17.12.2020 klo 14:11
Uutinen

Yrittäjien neuvonta julkisiin kilpailutuksiin osallistumisesta jatkuu vuonna 2021 – Julkisissa hankinnoissa tarjolla kymmenien miljardien bisnes yrityksille

Suomen Yrittäjien neuvonta julkisiin hankintoihin osallistumisesta jatkuu ensi vuonna. Painopisteinä on auttaa yrityksiä selviytymään koronasta sekä saada isot julkiset hankinnat jaettua pienempiin osiin.

Hankintaneuvonta on maksutonta ja sitä antaa noin 20 hankintaneuvojaa jokaisessa maakunnassa. Kannattaa hyödyntää!

Löydät alueesi hankintaneuvonnan yhteystiedot täältä.

Suomen Yrittäjät sai työ- ja elinkeinoministeriöstä myönteisen päätöksen hankintaneuvonnan valtionavustukselle vuodelle 2021. Neuvontaa on tehty vuodesta 2017 ja avustusta haetaan vuosittain.

Julkisella hankinnalla tarkoitetaan ostoja, joissa on noudatettava hankintalakia. Hankintoja tekevät muun muassa valtion, kuntien ja kuntayhtymien viranomaiset sekä valtion liikelaitokset ja kunnalliset osakeyhtiöt.

Arvo kymmeniä miljardeja

Julkisten hankintojen arvon arvioidaan olevan ainakin 35 miljardia euroa vuodessa. Hankintaneuvonnan tavoitteena on aktivoida pk-yrityksiä jättämään tarjouksia julkisiin hankintoihin ja toisaalta aktivoida hankintayksiköitä pyytämään tarjouksia siten, että pk-yrityksetkin voivat osallistua kilpailutuksiin.

Tavoitteena on myös kehittää yritysten ja hankintayksiköiden välistä vuoropuhelua.

Tukea yrityksille koronasta selviämiseen

Ensi vuoden painopisteenä on ymmärrettävästi korona. Hankintaneuvonnalla tuetaan yritysten pärjäämistä korona-ajassa ja kriisistä elpymisessä.

Hankintaneuvojat myös edistävät hankintojen jakamista tarkoituksenmukaisiin osiin. Kun suuret hankinnat pilkotaan pienempiin osiin, myös pienemmät yritykset voivat osallistua kilpailutuksiin. Hankintaneuvonta neuvoo hankintayksikköjä kehittämään uusia tapoja osiin jakamisessa.

Yrityksiä muun muassa opastetaan löytämään pienhankintailmoitukset. Toisaalta hankintayksikköjä kannustetaan pienhankintojen avoimeen ilmoittamiseen. Hankintayksiköitä kehotetaan julkaisemaan hankinta-aikeet mahdollisimman hyvissä ajoin (esimerkiksi sähköinen hankintakalenteri), jotta pk-yritykset voivat varautua tuleviin ilmoituksiin.

Tutustu myös sähköiseen oppaaseemme

Suomen Yrittäjät on myös julkaissut oppaan julkisiin hankintoihin osallistumisesta. Yrityksille bisnestä hankinnoista -opas löytyy täältä.

Oppaassa muun muassa kerrotaan, mistä hankintailmoitukset löytyvät ja kuinka kilpailutukseen osallistutaan.

toimitus(at)yrittajat.fi