YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

24.2.2021 klo 16:35
Uutinen

Verottajan nimissä liikkeellä huijausviestejä, tulossa myös oikeaa veropostia – Näin erotat ne toisistaan

Verohallinnon nimissä on liikkeellä taas huijausviestejä. Viestin otsikko on Palautusilmoitus 136,99 EUR. Loppuviikosta alkaen 220 000 toiminimiyrittäjää saa myös oikeaa veropostia, kun esitäytettyjä veroilmoituksia aletaan lähettää.

Viime viikonlopusta lähtien levinneessä uusimmassa huijausviestissä kehotetaan saajaa täyttämään lomake, jonka avulla veronpalautuksen saa itselleen.

– Juuri kalasteluviestien takia meidän lähettämissä viesteissä ei ole koskaan klikattavia linkkejä, joiden kautta asiakas voisi mennä palveluihimme. Jos olet saanut veropalautusta käsittelevän viestin sähköpostiisi, se on huijaus. Tuhoa viesti välittömästi, ylijohtaja Jarkko Levasma Verohallinnosta sanoo.

Jos pankkikortti- tai verkkopankkitunnukset on erehtynyt antamaan huijausviestiin reagoimalla, kannattaa olla heti yhteydessä omaan pankkiin. Myös poliisille pitää tehdä rikosilmoitus.

Esitäytettyjä veroilmoituksia toiminimiyrittäjille loppuviikosta alkaen

Huijausviestejä liikkuu nyt samaan aikaan, kun moni saa Verohallinnolta oikeaakin postia. 220 000 toiminimiyrittäjän ja 130 000 maa- ja metsätaloudenharjoittajan esitäytetyt veroilmoitukset ovat tulossa OmaVeroon torstaina 25. helmikuuta. Koska puolisojen verotus käsitellään aina samaan aikaan, esitäytetyn veroilmoituksen saa tällä viikolla myös 130 000 palkansaajaa. Palkansaajat ovat toiminimiyrittäjien tai maa- ja metsätaloudenharjoittajien puolisoita.

– Monella on käytössä Suomi.fi-viestit, eli esitäytetyt veroilmoitukset eivät tule enää paperilla. Suomi.fi-viestejä käyttävät saavat sähköpostiherätteen, kun esitäytetty veroilmoitus löytyy OmaVerosta. Viestin lähettäjänä on Suomi.fi ja viesti on otsikoitu Huomioitavaa OmaVerossa. Näissäkään herätteissä ei ole tietoturvasyistä koskaan suoraa linkkiä OmaVeroon, viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki kertoo.

Suurin osa palkansaajista saa esitäytetyn veroilmoituksen vasta maalis–huhtikuussa.

Veronpalautukset heinä–joulukuussa

Esitäytetyllä veroilmoituksella näkyy Verohallinnon tämän hetken tietojen perusteella laskettu veronpalautuksen tai jäännösveron, eli mätkyjen, määrä. Jos esitäytetyn veroilmoituksen tietoja täydentää, asiakas saa myöhemmin keväällä uuden verotuspäätöksen, jossa kerrotaan päivitetty veronpalautusten tai mätkyjen määrä.

Veronpalautukset maksetaan tänäkin vuonna heinä–joulukuun välisenä aikana. Oma mahdollinen maksupäivämäärä näkyy aikanaan verotuspäätöksellä.

– Emme kerro veronpalautuksen määrää koskaan minkään viestin otsikossa. Tämäkin tieto on hyvä pitää mielessä, kun huijausviestejä on liikkeellä, Hietamäki muistuttaa.

Huijauksia myös Postin nimissä

Veronpalautuksista kertovia huijausviestejä on ollut liikkeellä aiemminkin. Huijausviestissä vastaanottajaa yleensä houkutellaan klikkaamaan viestissä olevaa linkkiä ja lähettämään pankkitunnus- ja luottokorttitietojaan.

Myös Postin nimissä liikkuu aika ajoin huijausviestejä. Postin saapumisilmoitukselta näyttävä tekstiviesti on ohjannut käyttäjän esimerkiksi smartpostkoodi- tai smartpostseuranta-verkkosivulle. Tietojen kalastelua varten tehty väliaikainen sivusto on pyytänyt tunnistautumaan verkkopankkitunnuksilla.

Kun törmäät epäilyttävään viestiin, älä ryhdy mihinkään viestissä pyydettyihin tai edellytettyihin toimenpiteisiin äläkä vastaa sähköpostiin. Henkilö-, pankki- tai käyttäjätietoja tietoja ei kannata ikinä luovuttaa, jos ei ole täysin varma viestin lähettäjästä.

Huijausviestejä lähetetään sekä tekstiviesteinä että sähköpostilla. Niiden sisällöt vaihtelevat, usein niissä kerrotaan saapuneesta lähetyksestä, voitetusta palkinnosta tai maksamattomasta kuljetusmaksusta.

Tekstiviestihuijaus voi tulla puhelimeen samaan viestiketjuun ja ikään kuin samalta lähettäjältä kuin aidot saapumisilmoitusviestit.

Suomen Yrittäjät on julkaissut sähköisen oppaan, joka auttaa tunnistamaan ja torjumaan huijaukset. Löydät oppaan täältä.

toimitus(at)yrittajat.fi