Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Työmarkkinat

JHL:n tukilakko sulkee junien tavaraliikenteen ratapihat, Ilmailualan Unioni ei osallistu postin käsittelyyn – lisää voi olla luvassa

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL tukee Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n työtaistelua lakolla, joka vaikuttaa merkittävästi rautateiden tavaraliikenteeseen.

JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat 19. marraskuuta. Junien kunnossapito on lakossa 20. marraskuuta valtakunnallisesti. Lakko koskee kaikkia VR-yhtymän rautatielogistiikan toimintoja.

Myös ilmailualan IAU kertoo Taloussanomien jutussa, ettei se osallistu postin käsittelyyn lentoasemilla ennen marraskuun 24. päivää. Merimies-Unioni on ilmoittanut tukevansa Postin työntekijöitä, mutta yksityiskohdat ovat vielä auki. Ääritapauksessa Suomen lipun alla olevat alukset alkavat pysähtyä maan satamiin, mikä tarkoittaisi käytännössä ulkomaankaupan pysähtymistä.

Kuljetusliitot ry:n jäsenet, kuten Rautatiealan Unioni RAU ja Kuljetusalan ammattiliitto AKT ovat myös ilmoittaneet olevansa lakkovalmiudessa.

– Lakon laajentuminen vaikeuttaa entistä useamman yrityksen ja heidän asiakkaidensa toimintaa. Kun ensivaiheessa haitat kohdistuivat ennen kaikkea nettikauppaa käyviin pk-yrityksille, laajeneva lakko koskee lähes kaikkia pk-yrityksiä. Pahimmassa tapauksessa meidän ulkomaankauppa seisahtuisi suurelta osin. Lisäksi erityisesti pk-yrityksille työtaistelu voisi aiheuttaa mainehaittaa, joka voi heikentää pk-yritysten kansainvälistymistä, SY:n ekonomisti Petri Malinen kertoo lakkojen vaikutuksista.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi