26.10.2017 klo 06:14
Uutinen

Lappilaiset yrittäjät ovat lujaa tekoa, mutta eivät yli-ihmisiä – ”Ois kauhean hienoo, jos vois laittaa Suljettu sairaustapauksen vuoksi -lapun oveen!”

Työntekijän sairastuessa saikku pelaa ja palkka juoksee. Mutta milloin viimeksi olet kuullut yrittäjän kertoneen olleensa sairauslomalla? Aika harvinainen tarina. Yrittäjä sinnittelee nuhaisena maanantaista perjantaihin, koska vain viikonloppuna ja lomalla on varaa sairastaa.

Posiolla asuvalla, 55-vuotiaalla Riitta Ruokamolla on meneillään yhdeksästoista vuosi Posion Pesula Ruokamon yrittäjänä ja hän muistaa yrittäjäuraltaan vain pari niin pahaa flunssaa, että työt ovat jääneet tekemättä.

– Urakkatahdilla tehdään ja sitten hiljaisena aikana pidetään muka lomaa, mutta silloinhan se tauti iskee, selventää Ruokamo vähäistä sairauslomien määräänsä.

Aivan, eiväthän yrittäjät sairastu. Tai jos sairastuvat, eivät ainakaan ole poissa töistä. Suomen Yrittäjien kyselyn mukaan lähes 72 prosenttia yrittäjistä on harjoittanut yritystoimintaa sairaana viimeisen vuoden aikana.

Ruokamo pitääkin erittäin hyvänä hallituksen eduskunnalle tämän kuun alussa antamaa esitystä, joka lyhentäisi yrittäjien sairauspäivärahan omavastuuaikaa neljästä päivästä yhteen päivään.

– Nythän jos lääkäri on määrännyt muutaman päivän sairauslomaa, niin sellaiset laput on revitty. Jos kuitenkin on ollut pakko olla töistä pois, on töitä siirretty eteenpäin ja tehty sitten urakalla.

Suomen Yrittäjien jäsenistölleen tekemästä kyselystä käy ilmi, että lähes 70 prosenttia sairaslomaa pitäneistä yrittäjistä ei ole hakenut sairauden ajalta sairauspäivärahaa. Suurimpana syynä tähän on ollut sairausloman alle neljän päivän kesto, eli oikeutta etuuteen ei ole ehtinyt syntyä.

– Omavastuun lyhentäminen on tärkeä muutos ja auttaa erityisesti yksinyrittäjiä. Muutoksen jälkeen yhä useampi yrittäjä voi jäädä sairastamaan ja saada siltä ajalta päivärahaa, toimitusjohtaja Pirkka Salo Lapin Yrittäjistä sanoo.


Betoni selätti Riitan

Ruokamo pyörittää pesula- ja siivousalan yritystään yhdessä miehensä Auvon, 53, kanssa. Perheyrityksessä on jouduttu opettelemaan toisenkin hommat, jotta mahdollisissa hätätilanteissa kaikki työt tulee hoidettua. Viime keväänä Riitta saikin huomata, ettei vähäisestä sairauslomakertymästään huolimatta ole supersankari – betoni otti naisesta selkävoiton. Vakuutukset olivat ajan tasalla, joten Riitta pystyi kahden kuukauden sairauslomallaan keskittymään tärkeimpään eli paranemiseen.

– Valitettavan usein pienyrittäjä haluaa tehdä vakuutuksiin ja itseensä liittyvät sopimukset säästäen maksuissa ja koska sosiaaliturva on yrittäjän itsensä päättämä, on se usein myös ala-arvoinen, Ruokamo huokaa.

Hän pyytääkin kaikkia yrittäjiä tekemään pienen testin:

– Laita sormi vesilasiin – jos veteen jää sormestasi kolo, olet korvaamaton.

Hyvä tietää:
  • Tapaturmavakuutus on yrittäjälle vapaaehtoinen (kattavuus n. 70—80 %)
  • Tapaturmavakuutuslaitosten liiton (TVL) tilastojen mukaan yrittäjille tapahtuu työpaikkatapaturmia vuosittain noin 6 000, joista yli puolet aiheuttaa alle viikon työkyvyttömyyden.
  • Yrittäjä valitsee itse sosiaalivakuutuksensa tason ottaessaan YEL-vakuutuksen. Tästä syystä yrittäjien sosiaaliturva on matalammalla tasolla kuin palkansaajien.