29.7.2019 klo 12:50
Uutinen

Näin yrittäjät ohjeistavat hallitusta budjettiriiheen – toiveet palkkauksen helpottamisessa

Yrittäjät toivovat hallitukselta vastaantuloa työntekijän palkkaamisesta aiheutuviin kustannuksiin.

Yrittäjäsanomat on aikaisemmin heinäkuussa kirjoittanut hallituksen työllisyystavoitteista. Kysyimme yksittäisiltä yrittäjiltä Facebookissa, millaisia toiveita heillä on hallitukselle kohti syksyn budjettiriiheä. Kysely tehtiin Facebookin Yrittäjät-ryhmässä.

Vastauksissa korostuvat toiveet irtisanomissuojan alentamiseen ja palkkaamisen helpottamiseen. Lisäksi toivotaan muun muassa koeajan lyhentämistä ja paikallisen sopimisen lisäämistä.

Näin yrittäjät vastasivat

Jos vaikka ens alkuun lopetetaan se pörssiyhtiöiden tukeminen verovaroin, ja laitetaan kaikki samalle viivalle työelämän valinnoista riippumatta.

Petro Kainulainen

Pieniltä yrityksiltä pitäisi vähentää vastuita, joita tulee ensimmäisen työntekijän palkkaamisen myötä (työterveyshuolto, vakuutukset yms.). Koeaika vuoteen.

Teija Ruokamo

Koeaika vuoteen, paikallinen sopiminen.

Minna Åman-Toivio

Tärkein uudistus, mitä Suomessa valitettavasti tuskin koskaan tulee tapahtumaan, olisi irtisanomissuojan poistaminen kaikilta työntekijöiltä. Yhden kuukauden irtisanomisaika kaikille, jolloin työnkiertoa alkaisi toteutumaan. Kun työnantajalla on mahdollisuus päästä heikosti suorittavista kavereista eroon, hän uskaltaa palkata ihmisiä myös töihin. Ongelma vaan on se, että pienet yritykset eivät uskalla palkata, koska haastavasta kaverista ei pääse eroon ilman erokorvauksia, koska Suomessa ei ole työnkiertoa. Ihmiset eivät vaihda työpaikkoja ja leipääntyvät hommiinsa. Kumpi on tärkeämpi tekijä työelämässä:Työntekijä vai työnantaja?

Jussi Ikkelä

Työn alv alemmas ja takaisinottovelvoite pois.

Vesa Hellman

Irtisanomissuojan poistaminen ja karenssin poisto. Työnantajalle on myös sälytetty työntekijän koko elämästä ja melkein kuolemastakin huolehtiminen. Näihin kohtuullisuutta. Miten Tanskan malli toimii, sieltä oppia?

Katja Karimo

Yleissitova TES pois. Henkilökohtaisista syistä johtuva irtisanominen mahdolliseksi, yritystukien vähentäminen, verotuksen yhdenmukaistaminen.

Miika Aulio

Työnantajalta suora vastuu pois kokonaan niistä asioista mihin ei voi vaikuttaa. Esimerkiksi vanhemmuuteen liittyvät kulut, työntekijän vapaa-ajalla itsensä telomisesta johtuvat poissaolot, nykyiseen alaan liittymättömät opintovapaat, vuorotteluvapaat jne. Jaettu vastuu muista poissaoloista, joihin voidaan ajatella työnantajan myös jossain määrin voivan vaikuttaa. Irtisanominen ja ennen kaikkea irtisanoutuminen samalla helpommaksi. Työntekijältä karenssi kevyemmäksi ja työnantajalta takaisinpalkkausvelvoite pois.

Valtteri Linnakunnas

Kun pienyrittäjä palkkaa ensimmäisiä työntekijöitä niin sitä pitäisi tukea paremmin. Tällä hetkellä ei ole mitään apuja tarjolla jos tarvitsee palkata valmis osaaja.

Janne Pesonen

Palkan sivukulujen maksu työntekijöiden itsensä hoidettavaksi ja vapaaehtoiseksi. Työsopimuksessa tulisi voida vapaasti ilman rajoituksia sopia irtisanomisesta molemmin puolin. Yleinen sosialistisen sääntelyn purkaminen ja tukien lakkauttaminen.

Otso Viiskanta

Työllistämisen byrokratiaa soisi vähennettävän. Moni työllistyisi yrittämisellä. Yrittämisestä soisi tehdä helpommin aloitettavaa ja lopetettavaa jos välillä tekee muuta.

Kari Järvinen

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi