Etsi

Puheenaihe

Yrittäjät lakon sijaiskärsijöinä: joulukauppa hyytyy, työt pitkittyvät tai seisahtuvat

Postilakko horjuttaa yritysten taloutta monin tavoin. Esimerkiksi mustaan perjantaihin varautuneille verkkokaupoille tulikin musta marraskuu.

Suomen Yrittäjien kanta postilakkoon on yksiselitteinen: lakko on saatava loppumaan.

Jo tähän mennessä kärsimään joutuneista yrittäjistä verkkokauppiaat pelkäävät koko joulumyynnin hyytymistä.

– Olen keskustellut monien yrittäjien kanssa, ja meillä kaikilla tilanne näkyy jo pelkästään kävijämäärissä. Asiakkaita liikkuu verkossa selvästi vähemmän kuin tähän aikaan vuodesta yleensä, kosmetiikka-alan maahantuontiyritystä GreenDealia sekä Tapiolassa sijaitsevaa kivijalkakauppaa pyörittävä Markus Hämynen kertoo.

Osa epäröivistä asiakkaista on ottanut yhteyttä yrittäjään.

– He kyselevät, uskaltaako ostaa ja kulkevatko paketit.

GreenDeal siirtyi heti lakon alettua käyttämään Postin rinnalla toista kuljetuspalvelua. Yritykselle ongelmia aiheuttaa myös ulkomailta tilattujen tuotteiden jumittuminen lajittelukeskuksiin.

– Meidän pitäisi saada tavaraa ensi perjantain Black Fridayta sekä joulumyyntiä varten. Tuotteet on osittain jo maksettukin, mutta nyt ei tiedä, saadaanko niitä tarjolle sesongiksi lainkaan.

Verkkokaupan myynti tippunut selvästi 

GreenDealissa myynti on ollut selkeästi hiljaisempaa kuin sen kuuluisi marraskuussa olla.

– Tämä on meille tärkein vuosineljännes. Jos tukilakot jatkuvat 8. joulukuuta saakka, jää marras- ja joulukuun myynti vain muutaman päivän varaan, koska paketit pitää saada kuljetusliikkeille lajitteluun jo hyvissä ajoin ennen joulua, Hämynen kuvaa.

Mikäli näin käy, lakko tulee vaikuttamaan merkittävästi sekä marras- että joulukuun myyntiin.

– Toivon, että neuvotteluosapuolet ja viime kädessä valtio-omisteisen Postin johto huomioisivat tilanteen myös yrittäjien ja työnantajien kannalta. Sympatiani ovat työntekijöiden puolella, mutta yhtä lailla ymmärrän, miten moneen yritykseen työtaistelutoimenpiteet vaikuttavat tällä hetkellä - saati, jos tukitoimet entisestään laajenevat, Hämynen huolii.

Tuotanto ja maksuliikenne takkuaa

Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula muistuttaa, että joulu on todella monille yrittäjillä vuoden tärkein sesonki. Parhaillaan muuallakin kuin kaupan alalla aiheutuu lisäkustannuksia, ylimääräistä työtä ja yritysten toimitukset takkuilevat.

Esimerkiksi teollisuudessa tuotanto voi seisahtua kokonaan, kun tilattuja komponentteja ei toimiteta.

– Tällä hetkellä kaikkein yleisin ongelma yrityksille on kuitenkin laskutus, Janne Makkula kertoo.

Suomen Yrittäjille on kerrottu monesta suunnasta, että yrittäjät ovat alkaneet jopa jakaa kirjepostiaan itse. Esimerkiksi Metsäpalvelu Turusen toimitusjohtaja Tuomo Turunen kertoo, että kyllä lähialueilla on tullut ajeltua postia jakamassa.

– Tässä alkaa tulla luovaksi, Turunen lohkaisee.

Vakavaan paikkaan yritys on joutunut Päijänteellä odottavan projektin vuoksi.

– Ennen kuin siellä voidaan aloittaa työt, maanomistajille pitää lähettää kahdeksansataa kirjettä. Maanmittauslaitoksella ei ole heille sähköisiä yhteystietoja, eikä mikään omajakelu tai edes lähettipalvelu auta, sillä kirjeet on saatava perille ympäri Suomea ja myös kahdeksassa eri maassa asuville henkilöille.

Metsäpalveluyritykselle odottelu tietää tietenkin kustannuksia – ja sotkee myös muiden  hankkeiden aikatauluja.

Asiakkaat karkaavat, Posti kärsii

Lakon vuoksi Turusen yritys ei ole päässyt myöskään lähettämään puukauppakirjoja allekirjoitettaviksi.

– Myyjät odottavat kaikkiaan yli sataatuhatta euroa, hän kertoo.

Turunen on huolissaan myös lakon pitkäkestoisista vaikutuksista, kuten mahdollisista konkursseista.

– Ei tässä huutaminen eikä itku auta, mutta miettisivät sitä, että asiakkaat tällä karkaavat tällä tavalla toimiessa.

Suomen Yrittäjät vaatii, että Postin jakelutoiminta avataan kilpailulle ja Posti vetäytyy muusta liiketoiminnasta. Lakkoon Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen toivoo nopeaa ratkaisua. Pentikäinen kirjoittaa tuoreessa blogissaan kuulleensa yrittäjistä, jotka joutuvat pohtimaan jo toimintansa lopettamista.

Pentikäinen huomauttaa, että moni siirtää jakelujaan Postin kilpailijoille ja mahdollisuuksien mukaan verkkoon, mutta kaikille se ei ole mahdollista.

Eniten postilakosta kärsii kuitenkin Posti ja sen työntekijät.

– Voi olla karvasta huomata lakon jälkeen, että osa asiakkaista on pysyvästi kadonnut. Ei tarvitse arvailla, onko tällä henkilöstövaikutuksia. Voi olla, ettei Posti toivu tästä lakosta kunnolla koskaan, Pentikäinen toteaa.

Voit lukea Mikael Pentikäisen blogin kokonaisuudesta tämän linkin kautta. 

Teksti: Leila Itkonen

leila.itkonen(at) yrittajat.fi