29.1.2017 klo 20:21
Uutinen

Vessapaperifaarao muistelee: ”Vauhtivuosiin kuuluivat kalliit ravintolaillat, Rolls Roycet ja Ferrarit”

Arto Korpelan, 57, matkamittariin tulee ensi vuonna 40 vuotta yrittäjyyttä. Värikkäisiin vaiheisiin mahtuu kukkoilua, kroisostelua ja pyramidin rakentamista. Self-made-man on kokenut myös loiston varjopuolen ja saanut elämältä avokämmentä toisellekin poskelle.

Arto Korpelasta piti tulla tuomari. Yrittäjäisä kuitenkin kuoli nuorena jättäen äidin ja kolme alaikäistä lasta tyhjän päälle.

– Esikoisena otin maatalouden koneurakointiyrityksen hoitaakseni. Vaihtoehtoja ei ollut, Korpela kertoo ilman katkeruuden häivää.

Oikeustieteellinen jäi haaveeksi, mutta yliopiston ovet kuitenkin aukesivat. Arto kävi Tampereella tenttimässä hallintotiedettä, vaikka tiesi, ettei täysipainoisesta opiskeluista tulisi mitään. Yrityselämä ja vastuu perheestä nielaisi liian ison osan ajasta.

Jupin kultavuodet

Perheyritys sai jäädä, kun Arto osui todelliseen kultasuoneen 1980-luvulla

– Tasainen puurtaminen muuttui hetkessä. Keksin tuoda viihde-elektroniikkaa suoraan halpatuontimaista. Nousukautta elävillä kulutusjuhlijoilla oli halu hankkia ja rahaa ostaa.

Korvalappustereot, videolaitteet ja elektroniikkapelit vaihtoivat kiihkeästi omistajaa. Miljoonat virtasivat Korpelan tilille.

– Lähdin täysillä mukaan. Pakkohan se on myöntää, että äkkirikastuminen sekoitti vähän päätä. Annoin menestyksen näkyä, vaikka tiesin sen ärsyttävän etenkin paikkakuntalaisia, mies myöntää.

– Saatoin panna piikin auki ravintolassa ja kuitata lopuksi ison laskun. Tallissa oli parikin Rolls Roycea ja Ferrari.

Rehvastelun helmasynnissä piilee kuitenkin syvällisempikin syy.

– Olin tarttunut työhön hyvin nuorena. Halusin kai kuitata sen, että olin aloittanut alhaalta ja ponnistanut vaikeista oloista. Kait se sitäkin oli.

Korpelan avokätisyys ja rahanjakaminen saivat välillä huikeita mittasuhteita.

– Jaoin avokätisesti rahaa ympärilleni. Tämä ei kuitenkaan kantanut hedelmää: harvasta suhteesta syntyi vastavuoroista ystävyyttä.

Kotilinnassa on vietetty hurjia juhlia, samppanja on virrannut ja vieraina viihtynyt Suomen kuohkeinta kermaa. Linna on myös ollut näyttämönä monessa musiikkivideossa, viimeksi bilebändi Remix fiilisteli luksushengessä valkoisen flyygelin ääressä.

Huumehuhut loukkasivat

1990-luvun lama toi seinän vastaan.

– Viimeistään EU-liitos kauppapoliittisine ratkaisuineen ja kiintiöineen pani lapun pienen maahantuojan luukulle.

Korpela suomii myös suomalaista byrokratiaa.

– Tuontifirma oli verottajan mustalla listalla. Verottaja tutki toimia suurennuslasilla.

Samaan aikaan huhumylly pyöri kovilla kierroksilla.

– Kokemäellä liikkui vahva huhu, että rikastumiseni taustalla oli huumekauppa. Voin vain kuvitella, miten tällainen pötypuhe loukkasi kouluikäisiä lapsiani.

Paperibisneksen pää auki

Sitten Korpela keksi uuden liikeidean. Hän alkoi valmistaa Jellona-tuotemerkillä wc- ja talouspaperia Nokian ja Serlan omimille markkinoille. Nimi syntyi Korpelan kotipalatsin yläsalia hallitsevasta täytetystä leijonasta.

– Kaupat olivat vahvasti kahden paperinvalmistajan ”kahleissa”. Pienen tuottajan oli lähes mahdotonta saada tuotteita sisään. Siksi kehitinkin uuden systeemin.

Korpela Papers Oy lanseerasi tuotteiden kotiinkuljetuspalvelun. Lanseeraus tehtiin mielikuvituksellisilla tempauksilla. Arto käytti hyväkseen laajaa julkkisystäväpiiriään, ja mukaan lähti julkkiksia Lasse Virenistä Tapani Kansaan, Dannysta Janne Katajaan.

Arto Korpela pitää kunnostaan hyvää huolta. Omaa kuntosalia koristavat artesaaniopiskelijoiden luomat wc-paperi-iltapuvut

Pyramidi räjäytti potin

Maakuntalehdissä, televisiossa ja Hesarin etusivuilla mies mainosti yritystä. Hullut vuodet 2007–2010 sisälsivät monta tempausta. Ensimmäinen taisi olla wc-paperirullanheiton MM-kisat. Artesaaniopiskelijat tekivät kymmeniä, upeita iltapukuja pelkästään wc-paperista.

Yksi tunnetuimmista on varmasti wc-paperipyramidi, joka nousi Kokemäelle. Kheopsin pyramidi mittakaavassa 1:10 maksoi Korpelalle yli 100 000 euroa.

– Se on kulminaatiopiste. Ympäripyöreät työvuorokaudet, suuri rahallinen satsaus ja organisointi vei mehut.

Millennium toi mustia pilviä henkilökohtaisen elämän taivaalle. Avioero teinirakkaudesta otti koville.

– Ero oli henkisesti ja taloudellisesti hyvin raskas. Yrityspuolellakin alkoi mennä vikasuuntaan. Sekosin pikavippibisnekseen, ja sain siitä pahasti nenilleni.

Paine kävi lopulta sietämättömäksi ja vei miehen toimintakyvyttömäksi muutamaksi vuodeksi.

Rauhoittunut riikinkukko

Elämänilo ja työkyky palautuivat vähitellen. Uusi, onnellinen parisuhde helsinkiläistutkijaan on tuonut levollisuutta. Korpela suunnittelee jo kovaa kyytiä liiketoiminnan laajentamista kotitalouksista yrityspuolelle.

– Elämäntyylini on muuttunut. Olen tasaantunut, mutta myös vahvistunut. Uskon oppineeni nöyryyttä tiettyjen asioiden edessä. Näyttämisen halu ei ole enää tärkeimpänä pinnassa.

Kuin menneiden vuosien symbolina kodin eteisaulassa täytetty riikinkukko esittelee koreita pyrstösulkiaan.

Jellona-tuotemerkki sai nimensä Korpelan kotipalatsin yläsalia hallitsevan täytetyn leijonan mukaan.

Uutta, raikasta vettä

Korpela on suunnitellut 540 neliön linnamaisen kodin itse. Arkkitehti piirsi sen tismalleen miehen mielihalujen mukaan. Mukaan saatiin kaikki palatsielementit katon kipsikoristelistoineen ja -rosetteineen. Tilaa ja avaruutta uhkuvassa linnassa ei ole kullan kimallusta säästelty.

Voimaa uhkuvat niin tiikerimaalaukset kuin kellarikerroksen yhdistetty kuntosalisolariumkin. Seinään upotettu jättiakvaario tuo hetkeen surumielisen vireen. Simpukoiden ja levän vallanneessa vitriinissä elää enää vain yksi kala. Akvaarion hoito jäi alakulon vuosina heikoille.

– Pitääkin ottaa se seuraavaksi käsittelyyn. Puhdistaa ja vaihtaa sisään uutta, raikasta vettä…

Korpela otti 19-vuotiaana vetovastuun perheestä. Huolenpito on jatkunut siitä asti: hän rakensi 82-vuotiaalle äidilleen kodin yhteyteen oman sadan neliön asunnon.