YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Ympäristöministeri vientiyrityksille: Kaupatkaa ratkaisuja, älkää härpäkkeitä
Komponenttivalmistaja, ministeri Kimmo Tiilikaisen nimikkoyrittäjä, Tommi Matikainen pitää tärkeänä, että päästörajoitteet ovat samat kaikille Euroopan maille.
Suomalaisen teknologiateollisuuden kannattaa nyt yhdistää voimansa ja tähytä maailman markkinoita, kehottaa ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).
Tiilikainen on ulkomaille suuntautuvilla virkamatkoillaan huomannut, että pohjoiselle osaamiselle on kysyntää.
– Meillä on erittäin hyvä ympäristömaine maailmalla. Erilaisissa vertailuissa Suomi keikkuu kärkiviisikossa aika usein. Kumppanimaat ovat vakuuttuneita, että kun on näin hyvin asiat, täytyy olla osaamistakin, Tiilikainen sanoo Yrittäjäsanomille.
Suomi on puhtaassa teknologiassa edellä, ja ensi vuosikymmenellä toimeenpantava Pariisin sopimus sitouttaa lähes kaikki maailman maat vähäpäästöisempään talouteen.
– Se tuo parhaimmillaan useaksi vuosikymmeneksi vakaan näkymän erilaisille energiatehokkaille tai muuten puhtaille teknologioille. Jos siinä Suomi pärjää, niin teknologia-alan yrityksillä on tekemistä.
Yrittäjä: Meillä on osaamista vastata ilmastohaasteisiin
Tiilikainen puhui nimikkoyrittäjätapaamisessa ympäristöministeriössä keskiviikkona.
Tiilikaisen nimikkoyrittäjä on ruokolahtelainen, kone- ja laitevalmistajille metallikomponentteja tekevän ITA Nordic Oy:n toimitusjohtaja Tommi Matikainen.
– Tapaaminen on siinä mielessä tärkeä, että kun Helsinki on ihan toinen maailma [Etelä-Karjalasta katsottuna], niin pysyisi jonkinlainen kosketuspinta siihen, mitä tuolla kylillä tapahtuu. Paljon on yrityksiä Helsingin ulkopuolellakin, Matikainen muistuttaa.
Millaisin miettein konepajateollisuudessa odotetaan ilmastotoimia?
– En ole huolissani päästörajoituksista, jos koko maailma tai vähintään Eurooppa saadaan toimimaan samojen sääntöjen mukaan, Matikainen sanoo.
– Jos joku maa luistaa niistä ja saa sitä kautta kilpailuetua, niin se on tietysti huolestuttavaa, koska me olemme aina olleet mallimaa. Aina kun jotain tulee, niin olemme tietysti etunenässä ottamassa sen käyttöön.
Matikainen ottaa päästöjen vähentämisen positiivisesti.
– Meillä on osaamista ja teknologiaa tässä maassa siihen, että pystymme kehittämään sellaisia tuotteita ja palveluja, jotka päästöjä vähentävät. Näen päästöjen vähentämisen enemmän mahdollisuutena tällaisessa insinöörivetoisessa maassa.
Sosiaalisen median käyttö lisää energiantarvetta
Tiilikainen kertoo, että suomalainen teknologiaosaaminen asettuu parhaillaan tukevasti Väli-Amerikkaan.
– Meksiko tekee nyt energiareformia ja olin siellä monta päivää heidän viranomaisten ja ministereiden kanssa. Suomalainen konepajateollisuus, tarkemmin voimalaitosrakentaminen, saa isoa jalansijaa siellä.
Kiina on noussut ilmastoasioissa jopa maailman veturiksi, Tiilikainen näkee.
– Kiinassa ihmisten arkielämä on mennyt niin hankalaksi, että on pakko tehdä asioita.
Energiantarve digitalisoituvassa maailmassa ei tunnu vähenevän. Matikainen kertoo asiakkaidensa olevan innoissaan sosiaalisen median lisääntyvästä käytöstä.
– Voimantuotantoon keskittyneet asiakkaamme ovat erittäin tyytyväisiä Facebookista, Instagramista ja Whatsappista, koska palvelinkapasiteetti kasvaa ihan mieletöntä vauhtia. Niitä pyörittävät palvelinsalit tarvitsevat mielettömiä määriä energiaa ja varavoimaa, Matikainen kertoo.
Ympäristöministeriö tukee yritystoimintaa purkamalla byrokratiaa
Kotimaassa ministeriö voi parhaiten edistää elinkeinoja purkamalla byrokratiaa.
– Maankäyttö- ja rakennuslakiin on tehty paljon muutoksia, jotka nopeuttavat kaavoitusta, Tiilikainen kertoo.
Hallituksella on vielä työn alla erilaisten ympäristöllisten lupien yhden luukun periaate.
– Kun on vaikka puolenkymmentä erilaista lupaa, niin kaikilla on erilainen prosessi. Nyt tavoitteena on se, että niille kaikille on yksi hakemus ja yksi prosessi ja myös yksi mahdollisuus valittaa. Se tulee toteutuessaan nopeuttamaan yritysten hankkeita.
Matikainen on kuulemastaan tyytyväinen.
– Meillä on miljarditolkulla hankkeita tuolla lupaprosesseissa. Sieltä tulee automaattisesti työllisyyttä lisää, kun prosesseja sujuvoitetaan, toimitusjohtaja mainitsee.
Ministeri avaa yrityksille ovia ulkomaille
Uutena tehtävänä ympäristöministerin kontolle Tiilikainen on ottanut vienninedistämisen.
Ulkomaille suuntautuvat valtiovallan ja yritysten delegaatiot mielletään helposti vain ulkomaankauppaministerin toimenkuvaksi, mutta Tiilikainen sanoo ottavansa usein yritysten edustajia mukaan vierailukohteisiinsa.
Viime vuonna ympäristöministeri vieraili kymmenessä maassa. Näissä yhteyksissä suomalaisen osaamisen kauppaaminen on hänen mielestään maailman luonnollisin juttu.
– Bisnesdelegaation kanssa kohdemaita olivat Japani, Iran, Kiina, Kenia, Ecuador, Peru, Marokko, Algeria ja Meksiko. Venäjä on oma lukunsa. Se on mahdollisuus, jota ei kannata jättää käyttämättä.
– Kun on ympäristöministerin toimialaan liittyvä kokous, niin ulkoministeriön ja Finpron kanssa aletaan selvittää, että mikä sillä alueella on puhtaan teknologian kysyntä.
Matikainen ottaa tiedon hyvillä mielin vastaan.
– Mukava kuulla, että ministerit oikeasti tekevät töitä ja auttavat teollisuutta vientiponnisteluissa. Monessa maassa tarvitaan erityyppisiä ihmisiä avaamaan ovia. Toisaalta yritysten pitää tehdä omat panostuksensa. Valmista pöytää ei ole missään.
Tiilikainen yrityksille: Myykää ratkaisuja, älkää härpäkkeitä
Uusia markkinoita ministeriön avulla hakevilta yrityksiltä Tiilikainen toivoo joukkuepeliä.
– Yritykset eivät ole pelkästään omaa asiaansa viemässä, että meillä on tällainen härpäke tai ratkaisu, vaan osataan esiintyä joukkueena. Siinä on vielä parannettavaa, että vielä enemmän myytäisiin ratkaisuja ongelmiin, eikä yksittäistä teknologiaa, Tiilikainen vinkkaa.
Tiilikaisen seuraava matka suuntautuu Kiinaan jo ensi sunnuntaina.
– Sahatavaralla on Kiinassa huikeat kasvunäkymät juuri nyt, ja se onkin ensi viikolla agendalla.
Muualla maailmassa fokus on ollut muun muassa energiassa, jäte- ja vesihuollossa sekä elintarvikkeissa.
Nimikkoyrittäjä pitää poliitikon ajan tasalla
Suomen Yrittäjät aluejärjestöineen käynnisti nimikkoyrittäjäkäytännön kaksi vuotta sitten.
Aluejärjestöt etsivät kaikille 200 kansanedustajalle omasta vaalipiiristään yrittäjän, jonka tehtävä on auttaa kansanedustajaa saamaan tietoa yrittäjyydestä.
Ruokolahtelaisen Tommi Matikaisen luotsaama konepaja ITA Nordic Oy työllistää 30 henkilöä ja sen liikevaihto on 5,5 miljoonaa euroa.
Juhani Ojalehto