Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Levillä toimiva ravintolayrittäjä vetoaa eduskuntaan, jotta haja-asutusalueilla terassimyynti onnistuisi – "Avi voisi käyttää harkintaa"

Levillä toimiva kahvila- ja elämyspalveluyrittäjä Jarkko Kuusisto on laatinut ehdotuksen eduskunnalle rinneravintoloiden aukipitämiseksi koronasulun aikana.

Ravintoloiden sulkusuunnitelmat ovat saanet Levillä toimivan Jarkko Kuusiston tarttumaan kynään. Hallituksen suunnittelemat rajoitukset eivät nimittäin ota huomioon olosuhteita ja tehtyjä toimenpiteitä, eivätkä Aluehallintavirastot käytä toimipistekohtaista harkintaa.

Peak Lapland – Levin Huippuhotellien yrittäjä Jarkko Kuusisto on laatinut ehdotuksen rinneravintoloiden aukipitämiseksi koronasulun aikana. Tavoite on saada eduskunnan täysistunnossa haja-asutusalueilla toimiville ravintoloille lupa toimia, jotta ne voisivat tarjota taukopalveluita ulkomyyntipisteissä. Take away ei ole haja-asutusalueella vaihtoehto.

Kuusistolla on Levin vanhin näköalaravintola Levin Tuikku terasseineen tunturin huipulla ja Kätkänrannan uimarannalla talvikahvila Saunabaarin, jonka yhteydessä hän tarjoaa ohjelmapalveluita, kuten luistelukenttää ja sähköpyörien vuokrausta. Levin keskustasta Tuikkuun on kahdeksan kilometriä. 

Yrittäjä toki pelkää elinkeinonsa ja työntekijöidensä toimeentulon puolesta, mutta yhtälössä on muutakin.

Lapissa on hanget hohtavimmillaan, ja laskettelijoita, hiihtäjiä ja ulkoilijoita riittää. Kun talvikahvilat sulkevat ovensa ja terassinsa sulun ohjeistuksen mukaisesti, ulkoilijoilta poistuvat tauko- ja levähdyspaikat, missä pääsisi vessaan, tankkaamaan energiaa ja levähtämään.

Levin Tuikussa on 500 asiakaspaikkaa, eli turvavälit on mahdollista pitää. Kuusisto uskoo, että samanlaisia paikkoja on muissakin lomakeskuksissa.

– Tuikku on tehnyt terassimyyntiä yli 30 vuotta. Pystymme toteuttamaan tämän niin, että asiakkaan ei tarvitse edes käydä sisällä. Vessatkin pystyn järjestämään ulos. Nyt suunnitelman mukaan saan jättää terassipöydät ulos, mutta en saa myydä sinne mitään, vaan pitäisi estää ihmisten pääsy syömään ja juomaan omia eväitään terassille, Kuusisto kertoo.

Ohjeistusten epäjohdonmukaisuus, epäloogisuus ja epäreiluus harmittaa monien alojen yrittäjiä. Kuusistokin ihmettelee, miksi ravintolat eivät saa myydä edes terassille, kun kauppaan saa mennä ilman maskeja millaiseen ruuhkaan hyvänsä. Hiihtokeskuksetkin ovat auki, mutta laskijoille ei ole mitään palveluita, jos ravintolasulku on totaalinen take away -mahdollisuutta lukuunottamatta.

– Jos ulkoilijat joutuvat pakkaamaan omat eväät folioihin, roskaongelma on sen jäljiltä melkoinen. Ulkomyyntipisteissä taukojen pitäminen olisi valvottua ja rajattua, Kuusisto miettii.

– Olemme harjoitelleet asiakkaiden ohjausta nyt kuukausikaupalla. Minun työntekijäni käyttävät maskeja työmatkoillakin, eivät käy kaupassa ruuhka-aikaan ja pitävät tauot erikseen. Olemme tehneet paljon toimenpiteitä, jotta tartuntariski olisi minimaalinen. Jos saamme selkeät toimintaohjeet, Avi voisi käyttää tässä kohtaa harkintaa, Kuusisto sanoo.

Hän toimii Levillä yksityisesti, ja kuuluu Kittilän Yrittäjien hallitukseen ja kuuluu Levin elämysyrittäjien hallitukseen.

 

Elina Hakola

elina.hakola (At) yrittajat.fi