15.7.2019 klo 13:59
Uutinen

Johan pomppasi: Osakeyhtiöitä perustettiin 11 päivässä enemmän kuin normaalisti kuukaudessa – ”Tulppa lähti”

Osakeyhtiöitä on perustettu vilkkaasti sen jälkeen, kun vaatimus osakepääomasta poistui heinäkuun alussa. Asiantuntija muistuttaa, että yrittäjän on syytä perehtyä osakeyhtiötä koskeviin vaatimuksiin.

– Heinäkuussa on tullut todella paljon osakeyhtiöiden perustamisia sisään, kaikkiaan yli tuhat ensimmäisen 11 päivän aikana, rekisteripäällikkö Lalli Knuutila PRH:sta kertoo.

Taustalla on heinäkuun alun lakimuutos, joka poisti osakeyhtiötä perustavalta vaatimuksen 2500 euron osakepääomasta.

– Siinä näytti jonkinlainen tulppa lähtevän. On ilmeisesti odotettu osakepääomavaatimuksen laskua nollaan.

PRH:ssa ryntäys on teettänyt työtä.

– Koko vuoden aikana perustamisia ei ole tullut kuukaudessa näin paljon, kun nyt on tullut puolen kuukauden aikana. Toki varauduimme tähän, aavistelimme että lakimuutos vaikuttaa. Olemme onnistuneet vastaamaan hyvin kysyntään, tällä hetkellä vanhin käsittelyyn ottamaton ilmoitus on viime viikon torstailta. Mitään isoa ruuhkaa ei ole siis syntynyt, Knuutila kertoo.

Tähän asti perustettavista yrityksistä osakeyhtiöitä ollut 40 prosenttia ja henkilöyhtiöitä 60 prosenttia. Knuutilan mukaan on mahdollista, että tämä suhde muuttuu jatkossa.

– Lopettamisilmoituksia ei ole tullut aikaisempaa enemmän, hän tarkentaa.

Monella väärä käsitys osakeyhtiön lopettamisesta

Knuutila muistuttaa yhtiötä perustavia osakeyhtiön mukanaan tuomista velvoitteista.

– Osakeyhtiöllä on vuosittainen tilinpäätöksen toimittamisvelvollisuus, jota seurataan ja karhutaan aktiivisesti. Tietysti osakeyhtiö vaatii henkilöyhtiötä enemmän myös hallinnointia. On myös syytä muistaa, että osakeyhtiön purkaminen on useamman kuukauden prosessi siinä missä toiminimestä tehdään vain lopettamisilmoitus.

Knuutila ei kuitenkaan usko, että osakeyhtiöitä perustetaan nyt turhan hanakasti.

– Olisi kuitenkin hyvä huomioida osakeyhtiön vaatimukset ennen yhtiömuodon valitsemista. Monella on käsitys, että osakeyhtiön voi lopettaa vain tekemällä ilmoituksen.

Oikeusministeriö selvittää parhaillaan osakeyhtiölain mahdollista muutostarvetta liittyen muun muassa velkojien suojan selventämiseen. Knuutila pitää mahdollisena, että jatkossa osakeyhtiön lopettamista helpotetaan.

”Osakeyhtiö rajaa yrittäjän vastuuta”

Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula on tyytyväinen lakimuutokseen.

– Suomen Yrittäjien viesti on tavoittanut uusia yrittäjiä. Moni on perustanut osakeyhtiön myös vanhan liiketoiminnan pohjalle. Enää ei tarvita keinotekoista osakepääomaa, Makkula kommentoi.

Hän pitää osakeyhtiötä hyvänä valintana monelle, joka haluaa eriyttää oman taloutensa yhtiön taloudesta.

– Osakeyhtiö vastaa omista sitoumuksistaan. Tietyissä vastuu- ja vahingonkorvauskysymyksissä osakeyhtiö on viisas valinta, koska sillä tavoin omaa vastuutaan voi rajata. Kaiken kaikkiaan innostus osakeyhtiöiden perustamiseen osoittaa, että muutokselle on ollut tarve ja tilaus.

Makkula toivoo, että oikeusministeriön selvitystyö johtaa osakeyhtiölain muuttamiseen osakeyhtiön lopettamisen osalta.

– Osakeyhtiöitä koskevaa lainsäädäntöä olisi tärkeä kehittää niin, että erityisesti pienten osakeyhtiöiden lopettaminen olisi nykyistä helpompaa ja nopeampaa.

Lataa yrityksen perustamista helpottava opas täältä!

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi