10.3.2021 klo 15:56
Uutinen

Keilahalliyrittäjät ovat hämillään Avin rajoituksista – ”Keilaaminen on kilpaurheilua eikä mikään bileravintola”

– Näin käy, kun viranomaisille annetaan oikeus puuttua eelinkeinoelämään, vaajakoskelaisen Liikuntakeskus Hutungin keilahallin yrittäjä Tuija Poutiainen sanoo.

Keilahallien omistajat ovat käärmeissään. Monelle yrittäjälle tuli täysin yllätyksenä, että keilahallit lasketaan viranomaisten silmissä samaan kategoriaan tanssi- ja karaokeravintoloiden kanssa, jos paikka tarjoaa ruokaa tai juomaa.

Ohjeistus on selkeä, jos yrityksellä ei ole anniskeluoikeuksia: Rajoitus on sama kuin kaikilla ravintoloilla.

Avin ohjeistuksen mukaan keilahallit, biljardisalit ja vastaavat voivat mukauttaa toimintaansa siten, että tiloissa ei tarjota ruokaa tai juomaa. Silloin keilaus tai biljardi voi jatkua.

Aukioloihin toki vaikuttaa suuresti alueen tautitilanne.

Luvat uusiksi kiireellisesti

Jos keilahallilla tai biljardisalilla on anniskeluoikeudet, pelaamiseen käytettävän alueen täytyy jäädä anniskelualueen ulkopuolelle. Tarvittaessa luvanhaltija voi supistaa anniskelualuetta ilmoittamalla anniskelualueen muutoksesta aluehallintovirastolle tai päättää anniskelulupansa. Muutoksesta lupaan peritään kuitenkin 95 euron käsittelymaksu.

– Lupien muuttaminen maksaa aina. Nyt muutos ei ole yrittäjästä, vaan virkamiehistä lähtöisin. Lisäksi muutosten voimaantulossa menee kolme viikkoa. Yritämme saada nopeutetun päätöksen ja viestimme suoraan ylitarkastajalle, vaajakoskelaisen Liikuntakeskus Hutungin yrittäjä Tuija Poutiainen kertoo.

Poutiaisen keilahallin yhteydessä on kahvila ja anniskelualue, mutta molemmat ovat suljettuja. Anniskelulupa kuitenkin mutkistaa käytäntöä.

Bileet vai urheilua?

Päivitetyissä ohjeistuksissa ravintoloille todetaan, että ravitsemusliikkeiden tulee huolehtia asiakkaiden ja asiakasryhmien välisistä etäisyyksistä aiempaa tehokkaammin. Ravintoloiden on koko maassa järjestettävä toimintansa sisätiloissa siten, että asiakkaat ohjataan istumaan istumapaikoillaan.

Laulu- ja tanssikielto koskisi siis myös keilaajia, ja rajoitukset voivat kestää kesäkuun loppuun saakka.

Tämä sapettaa Poutiaista.

– Näin käy, kun annetaan viranomaisille oikeus puuttua elinkeinoelämään. Keilaus on kilpaurheilua, eikä keilahalli ole mikään bileravintola. Näitä ei voi rinnastaa karaoke- ja tanssipaikkoihin, Poutiainen sanoo.

Aluehallintovirasto ei ole antanut yrittäjille mitään ohjeistusta tai varoitusta etukäteen, vaan sulku- ja muutospäätökset ovat tulleet yllätyksenä. Alan yrittäjät ovat jakaneet saatavilla olevaa tietoa keskenään.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi