YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

22.9.2021 klo 09:08
Uutinen

Väliaikaisen konkurssilain voimassaolo päättyy – Jatkossa asioiden järjestelyyn on kuukauden sijaan aikaa viikko

Väliaikaisen konkurssilain voimassaolo päättyy syyskuun loppuun. Pelättyä konkurssien määrän kasvua ei ole tapahtunut.

Väliaikainen konkurssilaki on ollut voimassa toukokuusta 2020 lähtien. Laki koski maksukyvyttömyysolettaman käyttöä konkurssihakemuksissa. Aluksi maksukyvyttömyysolettamaa ei voinut käyttää ollenkaan. Helmikuussa 2021 maksukyvyttömyysolettaman käyttöön tuli rajaksi 30 päivää.

Nyt lähes puolitoista vuotta myöhemmin lain voimassaolo tulee päätökseen. Pandemia on jäämässä taakse, yhteiskunta avautuu ja siirtyminen normaalimpaan arkeen on alkanut.

– Pandemiasta johtuva maksukyvyttömyys alkaa väistyä, vaikka toki eri yrityksissä ja toimialoilla on eroja. Kaikki kuluttajat eivät ole vielä palanneet käyttämään palveluita entiseen tapaan, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen toteaa.

Lain väliaikaisen voimassaolon päättyminen tarkoittaa, että maksukyvyttömyysolettaman käyttö, jonka perusteella velkoja voi hakea yritystä konkurssiin, on jatkossa 30 päivän sijaan viikko. Käytännössä laskuja voidaan alkaa periä hyvinkin nopeasti. Jos yritys ei pysty maksamaan laskua tai sopimaan maksujärjestelystä, konkurssihakemus voi tulla ajankohtaiseksi.

– Kassanhallinta on jatkossa korostetun tärkeää. Aina on tärkeää olla velkojiin yhteydessä ja sopia järjestelyistä, jotta konkurssiprosessiin ei päädyttäisi. Asioita ei kannata jättää roikkumaan. Ei ole myöskään kenenkään etu hakea konkurssiin yritystä, joka on vain väliaikaisesti maksuvaikeuksissa, Malinen muistuttaa.

Yrittäjä voi kiistää konkurssihakemuksen

Väliaikaisen konkurssilain voimassaolon päättyminen ei tarkoita sitä, että lokakuun ensimmäisenä päivänä yrittäjää odottaa laskujen ja velkojien vyöry. Jatkossa asioiden järjestelemiseen ei vain ole yhtä paljon aikaa kuin tähän asti pandemian aikana. Ylipäätään pelättyä konkurssien aaltoa koronapandemia ei aiheuttanut.

On myös hyvä muistaa, että pienistä saatavista konkurssihakemusta ei voi tehdä.

Suomen Yrittäjien lakiasioiden päällikkö Tiina Toivonen muistuttaa myös siitä, että velallinen voi kiistää maksukyvyttömyysolettaman.

– Jos yrityksen kyky suoriutua veloistaan on heikentynyt vain lyhyeksi ajaksi, yritystä ei pidä hakea konkurssiin. Valitettavasti näinkin voi nykysäännösten mukaan käydä. Jos näin käy, voi yritys kiistää konkurssihakemuksen.

– Jos yrityksen taloudellinen tilanne on kuitenkin erittäin huono eikä ongelma ole tilapäinen, ei ole suositeltavaa tai perusteltua vastustaa velkojan konkurssihakemusta.

Konkurssihakemuksista kaksi kolmasosaa tulee velkojilta, joista suurimpia ovat verottaja ja työeläkeyhtiöt. Kolmasosassa konkurssia hakee yrittäjä itse.

– Jos on maksukyvytön, voi yrittää selvittää pääsyä velkasaneeraukseen tai -järjestelyyn.

Lisätietoja ja opastusta velkajärjestelyyn saat Yritys-Suomi Talousapu -neuvontapalvelusta, puh. 0295 024 880.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi