9.3.2021 klo 12:04
Uutinen

Kuntosaliyrittäjä hätkähti Avin uusimpaan määräykseen myöhään illalla: ”Ihan järjetön aikataulu”

Etelä-Suomen aluehallintovirasto antoi maanantaina yrittäjiä velvoittavan määräyksen yksityisten tilojen sulkemisesta osassa Kanta-Hämettä. Yrittäjä hämmästelee Avin määräyksen varoaikaa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto antoi maanantaina määräyksen tilojen sulkemisesta Riihimäen, Hausjärven ja Lopen kuntien alueilla. Tiedote julkaistiin Avin verkkosivuilla hieman ennen neljää iltapäivällä.

Vastaava määräys on tullut aikaisemmin voimaan Uudellamaalla. Se koskee muun muassa kylpylöitä, tanssipaikkoja, sisäleikkipuistoja ja kuntosaleja. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella on ollut 5.3. alkaen voimassa Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös, jonka mukaan yksityisissä ja julkisissa tiloissa on varmistettava turvavälien toteutuminen.

Maanantainen tiedote oli kuitenkin sävyltään jyrkempi ja se oli otsikoitu tilojen sulkemismääräyksellä. Kyseisen tiedotteen mukaan tilat määrätään suljettaviksi, jos niissä on yli kymmenen asiakasta kerrallaan tai jos yrittäjä ei pysty takaamaan tilojen turvallista käyttöä.

Riihimäellä toimiva kuntosaliyrittäjä hämmästelee aluehallintoviraston määräyksen toimeenpanoaikataulua.

– Yrittäjille annettiin varsin vähän aikaa tehdä muutoksia toimintaansa ja tiedottaa näistä muutoksista asiakkaitaan. Tällainen aikataulu on aivan järjetön, nimettömänä esiintyvä yrittäjä kertoo.

Suurimmat haasteet tiedottamisessa

Toimenpiteillä yrittäjä viittaa muun muassa ajanvarauskalenterien käyttöönottoon. Niiden avulla moni sali pyrkii täyttämään viranomaisen asettamat määräykset.

– Jos kuntosalilla ei ole ollut tällaista kalenteria aikaisemmin käytössään, sen käyttöönotto tällä aikataululla on lähes mahdotonta. Ja vaikka se onnistuisikin, kalenterin käytöstä pitäisi tiedottaa asiakkaita ajoissa. Kuinka moni lukee sähköposteja tai somepostauksia myöhään illalla?

Yrittäjä kertoo itsekin huomanneensa Avin tiedotteen vasta illalla. Siinä vaiheessa tuli kiire.

– Onneksemme meillä oli jo entuudestaan ajanvarauskalenteri käytössä. Silti asiakkaiden tiedottaminen jäi viime tippaan. Aikaisin aamulla laputimme kuntosalin ulko-oven, koska kaikki asiakkaat eivät lue sähköposteja tai somepostauksia.

Riihimäellä koronatilanne on pahentunut viime aikoina. Osa yrityksistä on varautunut tilanteeseen, mutta siitä huolimatta Avin tiedotteen aikataulu ihmetyttää.

– Olisi kaikkien kannalta hyödyllisempää, että määräyksistä tiedotettaisiin ajoissa. Silloin yrittäjät ehtisivät toimia, asiakkaat olisivat tietoisempia määräyksistä ja viranomaisen määräykset toimisivat paremmin, yrittäjä jatkaa.

Lue täältä lisää kuntosalialan ahdingosta.

Kuva: Getty Images

toimitus (at) yrittajat.fi