2.2.2021 klo 10:50
Uutinen

Yksinyrittäjien tuella jo kiire – Yrittäjät: ”Moni yksinyrittäjiä helpottava muutos on edennyt”

Monella yksinyrittäjällä korona on leikannut kysyntää rajusti, ja epävarmuus on alkanut syödä jaksamista. Suomen Yrittäjät on pyrkinyt vahvistamaan yksinyrittäjyyttä, ja hallitus on toteuttanut useita yksinyrittäjille suotuisia muutoksia.

Yrittäjän työmarkkinatuen jatko kesäkuun loppuun tuo ahdingossa oleville pientä valoa. Monen näkemys kustannustuesta tiivistyy Yrittäjien #ostapieneltä Facebook-ryhmässä: ”Kustannustukeen ei pienyrittäjällä ollut mahdollisuuksia, koska kaikki kulut on minimoitu, varsinkin oma palkka”.

– Yksinyrittäjätuessa pitää edetä nopeasti. Ongelma on se, että valmistelua on tehty pitkään, mutta asia ei etene. Olemme viestittäneet TEM:öön, että yksinyrittäjätukikanava pitää saada pian auki – keväällä on liian myöhä, kirittää Yrittäjien toimialapäällikkö Mika Hämeenniemi.

Vaikka yksinyrittäjät voivat hakea kustannustukea, se ei ole korvannut yksinyrittäjätuen tarvetta.

– Kustannustuen hylkäysprosentti on korkea, joukossa on varmasti myös paljon yksinyrittäjiä. Tuen kriteerit eivät ole yksinyrittäjien kannalta kovin toimivia.

Muutakin kuin koronaa – Alvin alarajan nosto, korona kuitenkin keskiössä

Tammikuussa Yrittäjät julkisti 12 kohdan ohjelman yksinyrittäjyyden vahvistamiseksi.

– Näistä toimenpiteistä osa on mennyt selkeästi eteenpäin. Vaadimme alvin alarajan nostamista, ja se nousi vuoden alusta 15 000 euroon. Tavoitteissamme oli hieman isompi alarajan noston taso. Toinen eteenpäin mennyt asia on kannusteet ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen, Mika Hämeenniemi kertoo.

Hallitus edistää yksinyrittäjien rekrytointitukikokeilua.

Korona on maalannut monen yrittäjän näkymät synkiksi, ja siksi väliaikaista työttömyysturvaa tarvitaan yhä.

– Työttömyysturvan saaneissa iso joukko on ollut yksinyrittäjiä. Yksinyrittäjätukea taas sai noin 49 000 yksinyrittäjää. Tuki oli yhtenä toimenpiteenä iso.

Kesän jälkeen Yrittäjien vaikuttamistyö keskittyi osaltaan siihen, että uuden yksinyrittäjätuen tarvetta edistettiin. Yksinyrittäjätuen kakkoskierros on tulossa, näin on elinkeinoministeri Mika Lintilä vahvistanut.

– Kun koronakriisi pitkittyi, oli selvää, ettei 2000 euron tuki riitä. Heti kesän jälkeen aloimme vaikuttaa siihen, että tarvitaan uusi yksinyrittäjätuki. Kaksi asiaa, jotka ensimmäisessä yksinyrittäjätuessa herättivät kritiikkiä, olivat vaadittu liikevaihdon laskuraja, 30 %, ja toinen oli yksinyrittäjien päätoimisuuden kriteeri.

Hämeenniemen mukaan Yrittäjät on esittänyt TEM:ölle, että liikevaihtorajan tulisi olla alempi, jotta hiukan pienemmällä liikevaihdon laskulla pääsisi tuen piiriin.

– Yksinyrittäjätuen kriteerinä oli, että piti olla joko YEL-vakuutettu tai liikevaihdon täytyi olla 20 000 euroa. Esitimme, että kakkoskierroksella liikevaihtokriteeri voisi olla esimerkiksi 15 000 euroa.

Yksinyrittäjäkentän ääni on välittynyt yrittäjäjärjestön viestinviejille muun muassa yksinyrittäjäverkoston kautta.

Yli puolet yrittäjistä Suomessa on yksinyrittäjiä. Ja he näkyvät ja kuuluvat yrittäjäjärjestössä: Yrittäjät palkitsi syksyllä jo toista kertaa Vuoden Yksinyrittäjät muiden vuoden yrittäjäpalkintojen rinnalla.

Joustoja maksuihin

Yrittäjät vaati kriisin alussa joustoa verojen maksuun, ja tässä Verohallinto tuli vastaan monin tavoin. Esimerkiksi arvonlisäverot, joiden eräpäivä oli tammi-, helmi- ja maaliskuussa 2020, yrittäjä saattoi kesän loppuun saakka hakea maksujärjestelyn kautta takaisin. Kyseessä oli laina.

Vaadimme myös helpotetussa maksujärjestelyssä olevien verojen viivästyskoron alentamista, mikä toteutui. Yrittäjät vetosi myös vuokranantajiin, jotta ne mahdollisuuksien mukaan tulisivat vastaan vuokrissa. Moni yrittäjä sai helpotusta vuokranmaksuun.

Apua vaikeimmassa asemassa oleville yrittäjille – Lukuisia tietoiskuja verkossa

Yrittäjät on ollut vaikuttamassa moniin muihinkin uudistuksiin ja koronatoimiin, jotka vaikuttavat myös yksinyrittäjiin. Järjestö vaati ja sai myös konkurssilakiin määräaikaisia muutoksia, jotta elinkelpoisia yrityksiä ei joutuisi koronakriisin takia konkurssiin. Lisäksi perintätoimia rajoitettiin, etteivät yritykset joudu kohtuuttomien perintätoimien takia lopettamaan toimintaansa. Yrittäjän tai yrityksen ulosottomaksuihin saa koronan vuoksi helpotuksia.

Järjestimme verkossa paljon suosittuja tietoiskuja, joissa neuvottiin yrityksiä esimerkiksi koronatukien hakemisessa.

Suomen Yrittäjien aloitteesta yrittäjille oli tarjolla myös alueellista korona-apua. Sitä tarjosi Suomen Yrittäjien, Suomen Uusyrityskeskusten, Suomen elinkeino ja kehitysyhtiöt SEKES:in ja Kuntaliiton organisoima yritysneuvojajoukko. Alueesi Korona-apu neuvonta neuvoi yli 40 000 yrittäjää.

Early Warning -palvelu avautuu vuoden 2021 aikana

Suomen Yrittäjien aloitteesta yhteistyössä muun muassa työ ja elinkeinoministeriön kanssa kootaan yhteen laaja yrityspalveluverkosto, jotta talousvaikeuksiin joutuneet yrittäjät saavat laajasti palvelua yhden luukun kautta sekä valtakunnallisella että aluetasoilla. EU-rahoitteisen niin kutsutun Early warning -hankkeen tarkoitus on taata tasalaatuista ja yrityksen sijaintipaikasta riippumatonta apua talousvaikeuksiin joutuneelle yrittäjille.

Palvelua valmisteltiin vuonna 2020 ja sen on tarkoitus avautua yrittäjille vuoden 2021 aikana.

Suomen Yrittäjien viestinnän ja uutisten avulla pysyt hyvin kärryillä lainsäädännön muutoksista ja muista yritystoimintaan vaikuttavista uudistuksista.

Yrittäjät on herätellyt kuluttajia asioimaan yrityksissä Auta pientä -mainoskampanjoilla, jotka näkyivät laajasti tiedotusvälineissä, viimeksi joulusesonkina.

Lue lisää: Näin vaikutimme yrittäjien puolesta 2020

Kuva: Getty Images

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi