Osinkoverotus
Kuva: Getty Images
1.11.2022 klo 13:14
Uutinen

Yrittäjien pääekonomisti kummastelee Helsingin Sanomien pääkirjoitusta osinkoverotuksesta: ”Ei ymmärretä yrittäjäriskin merkitystä kansantaloudelle”

Helsingin Sanomat otti pääkirjoituksessaan kantaa Finnwatchin raporttiin, jossa Suomen osinkoverotusta pidetään liian kevyenä.

Helsingin Sanomien viime sunnuntaisessa pääkirjoituksessa otettiin kantaa listaamattomien yritysten osinkoverotukseen. Pääkirjoituksen pontimena on kansalaisjärjestö Finnwatchin seurantaraportti osinkoverojärjestelmästä, jonka mukaan listaamattomien yritysten osinkoverotus on varsin kevyttä verrattuna pörssilistattuihin yrityksiin.

Helsingin Sanomien mukaan listaamattomien yhtiöiden verotus on kääntynyt tarkoitustaan vastaan, kun yhtiöiden osingoista ei makseta veroa edes pörssiyhtiöiden osinkojen verran.

Tätä hyödyntävät lehden mukaan jo valmiiksi hyvätuloiset, jotka kykenevät muuttamaan ansiotulojaan pääomatuloiksi. Pienituloisilla ei ole lehden mukaan samaa mahdollisuutta.

Suomen Yrittäjien johtaja, pääekonomisti Mika Kuismanen yllättyi Helsingin Sanomien linjasta.

– On päivänselvää, että jos yrittäjä on menestynyt ja hänellä on paljon nettovarallisuutta, hän voi nostaa suurehkon määrän osinkoja yrityksestään. Tämähän on juuri sitä aikaisemmasta riskinotosta palkitsemista, jota pitäisi kannustaa eikä tukahduttaa. Merkittävä osa yrittäjistä ei pysty nostamaan osinkoja ollenkaan.

”Kuin suoraan vasemmiston ohjelmasta”

Kuismanen harmittelee, ettei pääkirjoituksessa ymmärretä yrittäjäriskin roolia Suomen kansantaloudelle.

– On harmillista, että Helsingin Sanomat on ottanut kritiikittömästi vastaan Finnwatchin näkemyksen voitonjaon verotuksesta. Finnwatchin viesti perustuu kohtalaisen yksioikoiseen poliittiseen tulokulmaan. Näkemys on kuin suoraan vasemmistoliiton ja demarien ohjelmasta.

Veronmaksajien Teemu Lehtinen otti Twitterissä niin ikään kantaa osinkoverotukseen.

– Yrittäjäriski on aivan eri asia kuin sijoittaminen pörssiosakkeisiin, asuntovarallisuuteen tai riskiin olla Finnwatchin toimistolla töissä. Tässä ei ymmärretä, kuinka ison kerrannaisvaikutuksen yrittäjäriskin ottaminen tuottaa kansatalouteemme. Yritys maksaa monia eri veroja ja palkkaa työntekijöitä, jotka taas maksavat veroja ja niin edelleen. Yrittämisen dynaamiset vaikutukset yhteiskunnalle ovat korvaamattomat. Sokean ideologisen uskon takia ei kannata tappaa hyvinvointivaltion rahoittajia, Kuismanen jatkaa.

”Verotason muuttaminen ei ole viisasta”

Helsingin Sanomien mukaan listaamattomien yhtiöiden osinkoverotus säädettiin alun perin kevyeksi, jotta omistajayrittäjää ei verotettaisi kahteen kertaan ja yrittäjälle jäisi työstään jotain käteen. Lehti viittaa Finnwatch esitykseen, jonka mukaan listaamattomien yhtiöiden verotus tulisi muuttaa progressiiviseksi.

– Ennen kaikkea Suomessa pitäisi miettiä, miten voimme kehittää voitonjaon verojärjestelmää. On totta, että nykyisessä järjestelmässä on ongelmakohtia ja siksi tulisi pohtia, olisiko esimerkiksi ei-nettovarasidonnainen järjestelmä nykyistä parempi. Tämä on kuitenkin eri asia kuin ideologinen keskustelu verotasosta. Yrittäjät maksavat yhteisövero mukaan lukien minimissään 26 prosenttia veroa. Suuri osa suomalaisista yrityksistä ei ole kultakaivoksia, mistä voisi nostaa suuria määriä osinkoja. On muistettava, että voitonjaon verotuksen järjestelmä on korvaus yrittäjän ottamasta riskistä.

Pauli Reinikainen