28.7.2020 klo 11:18
Uutinen

Miten tukea yrityksiä, jos toinen aalto iskee? Ekonomisti ei lähtisi keksimään pyörää uudelleen: ”Modifioitu kustannustuki on ykkösvaihtoehto”

Jos yritystukia tarvitaan uudelleen syksyllä, nykyisen kustannustuen kaltainen malli on Suomen Yrittäjien pääekonomistin mukaan paras ratkaisu.

Koronaepidemian toinen aalto aiheuttaisi syksyllä uuden paineen yritysten taloudellisen tilanteen tukemiseen. Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen pitää parhaana ratkaisuna nykyisen kustannustuen kaltaista, mutta ”modifioitua” tukimallia.

– Jos koronan toinen aalto tulee ja jos tarvitsemme yritystukia, tulee lähteä liikkeelle valikoivasta kustannustukityyppisestä ratkaisusta. Se on ykkösvaihtoehto. Nykyistä kustannustukea ei kuitenkaan pidä kopioida sellaisenaan.

Kuismasen mukaan nykyinen kustannustuki vaatii hiomista joidenkin ehtojen kohdalla.

– Ne ongelmakohdat, joita nyt on esiintynyt liittyen esimerkiksi kiinteisiin kustannuksiin, pitää katsoa uudestaan. Yrityksillä on paljon sellaisia kustannuksia, joita nykyinen kustannustuki ei hyväksy. Tällaisia ovat esimerkiksi leasing-maksut. Pitää myös varmistaa, että kustannustuki soveltuu moninaisempiin tilanteisiin. Laskentasääntöjä pitää muokata niin, ettei aidosti tuen tarpeessa olevia yrityksiä jäisi tuen ulkopuolelle.

Ongelmalliseksi on paljastunut myös kustannustuen 2000 euron alaraja, joka sulkee pois pienimmät yritykset.

– Alaraja tulee laskea tuhanteen euroon.

Nykyisen kustannustuen muuttaminen on Kuismasen mukaan viisainta, koska mahdollinen seuraava koronakriisi iskisi joka tapauksessa nopeasti.

– Jos uutta tukea aletaan rakentamaan liikaa puhtaalta pöydältä, ollaan jo myöhässä. Nykyinen malli on jo viety eduskunnassa läpi. Business Finlandin ja ELY-tukien kaltaisia malleja en ottaisi enää käyttöön.

Samaan hengenvetoon Kuismanen muistuttaa, että tukijärjestelmiä on harkittava tarkasti.

– Jokainen tuki tarkoittaa sitä, että Suomen kansantalous velkaantuu edelleen.

”Suomen talous heikossa kunnossa pidemmän aikaa”

Konkurssien määrä ei ole Suomessa vielä lisääntynyt merkittävästi kevään koronakriisin seurauksena. Kuismasen mukaan tämä ei tarkoita, että talouden ongelmat olisi selätetty.

– Talous ei ole toipunut ensimmäisen aallon jälkeen. Itse asiassa Suomen talous on erittäin heikossa kunnossa ja tulee olemaan pidemmän aikaa. Jos toinen aalto iskee, tilanne muuttuu entistä haastavammaksi.

Hän huomauttaa, että esimerkiksi rakennusala ja moni teollisuuden ala kärsivät ensimmäisestä aallosta vasta loppuvuoden aikana pitkien toimitusketjujen ja sopimusten takia. Monella alalla päätetään syksyllä seuraavan vuoden tilauksista.

– Suomen kannalta on tärkeää, miten kansainvälisen kaupan toimivuus varmistetaan EU-tasolla. Emme elä pelkästään viennistä. Kuluttajat ja investoinnit tarvitsevat myös tuontia.

Kuva: Yrittäjät

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi