30.4.2020 klo 10:02
Uutinen

Herätys hallitus – konkurssiaalto on tulossa

Korona on muuttanut elämäämme. Jotkut ovat jo sairastaneet taudin. Useat tuntevat jonkun sen kanssa riutuneen tai siihen menehtyneen. Valtaosalla meistä sairastuminen lienee vielä edessä. Inhimillistä hätää lisää huoli toimeentulosta, kun tulevaisuuden näkymät ovat sumeat.

Bruttokansantuotteen arvellaan supistuvan kymmenen prosenttia tai enemmän tänä vuonna. Työttömien ja konkurssien määrä nousee korkeaksi. Runsas kolmannes yrittäjistä pelkää ajautuvansa konkurssiin. Heillä on hätä itsestään ja perheestään, mutta myös työntekijöistään, asiakkaistaan ja yhteistyökumppaneistaan.

Pienet yritykset ovat perinteisesi pitäneet työntekijänsä töissä yrityksen selviytymisen kannalta liiankin kauan. Kassa on poltettu ja edellytykset toiminnan jatkumiselle on syöty.

Nyt suurella osalla heistä kassavirta on loppunut ja yritys on ajautunut maksuvaikeuksiin.

Kansanrintamahallitus on luvannut tukea yrityksiä. Valtion rahoitusta on saatu, joskin hallitus on kohdentanut sen kehittämistoimenpiteisiin. Tarve olisi saada välittömästi kassaan rahaa. Muutoksia tuen myöntämisperusteisiin tarvitaan ja toivottavasti myös saadaan. Tuntuu kuin konkurssiaallon uhkaa ei ymmärrettäisi. Hallituksen alimitoitettujen toimien takia valtava määrä yrityksiä uhkaa kaatua. Se tarkoittaa vähintään kymmeniä tuhansia, kenties satoja tuhansia työttömiä.

Yksinyrittäjiä on kaksi kolmesta yrittäjästä

Mikroyrityksiä eli alle kymmenen työllistäviä on noin 93 prosenttia vantaalaisista yrityksistä. Yksinyrittäjiä on Vantaalla yhteensä 6155. Suuri osa heistä on menettänyt koko liikevaihtonsa. Kassakone ei kilise, mutta pakolliset ”kiinteät kulut” pysyvät. Vakuutukset, vuokrat, sähkö-, leasing- ja eläkemaksut ym. juoksevat koko ajan.

Puolet yksinyrittäjistä on ansainnut alle 2000 euroa kuukaudessa. Noin neljännes heistä on tienannut normaaliaikoina alle 1000 euroa kuukaudessa. Heidän edellytyksensä kerätä puskurirahastoa laskukautta varten ovat olleet rajallisia.

Avuksi on saatu 2000 euron arvoinen yksinyrittäjätuki. Se on tarkoitettu yrityksen kuluihin 16.3.-31.8. Osaa se jelppaa jonkin aikaa. Niitä yksinyrittäjiä, joiden kulut ­­ovat tuhansia euroja kuukaudessa, tuki ei pelasta. Samoin se ei auta melkoista osaa tuen piiristä poissuljettuja yksinyrittäjiä, vaikka näiden yritystoiminta on yhtä tiukassa kuin muillakin.

Jokainen meistä voi omilla valinnoillaan tukea yrittäjiä ja työllisyyttä. Ostamalla läheltä pidämme pyörät pyörimässä.

Esa Mänttäri
toimitusjohtaja
Vantaan Yrittäjät
esa.manttari@yrittajat.fi

Kirjoitus on julkaistu Vantaan Sanomissa 29.4.
Kuva MyyrFoto