YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Lapin Yrittäjien piirissä tehdään innovatiivisia investointeja – ”On parempi kokeilla uutta ja mahdollisesti epäonnistua kuin myöhemmin katua sitä, ettei uskaltanut kokeilla”
Erilaiset investointihankinnat ja -hankkeet sekä henkilöstön rekrytointi ja koulutus ovat paitsi koko Suomen, myös Lapin alueen pk-yrityksissä eniten käytettyjä uusiutumiseen liittyviä toimia. Tämä ilmenee syksyn 2019 pk-yritysbarometrista. Rovaniemellä toimiva Hostel Café Koti on oiva esimerkki Lapin Yrittäjiin kuuluvasta yrityksestä, joka on investoinut rohkeasti sekä toimitiloihin että henkilöstöön.
Halu palvella asiakkaita paremmin. Halu ottaa käyttöön kaikki talon sisältä löytyvä osaaminen ja potentiaali. Halu tarjota osaavalle henkilökunnalle töitä ympärivuotisesti Lapin alueen matkailu- ja majoituspalveluja leimaavasta sesonkiluontoisuudesta huolimatta. Tältä pohjalta ja näillä perustein Rovaniemellä toimivan vuonna 2016 perustetun ja vuonna 2017 Lapin Yrittäjiin liittyneen Hostel Café Kodin yrittäjät, Tuulia Repo ja Antti Piiparinen, päättivät toteuttaa yrityksen historian mittavimman toimitilalaajennuksen.
Tässä se on: Hostel Cafe Koti avaa 34-paikkaisen, kasvispainotteiseen lähiruokaan ja sesonkien vaihteluun keskittyvän iltaravintola Restaurant Nabon nykyisten toimitilojensa naapuriin kaupungin ydinkeskustaan.
–Uuden tekeminen jännittää aina, mutta niin pitääkin. Se osoittaa, että uutta luodaan ajatuksen kanssa ja että sen uuden luominen on meille merkityksellistä, Repo sanoo.
Innovatiivisen konseptin taustalla on ajatus paitsi oman yritystoiminnan kasvattamisesta ja kilpailukyvyn kehittämisestä, myös kaupunkikulttuurin elävöittämisestä yhteistyössä muiden alueen toimijoiden kanssa.
Laajentamishanke on mahdollistanut myös samassa kiinteistössä toimivien, Lapin Yrittäjiin niin ikään kuuluvien matkailualan yritysten, Beyond Arcticin ja Roll Outdoorsin laajentumis- ja kasvusuunnitelmat.
–Toimivaa yhteistyötä ja palvelujen tarjoamista haluttiin vahvistaa samankaltaisten arvojen omaavien yritysten kanssa, Piiparinen selittää.
Kasvun mukaisia investointeja
Syksyllä 2019 julkaistun, 6100 pk-yrityksen vastauksiin pohjautuvan pk-yritysbarometrin mukaan pk-yritykset hakevat menestystä ja kilpailuetua useasta lähteestä: 75 % yrityksistä oli investoinut esimerkiksi tietotekniikkaan, ohjelmistoihin tai koneisiin ja laitteisiin viimeisen 12 kuukauden aikana samalla kun 60 % yrityksistä oli kouluttanut henkilöstöään yritystoiminnan kasvattamiseksi ja kehittämiseksi. Liki viidennes pk-yrityksistä oli ottanut käyttöön myös uusia liiketoimintamalleja ja reilu neljännes uutta teknologiaa.
Miten menestystä ja kilpailuetua sitten kannattaa lähteä hakemaan ja mikä on kenellekin kannattavaa missäkin yritystoiminnan vaiheessa? Siitä tietää Aalto yliopiston rahoituksen professori Elias Rantapuska.
–Kaikki on yrityskohtaista, eikä mitään yleispätevää oikein voi sanoa. Mutta jos puhutaan siitä, mitä yritystoiminnan eri vaiheissa kannattaisi yleensä tehdä, niin aloittavan yrityksen kannattaa tietenkin lähteä liikkeelle siitä, että saadaan se avaintuotantoprosessi ihan ensin toiminaan järkevästi, hän avaa.
Rantapuska havainnoi asiaa esimerkin kautta: kuvitellaan, että henkilö X perustaa esimerkiksi putkiliikkeen. Ensimmäinen investointi on työvälineistö. Sitten kun vermeet ovat kasassa ja työtehtävien toteuttaminen siltä osin mahdollista, voi yritystoiminta alkaa pyöriä, kehittyä ja kasvaa. Parhaassa tapauksessa eteen tulee pian uusia investointitarpeita ja positiivia probleemia pähkäiltäväksi: nyt kun homma pyörii, pitäisikö perustaa esimerkiksi varasto tai siirtää paperityöt viimeinkin kotoa työpaikalle?
–Yritystoiminnan kasvaessa mukaan tulee yleensä erilaisia liitännäisinvestointeja. Tietysti ne paperityöt voi jatkossakin tehdä kotona pöytälampun valossa, mutta useimmat kuitenkin investoivat toimistotiloihin tai vastaaviin laajennuksiin heti kun siihen on mahdollista, Rantapuska sanoo.
Myös kolmen vuoden ikään ehtinyt Hostel Café Koti on saanut osansa yritystoiminnan kasvun mukanaan tuomista investointitarpeista ja -toimista etenkin mitä tulee toimitilojen perustamiseen, remontointiin ja laajentamiseen. Ensimmäinen hanke oli vanhan: Pohjoismaiden Yhdyspankin rakennuksen kunnostaminen ja muuttaminen majoitustoimintaan sopivaksi. Samalla alakerran suuri-ikkunainen pankkisali valjastettiin kahvilaksi, jonka moni kaupunkilainen ja Lapin Yrittäjien yrittäjäjäsen on ottanut omaksi olohuoneekseen.
–Matkan varrella isompia laajennuksia on ollut muutamia, joista yhtenä tärkeimmistä hostellin sisäpihan katolla sijaitseva Mökki-kattoterassi paljuineen ja baarikoppeineen, ravintolapäällikkö Annika Uurtamo kommentoi.
Vuonna 2016 perustettu, Lapin Yrittäjiin kuuluva Hostel Café Koti laajentaa toimintaansa perustamalla nykyisten toimitilojen naapuriin Restaurant Nabo -nimisen iltaravintolan. – Liiketilojemme osalta olemme onnekkaita, sillä nykyiset tilat mahdollistavat kyseiset laajennukset. Hanke sijoittuu jonnekin kannattavan ja riskialttiin välimaastoon, yrityksen toinen perustaja, Antti Piiparinen arvelee. Kuvassa ravintolapäällikkö Annika Uurtamo ja keittiömestari Jani Brandt.
Arvojen mukaisia investointeja
Kansantalous tarvitsee innovatiivisia yrityksiä. Ilman innovatiivisia yrityksiä teknologian levittäytyminen hidastuu ja sitä kautta pidemmän aikavälin kasvu jää alhaisemmaksi. Kasvavat yritykset pystyvät luomaan enemmän työpaikkoja, ja Suomi tarvitsee lisää työnantajayrityksiä. Niin todetaan pk-yritysbarometrissä.
–Yleinen trendi näyttää myös siltä, että kulutus on hiljalleen siirtymässä yhä ei-materiaalisemmaksi, jolloin ihmisten suhteellinen osuus investoinneissa kasvaa. Ihmisten kouluttaminen ja rekrytointi on investointi siinä missä toimitilojen laajentaminen tai laitehankintojen tekeminenkin, Rantapuska huomauttaa.
Investointien ohella nimenomaan henkilöstön rekrytointi ja koulutus edustavat paitsi koko maan, myös Lapin pk-yrityksissä eniten käytettyjä uusiutumiseen liittyviä toimia. Neuvoja parempaan rekrytointiin ja henkilökunnan kouluttamiseen saa esimerkiksi Lapin Yrittäjien kautta. Myös Hostel Café Kodin yrittäjät ovat ottaneet asiakseen rekrytoida pätevää henkilöstöä, jonka varaan yritystoiminnan uskaltaa huoletta laskea.
– Olemme saaneet kerättyä ympärillemme upean porukan, jonka vahvuudet haluamme valjastaa käyttöön ja jolle haluamme laajennushankkeen kautta mahdollistaa ympärivuotisen työpaikan, Piiparinen kiteyttää.
Rantapuska muistuttaa, että oli kyseessä sitten henkilöstön koulutus tai rekrytointi, uudet hankinnat tai vaikka toimitilalaajennus, on investointien kannattavuutta tiettyyn pisteeseen asti mahdollista myös ennakoida. Hänen mukaansa investointilaskelmien tekemistä kannattaa opetella siitäkin huolimatta, että ”laskelmat ovat aina yhtä hyviä kuin numerot, jotka sinne sisälle laitetaan”. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että tulevaisuuteen tähtäävien investointien kohdalla epävarmuus on vääjäämättä suuri.
–Mikään laskelma ei takaa yhtään mitään, eikä yksikään investointi ole ilmainen. Jos ei ole käsitystä siitä, mitä kysyntä tulee olemaan parin vuoden sisällä, kannattaa liikkeelle lähteä varovaisemmin. Jos henkilö perustaa esimerkiksi taksiyrityksen, ei hänen välttämättä kannata ostaa kymmentä autoa ja miettiä sitten, onko niille käyttöä. Kannattavampaa voisi olla ostaa yksi ja liisata pari autoa sen rinnalle, Rantapuska pohtii.
Mitä toimitilojen laajennusta koskevan investointihankkeen kustannuksiin tulee, Hostel Café Kodin yrittäjät arvioivat hankkeen sijoittuvan jonnekin kannattavan ja riskialttiin välille. Riski on kuitenkin otettu tietoisesti ja yhteisen inspiraation siivittämä. Mistään välttämättömyydestä ei ole ollut kysymys.
–Haluamme tehdä arvojemme mukaisia ratkaisuja ja sitä myötä kehittää yritystoimintaamme. On parempi kokeilla uutta ja mahdollisesti epäonnistua kuin myöhemmin katua sitä, ettei uskaltanut kokeilla. Olemme tehneet monia päätöksiä intuition pohjalta, yrittäjät Repo ja Piiparinen toteavat.
Lapin Yrittäjiin kuuluva Hostel Café Koti on tehnyt lukuisia toimitiloihin liittyviä investointeja kolmen toimintavuotensa aikana: ensi alkuun Pohjoismaiden Yhdyspankin rakennus muutettiin majoitustoimintaan sopivaksi ja alakerran pankkisali valjastettiin kahvilaksi. Sittemmin hostellin sisäpihan katolle perustettiin Mökki-kattoterassi paljuineen ja baarikoppeineen. – Uuden tekeminen jännittää aina, mutta niin pitääkin, yrittäjä Tuulia Repo kuittaa. Kuvassa yrittäjät Tuulia Repo ja Antti Piiparinen.