YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

8.10.2018 klo 11:50
Uutinen

Kuuluvatko yrittäjä ja sosiaaliturva samaan lauseeseen?

Ani harva yrittäjä-äiti pystyy pitämään kunnolla perhevapaata: vain joka viidennen yritystoiminta oli pitkään kokonaan keskeytyneenä perhevapaan aikana. Perhe-etuuksiin yrittäjäjärjestö esittää mahdollisuutta yrittäjälle jakaa perhevapaat käytettäväksi nykyistä pidemmälle ajanjaksolle useammassa osassa.

Väite “yrittäjällä ei ole sosiaaliturvaa” ei pidä paikkaansa. Yrittäjällä on oikeus lähes kaikkiin samoihin etuuksiin kuin palkansaajallakin. Tämän vuoden keskeinen parannus oli sairasajan karenssin pudotus yhteen päivään.

Kehitettävää on kuitenkin edelleen paljon. Yrittäjäjärjestön kantavana ajatuksena sosiaaliturvan uudistamisessa on yrittämiseen kannustaminen ja mahdollisuus yhdenvertaisuuteen myös käytännössä.

Työttömyysturva kannustavammaksi

Suurimmat haasteet yhdenvertaisuudessa ovat työttömyysturvassa. Se on ainoa etuuslaji, jossa yhtäaikainen, peräkkäinen tai lomittainen toiminta työsuhteessa ja yrittäjänä ei kerrytä täysimittaisesti sosiaaliturvaa.

Järjestelmää tulee yksinkertaistaa ja muuttaa kannustavammaksi siten, että työsuhteisen työn ja yrittäjätyön tuloja voi työssäoloehdossa yhdistää.

Yrittäjän ei-omistavan perheenjäsenen työttömyysturvan selkiyttäminen on nyt valmistelussa sosiaali- ja terveysministeriössä ja uuden lain voimaan tuloa odotetaan ensi vuonna.

Perhevapaat joustavammaksi

Ani harva yrittäjä-äiti pystyy pitämään kunnolla perhevapaata: vain joka viidennen yritystoiminta oli pitkään kokonaan keskeytyneenä perhevapaan aikana. Perhe-etuusjärjestelmä on niin jäykkä, että yrittäjänä toimivat vanhemmat ja heidän lapsensa ovat heikommassa asemassa kuin työntekijöiden perheet. Perhe-etuuksiin yrittäjäjärjestö esittää mahdollisuutta yrittäjälle jakaa perhevapaat käytettäväksi nykyistä pidemmälle ajanjaksolle useammassa osassa.
Jos perhevapaiden käyttöä joustavoitetaan ajallisesti, syntyy vanhemmille tarve järjestää lastensa hoito myös perhevapaiden välillä. Siksi yrittäjäjärjestö esittää muutoksia myös lastenhoidon tukiin.

YEL-vakuuttaminen luottamuksenarvoiseksi

Suurin osa yrittäjistä alivakuuttaa itsensä YEL:n kautta. Viime vuotisessa Suomen Yrittäjien kyselyssä kahdella vastaajalla kolmesta luottamusta YEL-järjestelmään ei ollut lainkaan tai vain hyvin vähän.

YEL-järjestelmä on liian jäykkä erilaisiin yritystoiminnan ja elämän tilanteisiin ja aiheuttaa yrittäjille liian suuren toimeentuloriskin, jos yrittäjä esimerkiksi yllättäen sairastuu vakavasti.

Yrittäjäjärjestön näkemys on, että nykyjärjestelmään on mahdollista tehdä muutoksia, joilla parannetaan sen luotettavuutta ja oikeutusta yrittäjien silmissä. Pakkoa osallistua järjestelmään ei pidä lisätä, mutta halukkaiden mukaan pääsy pitää turvata. Sosiaaliturvajärjestelmä ei saa muodostaa kynnystä yritystoiminnan aloittamiselle.

Käsitteet yhdenmukaisiksi

Arjessa on tullut haastavaksi ymmärtää, kenen silmissä olen yrittäjä ja mikä laki minua koskee. Kysymyksen voidaan arvioida kasvavan, kun yksinyrittäjien määrä kasvaa ja syntyy uusia yrittäjämäisiä tapoja tehdä töitä.

Yrittäjäjärjestön kanta on, että lainsäädännön statukset ansiotarkoituksessa tehtävälle työnteolle ja tarpeet niiden yhdenmukaistamiselle eri laeissa tulee selvittää.

Yrittäjäliike haluaa olla Suomea uudistava voima. Näemme, että yrittäjyys on merkittävä osa kaikkia niitä uudistushankkeita, joilla suomalaista yhteiskuntaa viedään eteenpäin.