9.9.2022 klo 12:28
Uutinen

Matkailuyrittäjä Jarkko Rantala tavoittelee omavaraisuutta energiatuotannossa – ”Aikaa on ensi vuoden loppuun”

Merirantala Oy:n yrittäjä Jarkko Rantala investoi täyttä häkää omavaraisuuteen.

Paimiolainen matkailuyrittäjä Jarkko Rantala on seurannut kauhulla energiamarkkinoiden myllerrystä – eikä hän ole yksin. Moni yritys tulee olemaan tulevana talvena tiukan paikan edessä, kun sähkölaskut moninkertaistuvat aikaisempiin vuosiin nähden. Osalle yrityksiä se voi tarkoittaa jopa lapun laittoa luukulle.

– Eräälle yrittäjätutulleni tarjottiin sähkösopimusta 30 snt /kWh hintaan. Mikäli omassa yrityksessäni joudun siirtymään tarjouksen mukaiseen sopimukseen, tarkoittaisi se lähes 30 000 € sähkölaskua (ei siirtomaksuja mukana) vuositasolla. Se on n. 25 000 € enemmän kuin normaalina vuotena, Rantala kertoo.

Rantala on matkailualan yrittäjä jo toisessa polvessa. Täysipäiväisesti yrittäjänä hän toiminut vuodesta 2006 lähtien. Tällä hetkellä Rantalan yritys omistaa 10 vuokrakohdetta, jotka sijaitsevat lähes kaikki Rantalan sukutilan mailla Sauvossa.

– Perustimme yrityksen vanhempieni kanssa vuonna 1996, mutta ensimmäinen mökki rakennettiin 60–70-luvun vaihteessa. Itse tila on ollut suvullamme jo 1630-luvulta lähtien.

Tänä talvena Rantalan mökit tulevat lämpiämään entiseen malliin, mutta tulevaisuus mietityttää yrittäjää.

– Minulla on sinällään hyvä tilanne, että oma sähkösopimukseni on voimassa ensi vuoden loppuun saakka. Siihen mennessä on tavoitteenani olla mahdollisimman omavarainen energian osalta, toteaa Rantala.

Tähän mennessä Rantala on investoinut ilmalämpöpumppuihin ja verkonvaihtokytkimiin, mikä mahdollistaa tarvittaessa jopa aggregaatin käytön. Myös aurinkopaneelit, akkuteknologian hyödyntäminen ja mahdollisimman pitkälle viety automatiikka ovat vaihtoehtoja, joilla yrittäjä pyrkii löytämään säästöä tulevaisuudessa. Tämän vuoden Rantala onkin varannut suunnittelulle.

– Ensi vuoden aikana on tavoitteena tehdä tarvittavat investoinnit.

Huono ennustettavuus vaikeuttaa hinnoittelua

Suurin osa yrityksistä on nojannut aiemmin kiinteähintaisiin sähkösopimuksiin, jolloin kulujen ennustettavuus on ollut mahdollista. Nyt ilmassa on merkkejä siitä, että sähköyhtiöt siirtyvät myymään pääasiassa pörssisähköön perustuvia sopimuksia.

Rantalan matkailuyrityksen asiakaskunta koostuu merkittäviltä osin pitkäaikaisista vuokraajista, jolloin mökkien vuokrasopimukset saattavat olla puolen vuoden tai jopa vuoden pituisia.

– Ennustettavuus puuttuu ja sen myötä myös hinnoittelu tulee olemaan vaikeaa. Mökkien vuokrahintoja ei voi takautuvasti nostaa, vaikka sähkön hinta olisikin moninkertaistunut sen jälkeen, kun vuokrauksesta on sovittu.

Tällä hetkellä moni yrittäjä on puun ja kuoren välissä, sillä sähkösopimusten osalta on varaa valita vain huonoista vaihtoehdoista. Poikkeuksen tekevät energiayhtiöt Seinäjoen Energia ja Kokkolan Energia, jotka myyvät tällä hetkellä alueensa yrityksille ja asukkaille sähköä huomattavasti markkinoiden keskimääräistä hintaa edullisemmin.

Rantalan mieleen herää tästä useita kysymyksiä, mutta myös selkä viesti yhtiöille.

– On vaikea uskoa, että nämä kyseiset energiayhtiötkään myyvät sähköä tappiolla. Myös muiden energiayhtiöiden tulisi pystyä tinkimään omasta katteestaan asukkaiden ja yritysten hyväksi, Rantala päättää.

Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter vaati tuoreessa pk-barometritiedotteessa varsinaissuomalaisia päättäjiä käyttämään vaikutusvaltaansa kuntaomisteisiin energiayhtiöihin.

Inkeri Sundberg