asti

Riihimäkeläisen Pertti Mattilan thairavintolaan matkataan 100 kilometrin päästä. Pitkiä päiviä tekevä Mattila piti äskettäin ensimmäisen kesälomansa 32 vuoteen.

Yrittäjäsanomat kertoi viime tammikuussa Riihimäellä thairavintolaa pyörittävästä Pertti Mattilasta. Jutun jälkeen Pertin ravintolasta kiinnostui muun muassa Iltasanomat.

– Näiden juttujen jälkeen toiminta on kasvanut sen verran, että olen palkannut pari uutta työntekijää. Kävijämäärät kasvoivat selvästi.

Nyt Riihimäelle matkustetaan thairuuan perässä 100 kilometrin säteeltä.

– Helsingistä, Lahdesta, Hämeenlinnasta, Mattila luettelee.

Lounasaikaan Naa’s Thai Cuisinessa on välillä tungosta niin paljon, ettei vapaita pöytiä ole tarjolla. Asiakkaat ovat tottuneet odottamaan vuoroaan. Mattilan leppoisa asiakaspalvelutyyli on monen mieleen.

Eläkeikäinen Mattila teki vastikään harvinaisen ratkaisun ja piti viiden päivän kesäloman.

– Se oli ensimmäinen lomani 32 vuoteen. Silloin rentouduin. Yritin saada tehdyksi joitain hommia, mutta vähemmän sain tehtyä mitä kuvittelin. Silloin loma taisi olla onnistunut.

Seuraavan kerran Mattila aikoo lomailla joulun aikaan. Pyhät osuvat keskellä viikkoa, jolloin ravintola on kiinni 2-3 päivää.

– On riski pitää ravintolaa kiinni liian kauan. Asiakkaat voivat vieraantua. Kesälomasta kerroimme hyvissä ajoin netissä ja paikallislehdessä. Silti täällä oli käynyt väkeä kokeilemassa ovea.

Kokin metsästys jatkunut 1,5 vuotta

Mattila etsii jatkuvasti lisää työvoimaa, mutta sopivaa on vähän tarjolla.

– Haemme tällä hetkellä nimenomaan kokkia. Olemme hakeneet oikeaa ihmistä puolentoista vuoden ajan Eurooppaa myöden, mutta sellaista ei ole löytynyt. On hankala löytää kokkia, joka täyttää vaatimukset. Toisaalta monen mielestä Riihimäki voi olla liian kaukana.

Mattila on lupautunut avustamaan sopivan työntekijän asunnon hankinnassa.

– Nykyiselle kokille vuokrasimme asunnon ja hän maksaa vuokran palkastaan. Monelle ulkomaalaisella voi olla vaikea saada asuntoa vuokrattua.

Yhdestä kokista Mattila joutui luopumaan, koska tämän maustamistyyli ei sopinut ravintolan konseptiin.

– Hän oli kotoisin Etelä-Thaimaasta, missä maustamistyyli on aivan erilainen. Me maustamme Pohjois-Thaimaan keittiön mukaan eli tulisemmin.

"Univelkaa tuppaa olemaan"

Eläkeiästään huolimatta Mattila huseeraa ravintolassa pitkää päivää aamusta myöhäiseen iltaan.

– Olen jaksanut, koska tykkään siitä mitä teen. Ei tämä välttämättä tunnu työltä. Toki univelkaa tuppaa välillä olemaan. Maanantaisin olen antanut itselleni luvan nukkua niin pitkään kuin huvittaa.

Vaikka nykyiset tilat käyvät välillä ahtaiksi ja keittiön kapasiteetti on maksimissa, Mattila ei aio muuttaa ravintolaa uusiin tiloihin.

– Äärirajoilla mennään kapasiteetin puolesta. Tyydymme kuitenkin pienempään tilaan. Isommassa tilassa tunnelma saattaisi muuttua. Ja sijaintihan meillä on hyvä.

Mattila aikoo kunnostaa ravintolan tiloja hiljalleen.

– Tämä on vielä versio 1.0. Koitamme jossain vaiheessa saada nostettua versiolukua. Pala palalta jotain pientä korjataan ja kehitetään.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi