Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Järjestö

Lännen Media: Yrittäjien aluejärjestöt paikallisen sopimisen kannalla

Suomen Yrittäjien aluejärjestöt kannattavat paikallisen sopimisen lisäämistä ja henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamista. Tämä käy ilmi Lännen Median kyselystä aluejärjestöjen hallitusten puheenjohtajille.

Lännen Media julkaisi kyselyn tulokset maanantaina medioissaan. Kysely lähetettiin Suomen Yrittäjien aluejärjestöjen hallitusten puheenjohtajille tammikuun alussa. Kyselyyn vastasi 16 puheenjohtajaa 20:stä.

Kaikki vastaajat olivat sitä mieltä, että paikallisen sopimisen lisääminen parantaisi Suomen työllisyyttä ja helpottaisi uusien työntekijöiden palkkaamista.

– Nykyinen sopimusyhteiskunta, jossa kaikki ovat samalla viivalla samojen sääntöjen kanssa, ei ole tätä päivää. Jokainen samalla alallakin toimiva yritys voi painia aivan eri tilanteissa. Siksi työpaikkakohtaiset sopimiset pitäisi olla mahdollisia kaikilla aloilla koosta riippumatta, Hämeen Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Minna Nissilä vastaa kyselyssä.

Puheenjohtajat ovat lähes yksimielisiä siitä, että henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen lisää halukkuutta palkata uusia työntekijöitä yritykseensä.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Jussi Riikonen ei ole yllättynyt siitä, että vastaukset ovat yksimielisiä eikä hajontaa juuri ole. Hänen mukaansa kyselyn tulos kuvastaa sitä todellisuutta, jota suomalaisessa työelämässä tällä hetkellä eletään. Uudet työpaikat syntyvät ihan erilaisiin yrityksiin kuin vuosikymmen sitten.

– Aiemmin ihmiset työllistyivät suurin yrityksiin ja tehtaisiin, jolloin myös työn tekemisen tavat olivat erilaisia. Nyt suurin osa uusista työpaikoista syntyy pieniin tai keskisuuriin yrityksiin, Riikonen sanoo kyselyssä.

Riikonen uskoo, että paikallisen sopimisen lisääminen ja henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen voivat rohkaista pienyrittäjiä palkkaamaan uutta työvoimaa. Hän kuitenkin korostaa, ettei työntekijän irtisanominen ole mikään päämäärä.

– Vuokratyön kautta saa hyvää työvoimaa, mutta tiedän, että moni palkkaisi työntekijän suoraan omaan yritykseen, koska silloin suhde työntekijään on läheisempi.

Alueellisten yrittäjäjärjestöjen puheenjohtajat antoivat kyselyssä myös tukensa Suomen Yrittäjien toimitusjohtajalle Mikael Pentikäiselle. Vastaajista yli puolet katsoi, että Pentikäinen on onnistunut hyvin yhteiskunnallisessa vaikuttamistyössään. Reilu kolmannes vastaajista katsoi Pentikäisen suoriutuneen vaikuttamisessa kohtalaisesti.

– Pentikäisen vahvuus on siinä, että hän kiertää maata ja tuntee alueen ihmiset. Hänellä on ilmiömäinen muisti, ja hän osaa tuoda viestinsä selvästi esille, Riikonen sanoo.

Puolet kyselyyn vastanneista katsoo, että myös Suomen Yrittäjät järjestönä on onnistunut hyvin yrittäjien edunvalvonnassa.

toimitus (at) yrittajat.fi