Opiskelijat pääsivät rakentamaan myös prototyyppejä uusista tuotteista tai vuoan lisäosista sekä harjoittelemaan tuotekuvausta.

Koulukirjat sivuun ja luovuus kehiin: Opiskelijat innovoivat yritykselle

Kuin takavuosien jännityssarjasta: 24 tuntia aikaa ratkaista ongelma ja kello käy. Joukko Forssan ammatti-instituutin opiskelijoita sukelsivat pelottomasti yrittäjyyteen ja uuden löytämiseen innovaatioleirillä lokakuun lopulla.

Viisitoista forssalaista opiskelijaa kehittivät 24 tunnin ajan uusia käyttötarkoituksia ja lisäosia Jospak Oy:n maailman parhaaksi tuotteeksi kestävän kehityksen kategoriassa valituille vuokaratkaisuille. Vuorokauden aikana tutuksi tulivat ryhmäläisten lisäksi tuotemuotoiluprosessi, ideointi, kilpailija- ja käyttäjäanalyysi sekä tuotteen jatkokehittäminen palautteen pohjalta.

Opiskelijat pääsivät rakentamaan myös prototyyppejä uusista tuotteista tai vuoan lisäosista sekä harjoittelemaan tuotekuvausta. Tiivis ja työn täyteinen vuorokausi päättyi televisiosta tutun Leijonan luola -ohjelman mukaiseen koitokseen, jossa ryhmät esittelivät ideansa yrittäjäraadille.

–  Pienestä voi syntyä menestys. Ja tulla vaikka maailman parhaaksi tuotteeksi kestävän kehityksen kategoriassa. Kaikki lähti meillä pahvinpalasesta ja pohdinnasta, mitä tästä voisi tehdä, Jospakin työnjohtaja Juha Raistakka kuvaili tuotteen lähtökohtia nuorille.

Opiskelijaryhmien työskentely yllätti ammattilaiset myönteisesti.

–  Nuoret olivat todella paneutuneet tehtävään. Saimme yritykseen vietäväksi useita ideaehdotuksia, Raistakka myönsi.

Leiriä jälkeen Raistakka vei ideat suunnitteluinsinöörin ja muiden tiimiläisten arvioitavaksi. Vastaanotto Jospakissa oli myönteinen ja suunnittelu ideoiden hyödyntämisestä alkoi.

– Opettajien näkökulmasta oli huikeaa seurata, kuinka opiskelijoiden pienet ideat jalostuivat pikkuhiljaa konkreettisiksi prototyypeiksi ja miten jokainen ryhmä ylitti sekä väsymyksen että jännityksen hetket ja seisoi ylpeänä oman ideansa takana, vastuuopettaja Anu Kaseva totesi.

Innovaatioleirin vetäjä Kaseva oli myös tyytyväinen yhteistyöhön yritystoimijoiden kanssa.

–  Ammatillisessa koulutuksessa opiskellaan moninaista työelämää varten, ja siksi olikin huippua, että saimme leirille mukaan yhteistyökumppaneista Hämeen yrittäjien Meiju Honkavuoren sekä Jospakin Juha Raistakan. Meiju Honkavuori kertoi paitsi yrittäjyydestä, myös sparrasi opiskelijoita uusien innovaatioiden ideoinnissa, Kaseva kertoi.

–  Kiitos kaikille mukana olleille huikeille innovaattoreille yhteisestä leiristä, Jospakille leirihaasteesta sekä Hämeen yrittäjille sparrauksesta, Kaseva kiitteli.

Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän Forssan Ammatti-instituutti on kehittänyt yrittäjyyden ja yrittäjyyskasvatuksen tiedon jakamisen keinoja laajasti koulun sisällä. Ammattiopiston ”kasvattamaan” Yrittäjyyspuuhun on koottu opistossa toteutettavia ja yrittäjyyden jatko-opiskeluun mahdollistavia sekä työelämään valmistavia osa-alueita oppilaiden valittavaksi. – Innovaatioleiri oli yksi osa yrittäjyyden opiskelua ja täytyy sanoa, että minäkin kokeneena yrittäjänä sain uutta oppia leirin aikana. Oli myös todella hienoa nähdä nuorten paneutuminen ja keskittyminen erittäin tiiviin ohjelman eri osa-alueisiin, summaa yritysneuvoja Meiju Honkavuori.