10.7.2019 klo 09:32
Uutinen

Kotihoitoalan yrittäjä muutti yhtiömuotoa, sitten alkoi paperisota – ”Olisi ollut fiksumpaa perustaa suoraan osakeyhtiö”

Terveydelle Oy:n yrittäjä Taija Tetri-Kivikangas harmittelee, ettei aloittanut yritystoimintaa alusta alkaen osakeyhtiöllä.

Ikäihmisten kotihoitoon Hyvinkäällä keskittyvä Terveydelle Oy perustettiin vuoden 2017 vappuna.

– Koska kyseessä on luvan- ja ilmoituksenvarainen toiminta, minun piti ensin tehdä ilmoitukset sosiaalipalveluista kunnille ja hakea lupaa terveyspalveluiden tuottamiseen Aluehallintovirastolta, yrittäjä Taija Tetri-Kivikangas kertoo.

Liiketoiminta lähti liikkeelle odotettua pirteämmin. Aluksi Tetri-Kivikangas toimi yrittäjänä sivutoimisesti virkavapaalla.

– Puoli vuotta meni ja irtisanouduin. Sai opintoni valmiiksi ja ryhdyin kokopäiväiseksi yrittäjäksi. Puolen vuoden päästä siitä huomasin, että en pärjää yksin. Palkkasin osa-aikaisen terveydenhoitajan avuksi.

Saman vuoden maaliskuussa avuksi tuli myös alihankintana töitä tehnyt yrittäjä ja syyskuussa 2018 yritykseen palkattiin toinen kokopäiväinen lähihoitaja.

– Vuosi 2018 oli aika vauhdikas. Sen takia ryhdyimme tilitoimistoni kanssa pohtimaan yhtiömuodon muuttamista osakeyhtiöksi, Tetri-Kivikangas kertoo.

Yllätys Aluehallintovirastosta

Prosessista ei tullut niin yksinkertainen kuin yrittäjä oli kuvitellut.

– Olin saanut tilitoimistosta ja alan juristilta sellaisen ohjeistuksen, että jos yrityksen liikevaihto ylittää 50 000 euroa vuodessa, kannattaa miettiä muutosta osakeyhtiöön.

Y-tunnuksen vaihtuminen toi mukanaan yllätyksen, kun Aluehallintovirasto tulkitsi osakeyhtiön kokonaan uudeksi yritykseksi.

– Syynä oli luvanvarainen toiminta ja se, että päädyin yhtiömuodon muutoksen yhteydessä muuttamaan yrityksen nimen. Lopputulos oli se, että jouduin käymään uudestaan läpi kaikki luvanhakuprosessit. Tämä tuli yllätyksenä, koska yrityksen toiminnassa mikään ei ollut muuttunut, henkilöstö oli sama ja yritys tuotti samoja palveluita. Myös kaikki lupamaksut piti maksaa uudestaan, yrittäjä muistelee.

Paperityötä oli Tetri-Kivikankaan mukaan paljon.

– Se vei varmasti kymmeniä työntunteja. Useampia viikkoja piti odotella, että asiat etenivät. Aikaa meni käytännön asioihin, muun muassa yrityksen auton, liiketilojen ja liittymien muuttamiseen osakeyhtiölle. Lisäksi tuli yllättäviä maksuja, mitä en ollut odottanut. Esimerkiksi leasing-auton siirtäminen osakeyhtiölle maksoi 300 euroa.

”Palkat piti maksaa kahdessa erässä”

Haasteita tuli yllättäen myös laskutuksesta.

– Yhtiömuodon muutos tapahtui kesken kuukauden, jolloin laskut piti lähettää kuukausiasiakkaille kahdessa erässä. Alkukuu laskutettiin toiminimeltä ja loppukuu osakeyhtiöltä. Näin laskutus piti ohjeiden mukaan hoitaa, jotta se meni juridisesti oikein. Samoin työntekijöiden palkat maksettiin kahdessa erässä. Jos olisin tämän tiennyt, olisi ollut fiksumpaa tehdä muutos kuukauden tai vuoden päätteeksi.

Tetri-Kivikankaan mukaan yhtiömuodon muutokset näkyvät pidemmällä aikavälillä.

– Suurimmat vaikutukset ovat verotuksellisia, koska liiketoiminta kasvaa. Omaa roolia uusi yhtiömuoto on muuttanut siten, että hallinnollisten asioiden hoito vie koko ajan enemmän aikaa. Aluksi tein kaiken asiakastyön itse. Nyt kun työntekijöitä, olen siirtynyt jonkin verran asiakastyöstä hallinnoimaan ja tekemään suunnittelua.

Yrittäjä neuvoo yhtiömuotoa muuttavia selvittämään huolellisesti etukäteen mitä kaikkea osakeyhtiöksi muuttaminen edellyttää.

– Kannattaa selvittää, mitkä ovat muutoksen taloudelliset kustannukset ja jos yrityksen toiminta on luvanvaraista, mikä on lupien käsittelyaika. Jos vasta pohtii yrityksen perustamista, kannattaa miettiä jo alussa suoraan osakeyhtiön perustamista etenkin, jos suunnittelee oman liiketoiminnan kasvattamista. Näin jälkiviisaana itselleni olisi ollut fiksumpaa perustaa suoraan osakeyhtiö. Kannattaa myös pyytää neuvoja alan ammattilaisilta, minulla oli apuna hyvä tilitoimisto ja sain myös juridista neuvontaa.

Lue myös muut yhtiömuodon muuttamista käsittelevät juttumme täältä, täältä, täältä ja täältä.

Kuva: Taija Tetri-Kivikankaan albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi