Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Koulutus

Yrittäjät uudistivat oppisopimuskoulutuksen tietojärjestelmän avulla – Paperisota väheni huomattavasti

Kahden yrityksen yhteistyö on helpottanut oppisopimuskoulutuksen hallinnointia opettajille, oppilaille ja työnantajille.

Rakentamisen ja asumisen ammattilaisille mobiilidokumentoinnin työkaluja kehittävä Kotopro sekä rakennusalan henkilöstön vuokraus- ja koulutuspalveluja kehittävä Scotu ovat yhteistyöllään mullistaneet oppisopimusalaa tietojärjestelmän avulla.

Scotu kouluttaa ja vuokraa työvoimaa rakennusalalle oppisopimusmallilla yhteistyössä oppilaitosten kanssa. Ollakseen tehokas se vaatii uudenlaisia tietojärjestelmiä.

Kotopron tietojärjestelmällä oppisopimuksiin liittyvä valvonta, tuntikirjaukset, kuittikirjanpito, työnäytteet ja tarvittavat allekirjoitukset toimivat sähköisesti. Ennen sama vaatii paperisotaa.

– Jos opettaja lähettää 50 opiskelijaa eri puolille työpaikkoihin, heidän haasteensa on oppilaiden oppisopimuskoulutuksen hallinnointi. Nyt raportointi hoituu yhden järjestelmän kautta ja oppilas saa samalla kuvilla kerättyä CV:tä osaamisestaan, Kotopron toimitusjohtaja Samuli Suomala kertoo.

Yrittäjältä, eli oppisopimuspaikan tarjoajalta, järjestelmä poistaa myös paperisotaa, eikä erillisten sovellusten asentamista tarvita.

Scotun perustajat, Elia Kinnunen ja Leevi Unkuri, ovat itsekin rakennusalan perustutkinnon ja yrittäjän ammattitutkinnon oppisopimuskoulutuksena suorittaneita. Scotu syntyi yrittäjän ammattitutkinnon osana.

Vuoden kehitystyön jälkeen toimintamalli oli valmis.

– Oppisopimuksen suorittamisen todentaminen kuvallisesti on niin yksinkertaista kuin olla ja voi. Tämä on ammattikoululle iso harppaus. Kehittämässä ovat olleet niin opettajat kuin opiskelijatkin. Lopputuloksesta ovat mielissään kaikki, Scotun talousjohtaja Aaro Tervo kertoo.

Raportoinnin teholoikka

Kotopro kehitti järjestelmänsä rakennusvalvonnan ja projektinjohtamiseen omaa liiketoimintaa tehostaakseen. Vuonna 2007 kännykkäkuvan ottaminen valmiista työvaiheesta oli kuvallinen raportti työvaiheen suorittamisesta, eikä erilliseen kirjoitettuun raporttiin mennyt enää aikaa.

– Se oli meille teholoikka! Raportointiin käytetty aika puolittui. Silloin kuvittelimme, että kaikki konsultit ja rakentajat ostavat tämän heti, mutta ihan niin ei käynyt. Ne lähtivät digitalisaatioon mukaan myöhemmin, Suomala kertoo.

Nyt Kotopro on onnistunut sitouttamaan rakennusprojekteissa konsultteja, rakennusliikkeitä ja kokonaisia alihankintaketjuja järjestelmäänsä niin, että ellei tekijä raportoi työtään Kotopron dokumentaatiomallilla, palkkaakaan ei makseta. Läpinäkyvyys on hyvä edistysaskel alalla, jossa harmaa talous ei ole tuntematon ilmiö.

– Scotu on seuraava askel evoluutiossa. Omat ekosysteemit yhteisöissään on uusi kehityssuunta Kotoprollekin, Suomela kertoo.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi