5.8.2020 klo 10:59
Uutinen

Verottajan virhe tuo sadoille yrityksille lisää kustannustukea – lähes yhtä monelta joudutaan perimään takaisin

Tekninen virhe voi nostaa kustannustukea saavien yritysten listalle myös niitä, jotka ovat jääneet täpärästi ilman tukea.

Valtiokonttori joutuu avaamaan osan jo päätetyistä kustannustukihakemuksista eilen ilmoitetun teknisen virheen takia. Kyseessä on virhe verottajan järjestelmässä. Valtiokonttori käyttää hakemusten käsittelyssä verottajalta saatavia palkkatietoja.

– Kyseisen aineiston ajohetkellä on tapahtunut tekninen vika, joka on aiheuttanut sen, että käyttämämme materiaali ei ole ollut palkkakauden materiaali vaan ajohetken materiaali. Tämä on aiheuttanut eroja kustannustuen laskennassa käytettäviin palkkakustannuksiin, Valtiokonttorin pääjohtaja Timo Laitinen selvittää.

Hänen mukaansa yrityksen palkanmaksun kausiluontoisuuden takia virhe on voinut näyttää palkkatiedot suurempina tai pienempinä kun ne oikeasti ovat. Tämä on puolestaan saattanut laskea tai nostaa korvattavia kustannuksia, minkä takia kyseiset hakemukset täytyy nyt käsitellä uudelleen.

”300-400 yritystä, joiden tuki nousee”

Suurin osa hakemuksista on välttynyt virheeltä, mutta joukossa on satoja hakemuksia, joiden kohdalla maksettavan kustannustuen määrä muuttuu.

– Laskemme uudelleen noin 2000 päätöstä, mutta suurimmassa osassa niistä ei tule muutoksia maksettuun tukeen. Niitä yrityksiä, joiden tuen määrä nousee, on 300-400 kappaletta. Niitä, joille on maksettu liikaa, on suunnilleen saman verran, Laitinen kertoo.

Joukossa on myös yrityksiä, jotka ovat jääneet täpärästi alle kustannustuen 2000 euron minimirajan. Uudelleenlaskennan jälkeen osa näistä yrityksistä saattaa päästä tukea saaneiden joukkoon.

– Yksikään yritys ei joudu tästä kärsimään, sillä korjaamme virheen automaattisesti. Kontaktoimme ne yritykset, joita virhe koskee. Ymmärrän toki, että joissakin tapauksissa voi syntyä mielipahaa, jos joudumme perimään jotain takaisin.

Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen pahoittelee tilannetta niiden yrittäjien puolesta, joilta joudutaan perimään tukea takaisin.

– Tällaiset virheet ovat todella ikäviä. On kuitenkin hyvä, että virhe havaittiin jo tässä vaiheessa ja korjataan automaattisesti. Ikävintä tässä on se, että joukossa on edelleen keskellä koronakriisiä eläviä yrittäjiä, joilta tullaan takaisinperimään tukea, jolle olisi varmasti ollut tarvetta.

Valtiokonttori pyrkii tekemään uudelleenlaskennan mahdollisimman pikaisesti.

– Onneksi meillä on henkilöstöä riittävästi, jotta asiat hoituvat nopeasti, Laitinen sanoo.

Hänen mukaansa Valtiokonttori on nyt varmistanut, ettei vastaavaa virhettä tapahdu jatkossa.

Lue lisää kustannustuesta

Seuraavien linkkien takaa voit lukea lisää kustannustuesta ja sen hakemisesta.

Iskikö tenkkapoo kustannustuen hakemisessa? Näin huomioit yrityksesi kiinteät kulut

Haitko kustannustukea? Toimi näin, jos hakemus hylättiin

Kustannustuen haku käynnistyy – Huomioi nämä asiat lomakkeen täyttämisessä

Ensimmäiset kustannustuet on maksettu, suuri osa hakemuksista on hylätty – Tässä yleisimmät hylkäysperusteet

Kustannustuki tulee haettavaksi 7. heinäkuuta: Toimi näin

Valtiokonttori tarkentaa ohjeitaan kustannustuen hakijoille – Ongelmia etenkin kiinteiden kulujen ilmoittamisessa

”Odotimme kovempaa ryntäystä” – Kustannustuen hakemuksista hylätään edelleen 79 prosenttia

Teron matkatoimisto on kustannustuen väliinputoaja – ”Laskin, ettei meillä ole siihen teoreettisia mahdollisuuksia”

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi