Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Levin joulun ja uudenvuoden matkailuyrittäjät jakaantuivat voittajiin ja häviäjiin – Nyt odotetaan hiihtolomia

Kotimaan matkailjat löysivät Lappiin jouluna ja uutenavuotena. Nyt yrittäjät odottavat hiihtolomia ja pääsiäistä.

Suomalaiset lähtivät Lappiin joulun ja uudenvuoden viettoon. Kuvat pitkistä hissijonoista vahvistavat viestiä, mutta lomalaisten kahden viikon ryntäys on pieni lohtu koko talven kannalta alueen yrittäjille.

– Tänä aikana voittajia ovat olleet välinevuokraajat, mutta hotellit, majoitus- sekä ohjelma- ja elämyspalvelut ovat häviäjien puolella. Visit Levin täyttöaste oli täysi, mutta jotkut majoitusyrittäjät ovat raportoineet vain 13 prosentin täyttöasteesta, Visit Levin toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari kertoo.

Pitkät hissijonot johtuvat myös terveys- ja turvallisuusohjeista, joita matkailijat ovat noudattaneet kiitettävän hyvin.

– Joidenkin matkailijoiden alkoholinkäyttö yöaikaan ei ole ollut kontrollissa, mutta pääsääntöisesti terveys- ja turvallisuusohjeita on noudatettu hyvin, Kivisaari kertoo.

Suvanto edessä

Seuraavaksi matkailualan yrittäjillä alkavat piinaavat hiljaiset viikot. Hiihtolomaviikolle, eli helmikuun lopulle matkailijoita ei ole odotettavissa samassa mittakaavassa.

– Viikolle kahdeksan ollaan taas säästöliekillä, ja lomien jälkeen odotetaan pääsiäistä. Tämä on hankalaa sesonkityöntekijöille ja yrittäjille, kun kaksi viikkoa matkailijoita on hurja määrä ja sitten monta viikkoa suvantoa, Kivisaari toteaa.

Loppukaudesta on vielä vaikea sanoa. Kaikkeen vaikuttaa korona ja siitä johtuvat rajoitukset.

– Voimme elää vain hetkessä. Jos jonnekin muodostuu koronatasku ja virus pääsee leviämään, sitä on vaikea ennustaa. Tähtäämme siihen, että meille on aina terveellistä tulla, Kivisaari sanoo.

Tulipalo vei palan historiaa

Levin kautta varjostaa myös tulipalo, joka syttyi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Rakennuksessa on hissien päätoimipiste, lipunmyynti ja huoltokapasiteettia. Noin 1 000 neliön huoltokiinteistön tuhoutuminen aiheuttaa reilun kahden miljoonan euron tappiot.

– Pala historiaa hävisi. Onneksi yhdeksän tampparia ja moottorikelkkoja saatiin pelastettua. Niiden korvaaminen olisi ollut hankalaa. Nyt rinteiden hoitaminen voi jatkua normaalisti. Levi Ski Resort on joutunut siirtämään henkilökuntaa uusiin tiloihin, mutta henkilövahingoilta säästyttiin. Yrityksen sisällä tämä tietysti aiheuttaa logistista säätöä, mutta ei auta kuin sopeutua, Kivisaari sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi