Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Hallitus esittää koronapassia voimaan mahdollisimman pian – EU:n koronatodistus toimii koronapassina

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen EU:n digitaalisen koronatodistuksen käytöstä eli koronapassista. Se olisi vaihtoehto koronarajoituksille esimerkiksi alueellisissa tautiryppäissä.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että koronapassi olisi vaihtoehto koronarajoituksille. Sitä voisivat edellyttää asiakkailtaan yrittäjät ja muut toimijat. Yritykset voivat itse päättää, ottavatko koronapassin käyttöön.

− Me tarvitsemme koronapassia vaihtoehtona rajoitustoimille, jos jollakin alueella on tautirypäs, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoi.

Esityksessä ehdotetaan lisättäväksi koronatodistusta koskevat säännökset tartuntatautilakiin.  Lain muutos EU:n digitaalisen koronatodistuksen kansallisesta käytöstä on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Koronapassina toimisi EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta (todistus koronarokotuksista, todistus koronatestituloksesta tai todistus sairastetusta koronasta). Tarvittaessa todistus on mahdollista saada paperisena versiona terveydenhuollosta.

Koronapassia voitaisiin edellyttää muun muassa ravintoloissa ja yökerhoissa sekä yleisötilaisuuksissa, kuntosaleilla ja muissa urheiluun tai liikuntaan käytettävissä sisäliikuntatiloissa, uimahalleissa ja kylpylöissä, tanssipaikoissa ja ryhmäharrastustoimintaan käytettävissä tiloissa, huvi- ja teemapuistoissa, eläintarhojen sisätiloissa, sisäleikkipuistoissa ja sisäleikkipaikoissa sekä museoissa, näyttelytiloissa ja muissa vastaavissa kulttuuritiloissa.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että tapahtuman järjestäjä voisi lukea koronapassin mobiililaitteella, johon on ladattu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hyväksymä Koronatodistuksen lukija -sovellus. Sen saisi maksutta sovelluskaupasta.

Hallituksen esitykseen sisältyisi säännökset myös koronatodistukseen liittyvien henkilötietojen käsittelystä ja viranomaisvalvonnasta. Nämä väliaikaiset säännökset olisivat voimassa tämän vuoden loppuun asti.

Lue lisää: Valtioneuvoston tiedote

toimitus (at) yrittajat.fi