16.1.2019 klo 11:37
Uutinen

Konkurssien määrä kasvoi huomattavasti – Polkua takaisin yrittäjäksi täytyy helpottaa

Ero vireille pantujen konkurssien määrässä vuoteen 2017 verrattuna johtuu osaltaan verohallinnon alkuvuodesta 2017 tekemien konkurssihakemusten poikkeuksellisen pienestä lukumäärästä

Konkursseja tehtiin viime vuonna 2 534 konkurssia, mikä on 16,9 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Kappalemäärissä konkursseja on 366 enemmän, kertoo Tilastokeskus.

Henkilökunnan määrä konkursseja tehneissä yrityksissä oli kaikkiaan 12 115, mikä on 172 henkilöä ja 1,4 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Ero vireille pantujen konkurssien määrässä vuoteen 2017 verrattuna johtuu osaltaan verohallinnon alkuvuodesta 2017 tekemien konkurssihakemusten poikkeuksellisen pienestä lukumäärästä. Konkurssien määrä kasvoikin erityisesti vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, jolloin vireille pantiin 61,2 prosenttia enemmän konkursseja kuin vuotta aiemmin. Vuoden toisella neljänneksellä pantiin vireille 0,5 prosenttia, kolmannella neljänneksellä 11,8 prosenttia ja viimeisellä neljänneksellä 3,6 prosenttia enemmän konkursseja kuin vastaavana ajankohtana edellisvuonna.

Vireille pantujen konkurssien määrä kasvoi teollisuutta ja kaivostoimintaa lukuun ottamatta kaikilla päätoimialoilla. Lukumääräisesti eniten konkurssit kasvoivat muiden palveluiden päätoimialalla. Alalla pantiin vireille 783 konkurssia, mikä on 160 konkurssia (25,7 prosenttia) enemmän kuin edellisvuonna.Vireille pannuilla konkursseilla tarkoitetaan kalenterivuoden aikana konkurssiin haettuja yrityksiä, yhteisöjä tai luonnollisia henkilöitä. Konkurssin vireilletulo ei läheskään aina merkitse yrityksen tai ammatinharjoittajan ”konkurssiin menemistä” ilmaisun varsinaisessa merkityksessä. Konkurssi oikeudenkäyntinä on mutkikas ja monia vaiheita käsittävä oikeusprosessi, jonka eri vaiheissa menettely voi jäädä kesken.

Suomen Yrittäjät ajaa konkurssin tehneiden yrittäjien mahdollisuutta ryhtyä uudelleen yrittäjäksi nykyistä nopeammin. Uuden yrityksen perustamiselle on Suomen lainsäädännössä ja käytännöissä useita esteitä.

– Niitä kannattaa purkaa, sillä konkurssi jos mikä opettaa yrittämään, sanoo lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen joulukuussa, jolloin Yrittäjät julkisti esityksensä asian korjaamiseksi.

Lue lisää Yrittäjän uusi mahdollisuus -asiakirjasta.