16.1.2020 klo 10:00
Uutinen

Ay-liikkeen jäsenmaksujen periminen hiertää koneyrittäjää – Yrittäjägallup: Vain 9 prosenttia jatkaisi perintää

Yrittäjät katsovat laajalti, ettei ammattiyhdistysliikkeen jäsenmaksujen perintä ole työnantajien tehtävä. Tulos käy ilmi tuoreesta Yrittäjägallupista, jossa haastateltiin yli tuhat yrittäjää.

Kone-Lahtinen Oy perii työntekijöiden ammattiyhdistysliikkeen jäsenmaksut, sillä se on työnantajaliittoon kuuluvalle yritykselle ”välttämätön pakko”. Vain yhdeksän prosenttia yrittäjistä katsoo tuoreen Yrittäjägallupin mukaan, että perintä kuuluu työnantajille.

Kone-Lahtinen Oy:n yrittäjä Pertti Lahtinen Vilppulasta on tyytyväinen, että ammattiyhdistysliikkeen jäsenmaksujen periminen on nostettu puheenaiheeksi.

– Ammattiyhdistys roikkuu tässä asiassa, koska he tietävät, että perinnän lopettaminen tarkoittaisi ammattiyhdistyksille runsaita jäsenmenetyksiä. Jos jäsenten pitäisi itse maksaa, moni eroaisi, Lahtinen uskoo.

Lahtinen korostaa, että Suomessa on järjestäytymisen vapaus, minkä pitäisi tarkoittaa sitä, että saa myös olla järjestäytymättä.

– Kuitenkin mitä isompi työpaikka, siellähän melkein pakotetaan työntekijä ammattiyhdistysliikkeeseen. Toinen asia, jonka nostaisin esiin, että pitääkö jäsenmaksujen olla vähennyskelpoisia? Pitääkö niitä verovaroin tukea?

Ay-liikkeen jäsenmaksujen perintä hiertää yrittäjiä

Yrittäjät katsovat laajalti, ettei ammattiyhdistysliikkeen jäsenmaksujen perintä ole työnantajien tehtävä. Tulos käy ilmi tuoreesta Yrittäjägallupista, jossa haastateltiin yli tuhat yrittäjää.

Yrittäjistä 73 prosenttia katsoo, ettei työnantajan tehtävä ole periä ay-liikkeen jäsenmaksuja. Mitä suurempi yritys, sitä vähemmän jäsenmaksuja halutaan periä.

– Ay-maksujen perintä on historiallinen jäänne, josta on päästävä eroon. Sitä saattoi ymmärtää tilipussien aikakaudella, mutta nykyisin jokainen halukas voi maksaa vaivatta kännykällään maksunsa, jos haluaa, Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Työnantajaliittoihin kuuluvat yritykset joutuvat perimään ay-liittojen jäsenmaksut tehtyjen sopimusten vuoksi. Jos ei kuulu työnantajaliittoon, ay-jäsenmaksuja ei tarvitse periä, Pentikäinen muistuttaa. Työnantajayrityksistä noin neljännes perii ay-jäsenmaksuja.

Lakkosääntelyn kiristämiselle vahva tuki

71 prosenttia vastaajista kannattaa Yrittäjägallupin mukaan, että tukilakkoja ja poliittisia lakkoja koskevaa sääntelyä kiristetään. Samaa mieltä on 60 vuotta sitten perustetun Kone-Lahtinen Oy:n Pertti Lahtinen.

Vahvimmin poliittisten ja tukilakkojen sääntelyn kiristämistä vaativat teollisuusyrittäjät, joista 89 prosenttia on vaatimuksen kannalla. Yli 10 henkilöä työllistävistä yrittäjistä 86 prosenttia vaatii kiristämistä. Suomen Yrittäjien mukaan tukilakko pitää kieltää, jos sen vaikutus on suhteeton.

– Arvion voisi tehdä työtuomioistuin ennen tukilakon alkamista, Pentikäinen sanoo.

Kone-Lahtinen Oy on kuljetus-, maansiirto- ja rakennusalan yritys. 9. joulukuuta alkanut teollisuuden lakko ja sitä seurannut työnantajaliiton työsulku pysäytti Lahtisen yrityksessä työt seitsemäksi työpäiväksi.

– Jopa lakon voi hyväksyä, mutta nämä kohtuuttomat tukilakot eivät ole missään suhteessa. Suomessa voidaan mennä tukilakkoon mistä tahansa syystä. Erityisesti tukilakoille pitää tehdä jotain, 50 henkilöä työllistävä Lahtinen harmittelee.

Aliurakoitsija joutuu työsulussa kohtuuttomaan tilanteeseen

– On muistettava, kuinka kohtuutonta tämä on, jos olemme aliurakoitsijana sellaisella työmaalla, joka menee työsulkuun. Työsulusta huolimatta palkanmaksuvelvollisuutemme jatkuu. Lisäksi työsulkupäiviltä kertyivät joulukuun lomakuukaudet.

Lahtinen katsoo synkkänä tulevien kuukausien työmarkkinatilannetta. Tämä joulukuu jää yrittäjän mieleen vaikeana kiistana, joka tuli oman yrityksen työmaalle.

– Seuraavan puolen vuoden aikana näitä on ikävä kyllä odotettavissa lisää. Pelkään pahaa alkuvuotta, vilppulalainen Lahtinen toteaa.

Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 1007 pk-yrityksen edustajaa. Tiedot kerättiin joulukuun 2019 kahden ensimmäisen viikon aikana.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi