15.2.2021 klo 16:13
Uutinen

Yksityiset toimijat saattavat päästä pian mukaan koronarokotusten palveluntarjoajiin – ”Korvaukset eriarvoistavia”

Lääkäripalveluyritykset ry:n toimitusjohtaja Ismo Partanen näkee ongelman Kelan kautta maksettavassa rokotuskorvausten tasossa.

Sanna Marinin hallitus on ryhtynyt selvittämään ja valmistelemaan toimenpiteitä, jotta yksityisen sektorin toimijoiden resurssit ja osaaminen voidaan valjastaa koronarokotusten toteuttamiseen. Tähän asti päättäjät ovat halunneet tuottaa rokotukset julkisen sektorin voimin.

Yksityinen sektori on esittänyt painokkaasti, että rokotusten toteuttamiseen valjastettaisiin kaikki yhteiskunnan resurssit niin julkinen kuin yksityinenkin. Rokottaminen on edennyt Suomessa hitaasti verrokkimaihin, kuten Tanskaan, verrattuna.

Käytännössä toimenpiteet tarkoittavat lainsäädäntömuutoksia. Hallituksen esitys sairausvakuutuslain väliaikaiseksi muuttamiseksi oli pikaisella lausuntokierroksella 29.1.-2.2.2021.

Lääkäripalveluyritykset ry:n toimitusjohtaja Ismo Partanen näkee ongelman Kelan kautta maksettavassa rokotuskorvausten tasossa.

– Hallitus on tehnyt periaatepäätöksen, että se korvaa rokotuksen hinnan kansalaisille sataprosenttisesti. Valmistelussa on edelleen kiistaa Kelan kautta maksettavasta rokotuksen korvaushinnasta eli käytännössä siitä, mitä periaatepäätöksen 100 prosenttia tarkoittaa. STM esittää lausunnolla olleessa lakiluonnoksessa rokotuskorvaukseksi 10 euroa, joka on vain puolet todellisesta hinnasta. Kilpailuttamalla saatu markkinahinta on keskiarvoltaan noin 20 euroa rokotus. STM:n ensimmäinen esitys oli 3 euroa per rokotus. Toissa viikolla ministeriön esitys oli 10 euroa, Partanen kertoo.

Eriarvoista kohtelua?

Kysymys rokotteiden korvaamisesta ja palvelun tuottamisesta on nostanut esiin kysymyksen myös eriarvoisuudesta. Jos rokotuskorvaus jää alihintaiseksi, eli alle 20 euron, työnantajat joutuvat maksajiksi, vaikka hallitus on tehnyt päätöksen 100 prosenttisesta korvauksesta ja luvannut hoitaa pandemiasta aiheutuvat kustannukset.

Partasen mielestä rokotusten toteuttajille, julkisen tai yksityisen sektorin palveluntuottajalle, voitaisiin maksaa 30-40 euroa rokotuspalvelun tuottamisesta, jos sillä varmistetaan nopea ja joustava rokotusten toteuttaminen.

– Mielestäni ei ole oikeudenmukaista, että osa kansalaisista rokotetaan kokonaan valtion kustannuksella ja osa siten, että työnantaja joutuu osallistumaan kustannuksiin. On myös hyvä muistaa, että julkisen sektorin henkilöstön rokotukset korvataan verovaroin ja kunnille korvataan valtion varoista kaikki koronasta aiheutuvat kustannukset.

Julkisen sektorin toimesta on tähän mennessä rokotettu noin 180 000 kansalaista. Partasen mukaan saadut kokemukset antavat hyvät edellytykset laskea yksittäisen rokotuksen kustannukset. Nyt on myös käytettävissä julkisen sektorin järjestämien tarjouskilpailujen tuloksia siitä, mitä rokotus oikeasti maksaa.

– Niiden mukaan rokotuksen todellinen hinta on hieman yli 20 euroa. Tämä 20 euroa täytyy siten kirjata hallituksen esitykseen sairausvakuutuslain muutoksesta, jos halutaan kohdella kansalaisia yhdenvertaisesti, Partanen sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi